İnsanlar doğuştan veya sonradan herhangi bir nedene bağlı olarak zihinsel, bedensel olarak ve çeşitli derecelerde toplumsal yaşama uyum sağlama konusunda eksikliklere sahip olabilirler. Bu tür insanlar toplumumuzda engelli olarak sınıflandırılır ve engelli vatandaşlarımızın korunma, bakım, rehabilitasyon, destek ve danışmanlık gibi çeşitli hizmetlere ihtiyaç duyarlar. Dünya Sağlık Örgütü, '2006 yılında benimsenen Engellilerin Haklarına İlişkin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin (CRPD) amacı; 'Tüm engelli insanların temel özgürlüklerden ve bütün insan haklarından tam ve eşit bir şekilde faydalanmasını teşvik etmek, sağlamak, korumak ve insan olmaktan ileri gelen haysiyetlerine yönelik saygıyı arttırmaktır.' şeklinde engellilerin toplumsal haklarını belirtmiştir.

Ancak toplumumuzda halen engelli vatandaşlar, toplumdaki bazı insanlar tarafından bir yük olarak görülmekte ve toplumdan dışlanmaktadır. Engelli vatandaşlar, sosyal, kültürel, ekonomik ve eğitim gibi birçok alanda hem psikolojik hem de sosyolojik olarak sıkıntılar çekmektedir. Dış çevrenin onlara karşı bakış açıları, davranışları, kimi zaman görmezden gelişleri engelli vatandaşlar üzerinde içe kapanma ve topluma karışma noktasında eksiklikler doğurur. Bu anlamda toplumun, engelli vatandaşları kucaklamaları ve onları toplumun bir parçası olarak görmeleri gerekir. Sadece toplumun değil, yöneticilerinde üzerine düşen görevi eksiksiz yapmaları toplumdaki dengeyi ve huzuru devamlı kılacaktır. İdarecilerin toplumun bir parçası olan engelli bireyleri, sağlık, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda desteklemelidir.

Yöneticiler, engelli bireylere uygun koşullarda ulaşım kolaylıkları, eğitim imkanları, sosyal güvenlik ve istihdam olanakları sağlaması gereklidir. Bu alanlarda faaliyetler yürütülmeli ve engelli vatandaşlar için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın eğitim, bakım, rehabilitasyon, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri ve sadece engelli vatandaşlar için değil onların ailelerine yönelikte uygulamalar gerçekleştirilmeli, faaliyet gösteren uygulamalarında çoğaltılması gerekmektedir. Devletimiz bu ölçüde birçok çalışma yürütmektedir ancak vatandaşların bu çalışmalar konusunda devleti desteklemeleri ve sosyal hayatta engelli vatandaşların hayatını zorlaştırmamalı, onları ötekileştirmemeliler. Hali hazırda var olan engellerine, bir engelde toplum olmama ve engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak konusunda engelli bireylere yardımcı olunmalıdır.