2022 yılı 661. Tarihi Edirne Kırkpınar Güreşleri uzun yıllar konuşulacak, hafızalara kazınacak adeta...

Pehlivan var elinden kemeri kaçırmış, uzun bir aradan sonra tekrar kemeri iki eliyle kavramış, bir daha asla bırakmam. Bu sene o sene diyen. Pehlivan var son 15 yıla damga vurmuş, iki üç yıldır duraksamış yeniden eski günlere döne bilmek için var gücü ile çalışan. Pehlivan var kemer almaktan çok kemer yakar. Pehlivanlar var kimi üç, kimi beş yıllık ve hatta pehlivanlar var daha çiçeği burnunda yeni başa çıkmış, patlamaya hazır bir volkan gibi kıpır kıpır. Ve bir pehlivan var son 20-25 yıla damga vurmuş istikrar abidesi, kürsü avcısı güreşle yatıp güreşle kalkan, asla çalışmaktan hedefinden vaz geçmeyen boylu postlu heybetli. Koca yürekli, dev gibi cüssesinde altın gibi bir kalp bulunduran sevecen, merhametli, alçak gönüllü, naif seyircinin kalbine taht kuran, er meydanlarına yakışan cazgır salavat-ı çekip yiğitleri er meydanına, cenk meydanına saldığında pehlivanlarımızın kimi aslan olur, kimi kaplan panter, fırtına, kasırga fakat bu yiğit başka kendisine has peşrevi ile adeta gökyüzünü kaplayan heybetli bir kartal oluverir anında. İsme hacet yok, peşrev dedin mi herkez bilir kimden bahsettiğimi. İşte bu yıl Tarihi Edirne Kırkpınar'da, en dikkat edilecek pehlivandır bu yiğit. Bu yıl belki de onun için Başpehlivanlığa çıktığı yıldan ve hatta 2005 yılında kemer aldığı yıldan daha önemli onun için tabiri caizse bu heybetli kartal için ya sonun başlangıcı yada yeniden doğuş yılı. Yaş 45 istikrar abidesi Şaban Yılmaz için dönüm noktası. Bu yıl dahil, artık her yıl ilk 16'ya kalmalı ki bir sonraki yılda Tarihi Edirne Kırkpınar dahil er meydanlarına veda etmesin.

45 yaşından sonra ne yapa bilir bu heybetli kartal diyenler olur belki. Siz yaşlanan kartalların hikayesini bilirmisiniz? Bakın anlatayım ilginizi çeker mutlaka. Kartal kuş türleri içinde en uzun yaşayanıdır. 70 yıla kadar yaşayan kartallar vardır. Ancak bu yaşa ulaşmak için 40-45 yaşlarındayken çok ciddi ve zor bir kararı vermek zorundadır. Kartalın yaşı 40-45'e dayandığında pençeleri sertleşir, esnekliğini yitirir ve bu nedenle de beslenmesini sağladığı avlarını kavrayıp tutamaz duruma gelir. Gagası uzunlaşır ve göğsüne doğru kıvrılır. Kanatları yaşlanır ve ağırlaşır. Tüyleri kartlaşır ve kalınlaşır. Artık kartalın uçması iyice zorlaşmıştır. Dolayısıyla kartalın burada iki seçimden birisini yapması gerekir. Ya ölümü seçecektir ya da yeniden doğuşun acılı ve zorlu sürecini göğüsleyecektir. Bu yeniden doğuş süreci 150 gün kadar sürecektir. Bu yönde karar verirse kartal bir dağın tepesine uçar ve orada bir kaya duvarda artık uçmasına gerek olmayan bir yerde yuvasında kalır. Bu uygun yeri bulduktan sonra kartal gagasını sert bir şekilde kayaya vurmaya başlar. En sonunda kartalın gagası yerinden sökülür ve düşer. Kartal bir süre yeni gagasının çıkmasını bekler. Gagası çıktıktan sonra bu yeni gaga ile pençelerini yerinden söker çıkarır. Yeni pençeleri çıkınca kartal bu kez eski kartlaşmış tüylerini yolmaya başlar. 5 ay sonra kartal kendisine daha nice uzun süreli bir yaşam bağışlayan meşhur yeniden doğuş uçuşunu yapmaya hazır duruma gelir.

Yani demem o ki; Şaban Pehlivan yaklaşık 5 aydır kendisini yenilemeye, yüksek dağlara çekilmiş ve adeta yeniden doğmuş bir kartalın gökyüzünde süzülüp rakiplerine her zamankinden daha güçlü meydan okuması gibi süzülecektir er meydanlarına. Kemer alır mı, kürsü yapar mı, bilmem bilemem lakin çok canlar yakar, bu yaşlı kartal. Uzun lafın kısası, bu yıl kalbi olan Edirne'ye her türlü önlemlerini alsın da gelsin. Bu cenk başka türlü cenk. Bu cenk yürek hoplatır, kalp titretir. Bu cenk uzun yıllar dilden dile destan söyletir. Ömrü olan sağlığı olan imkanı olan kaçırmasın bu cenki.

Son olarak Tarihi Edirne Kırkpınar'ın olmazsa olmazı cazgırlarımızın affına sığınarak, acizane bir mani ile seslenmek istiyorum, koca yiğit Şaban Yılmaz'a...

Varını yoğunu koydun ortaya, hazırlandın Samsun'dan çıktın yola, Tarihi Edirne Kırkpınar'da verdin mola, eli öpülesi seyirciyi alıştırdın kartal gibi açtığın kola. Bu yıl Edirne Kırkpınar Güreşlerinde gücün kuvvetin daim ve kaim ola. Dilerim anlının teri ile Şaban Yılmaz da o kürsü de kendine yer bula...

Tekrar cazgırlarımızın affına sığınıyorum. Amacım tereciye tere satmak değil, çok sevdiğim pehlivanlardan birinin gönlünde hoş bir seda bırakmak.

Saygılar, selamlar...