Alt yapısı sağlam olmayan, hiçbir yapılanma sağlam da değildir. Bu sebep ile Ata sporumuz Peygamber sporumuzun temel taşları alt boylar üzerinde hesap yaparken planlarınız siz yöneticileri değil, yağlı güreşin temel taşları, taşıyıcı kolonları, alt boyları tatmin etsin. Yapmayın, ben yaptım oldu, olacak mantığı ile hiçbir yere varamazsınız, bir adım ileri atamazsınız. Bu durumun örnekleri siz yeni yönetimden önceki yönetimlerde defalarca yaşandı. Gelen kendi ekibi, kendi mantığı ile yola çıktı. Bir sürü kural değişikliğine gidildi. Fakat bu kural değişiklikleri istişare ile bilir kişiler, konunun muhatabı pehlivanlar, antrenörler, hakemler ve hatta pehlivan aileleri ömrünü yağlı güreş seyircisi olarak geçiren seyircinin dahi fikri alınmadan, birkaç Başpehlivan, Hakem ve Yöneticiler ile alınan birçok karar Ata sporumuz yağlı güreşi özünden, tarihinden, geleneklerinden, koparıp adeta minder yağlı karışımı bir duruma sokmuş ve bu kararlar Ata sporumuza zarardan başka bir şey getirmemiştir.

Geriye baktığımızda bu yanlış hatalı kararlar yüzünden birçok pehlivanımızın hakkı zai olmuş haksızlığa uğramıştır. Bu haksızlıkların bir çoğunu yöneticiler, hakem heyeti, kule hakem heyeti dahil hata olduğunu fakat kurallar gereği yapılacak bir şeyin olmadığını itiraf etmiştir. Bu yanlış kararlar sebebi ile yönetimler ekibi ile değiştirilmiş, her yeni gelen yönetim çok büyük vaatler ile gelmiş, büyük umutlar vermiş, lakin her gelen gideni aratır durumu yaşanmıştır.

Son olarak herkesin büyük umutlar ile desteklediği TGGF kurulmuş ve adı üstünde Geleneksel Güreşler Federasyonu. Yani herkesin aklında evet işte bu ayrı bir federasyon ve geleneklerimize, örf, adet, ananelerimize, tarihimize kurallarımıza geri dönüyoruz gibi bir düşünce, bir umut doğdu. Lakin şu ana kadar alınan kararlar bu durumun hiçte öyle olmadığını, hatta geleneklerin bir tık daha dışına çıkıldığını gösteriyor. Buna örnek verecek olursak alt boyların kalabalık bulunması. Efendim küçük yaşta pehlivanların yollarda harap olduğu bahanesi ve bölgelerinde güreşip eleme usulü belirli sayıda pehlivanı dört-beş güreşe alınma kararı. Hadi oradan kardeşim; bu güne kadar minik pehlivanlarımızın yükünü federasyonumuz mu çekiyordu ki; şimdi böyle bir karar alındı. Bu kararı alanlar içinde hiç mi alt boyda güreş tutan pehlivan yok. Onlar havadan gelip de mi Baş, Başaltı pehlivanı oldu. Yoksa direk minderden Başaltı, Başpehlivan olarak mı başladı ki; alt boyları bukadar yok sayıyorlar. Peki bölgelere ayırdığınız alt boy pehlivanlarının olduğu yakın bölgede güreş düzenlenmiyorsa o pehlivan hiç mi güreş tutmayacak. Ya da 200-300 km. uzak bölgedeki güreşlere gidip, yakınındaki Edirne ya da dört-beş büyük güreş olan güreşlere katılamayacak. Olmaz kardeşim yapmayın! Yağlı güreşin alt yapısına zarar vermeyin.

Bakın birçok pehlivan Edirne Kırkpınar Güreşleri harici güreşlerde derece yapamazken, Edirne Kırkpınar'da kürsü yapabiliyor. Buna şu an alt boylarda çok büyük başarıları olmadığı halde, boy atlama olan birkaç güreşin oldugu Edirne'de dahil olmak üzere kürsü yapmış Baş, Başaltı pehlivanları vardır.

Bir diğer konu ise; Tarihi çok eski olup, yüz yıllardır o bölgede güreş organizasyonu olduğunda başka hiçbir yerde güreş olmazdı. Örnek verecek olursak, Çanakkale Çardak Yağlı Pehlivan Güreşleri. Neredeyse üç asırdır durmadan, duraksamadan devam eden, Güreş Düzenleyen Belediyeler Birliği'nin ilk üyelerinden biri olan Çanakkale Çardak Yağlı Pehlivan Güreşleri. Tarihi bellidir ve o tarihte hiçbir bölgede güreş organizasyonu olmazdı. Türkiye Cumhuriyetinin neredeyse tüm pehlivanları Tarihi Çardak Er Meydanı'na akın ederdi. Bugün bakıyoruz sanki bir tarihi güreşi gölgede bırakma kararı alınmış. Çardak Yağlı Güreşleri ile aynı tarihe birkaç güreş birden alınmış. Bu durum gözden kaçmış olamaz, olmamalı da. Aksi halde TGGF tarihi bir güreşin varlığından bir haber denmez mi? Bu federasyon, TGGF isimden ibaret kalmış denmez mi? Yapmayın değerli yöneticiler; alacağınız kararları istişare yoluyla konunun muhatabı olan kişilerin temsilcileri ile alın. Bilir kişiler, yağlı güreş konusunda akademik çalışmaları olan kişilerle. Eski Başpehlivanlarımızı, alt boy pehlivanlarımızın ustalarını, antrenörlerini, ailelerini de çalıştaylarınıza davet edin. Ortak akıl ile daha etkili, camiada bir kesimin değil, çoğunluğun kabul göreceği kararlar alın. Hatta gerekirse yıl içinde güreş organizasyonlarının olduğu yerlere seyirci anket kutuları oluşturabilirsiniz. Dilek, öneri ve şikayetler anlamında böyle bir çalışma yapılırsa eminim daha sağlıklı, daha etkili, doğru, yerinde kararlar alınmış olur diye düşünüyorum.

Makamlar, yöneticiler ve ekipleri gelip geçicidir. Kalıcı olan, olması gereken Ata sporumuz, Peygamber sporumuz yağlı güreştir. Lütfen Başkanım! Bu sefer gelen gideni aratmasın...

Saygılarımla...

Yalçın Kaynak / Sadece Güreş Programı Yorumcusu