“Kaynarca Arifağa köylülerinden” gelen “çamurlu su içiyoruz” şikâyeti üzerine CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Sağlık Danışmanı Hülya Bilgin Çolakoğlu’nu görevlendirdi. Çolakoğlu’da aldığı su örneklerini tahlil ettirdi. Tahlil sonuçlarına göre resmi saatli sondaj kuyularından sağlanan “sular içilemeyecek durumda”. Tahlil sonuçlarını Muhtarlar Derneği Başkanı Vecdi Candan başta olmak üzere Uzunalan Köyü Muhtarı Saffet Tezer ve Kayacık Köyü Muhtar Cafer Ordu ‘da doğruyorlar.

Muhtarlar Kaynarca’da ki Sarıbeyli, Müezzinler, Şeyhtımarı ve Karaçalı Su Gruplarından , 30’a yakın köyün içme suyunu temin ettiğini belirterek köylülerin çeşmelerinden “çamurlu sular aktığını” ve suların sağlığa zarar verecek ölçüde “kireçli” olduğunu söylüyorlar.

2013’ün Sakarya’sında 10. cm kar yağdığında şehrin elektrikleri ve sularının kesilmesinin kabul edilemeyeceği gibi hala köylülerin çamurlu ve kireçli su içmesi de kabul edilemez bir durum. Büyükşehir sınırları dışında ki köylerin sularıyla “il özel idaresi” ilgileniyor. İl özel idaresi de “il genel meclisine” bağlı bir kuruluş. İl Genel Meclisi Başkanı Oktay Yıldırım, Kaynarca’da yaşanan çamurlu su sorunu üzerinden günler geçmesine rağmen halâ “sessizliğini” koruyor. “Var olan sorunu görmemek”, “yok farzetmek” ve “sorunu halının altına süpürmek” Yıldırım’a yakışmıyor. Yıldırım, Kaynarca köylülerinde yaşanan çamurlu su sorunu için halktan “özür dilemeliydi”.

İl Genel Meclisi Başkan’ı Oktay Yıldırım, kar yağışı nedeniyle kaynaklanan elektrik kesintileri nedeniyle suların kesilmesi üzerine çıkıp bu durumdan duyduğu rahatsızlığı dile getirip birkaç gün içinde bu sorunu kalıcı olarak çözen Büyükşehir Belediye Başkan’ı Zeki Toçoğlu’nu da kendisine “örnek” almalıydı. Başkan Toçoğlu gibi “sorumluluk” ve “inisiyatif” almalıydı. 2013 yeni Sakarya’sın da köylülerin çamurlu su içmesinin hiçbir “mazereti” olamaz. “Hiçbir mazeretin arkasına sığınmadan” Yıldırım soruna “ivedi” çözüm üretmeli. Muhtemelen çamurlu su sorununu sadece Kaynarca köylüleri yaşamıyordu.r Büyükşehir sınırları dışında ki yerleşim birimlerinde de aynı sorun yaşanıyordur.

2013 Yeni Sakarya’sında merkez ve büyükşehir sınırlar içerisinde ki yerleşim alanlarında çeşmelerden akan sular damacana sulardan temizken Kaynarca ve şuan için büyükşehir sınırları dışında kalan ilçe ve köylerde insanlar çamurlu ve kireçli sular içiyorlar. Sapanca-Kaynarca su şebekesi inşasının tamamlanması ardından çamurlu su sorunu muhtemelen çözülecek. 2014 seçimleri sonrası da bütün il sınırının büyükşehir belediyesi sınırları kabul edilmesiyle de Sakarya’nın dört bir yanına su götürmek SASKİ’nin görevi olacak. SASKİ yapacağı yatırımlarla kırsal alanlarda yaşanan su sorunlarını muhtemelen birkaç yıl içinde çözecektir.

İl Genel Meclisi Başkan’ı Oktay Yıldırım, AK Parti Milletvekilleri ve İl Başkan’ı Recep Uncuoğlu Sapanca-Kaynarca su şebekesi inşasının bitmesini beklemeden biran önce harekete geçmelidirler. 2013 dünyasında çamurlu ve kireçli suyu önleyecek bir “teknoloji” mutlaka vardır. Bir gün, bir saat dahi insanların çamurlu su içmelerine izin vermemelidirler. Yeni Sakarya’nın siyasetçisi olmak bu sorumluluğu taşımak demektir.

CHP Milletvekili Engin Özkoç su sorunu yaşayan köylerin tahlil sonuçlarını TBMM’ye taşıyarak, konu hakkında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve AK Parti Sakarya Milletvekillerini bilgilendirerek ve sorunları gündeme getirerek “muhalefet görevini” yerine getirirken AK Parti milletvekilleri, İl Genel Meclis Başkanı Oktay Yıldırım ve İl Başkanı Recep Uncuoğlu’da sorunu çözerek iktidar görev ve sorumluluklarını en az Özkoç kadar yerine getirmelidirler.