Her zaman düşünmüşümdür. Mozart'ın yazmış olduğu Türk marşı. Acaba bizlere ithaf edilen bu marş, hangi duygu ve atmosfer altında bestelendi?

II. Viyana kuşatması 1683 yılında gerçekleşirken Mozart ise 1756-1791 yılları arasında yaşamıştır. O tarihlerde Mozart'ı bu besteyi yazmaya iten etken neydi acaba. Biliyorum, belki hemen mehter marşının etkisi diyeceksiniz. Zannedersem sadece mehter marşı olmasa gerek. Bu marşı yazarken Türkler hakkında bir bilgiye sahip miydi?

Osmanlı İmparatorluğu, II. Viyana kuşatmasını gerçekleştiriyor ve Avrupa'da Alla Turca akımı da başlıyor. Acaba bu kuşatma sonrası Osmanlı İmparatorluğu insanlara barbarlık uygulasaydı, kuşatma sırasında ve sonrasında yaşayan halka, insanlara şiddet uygulamış olsaydı, aradan geçen yaklaşık 100 seneye rağmen, böyle güzel bir marş yazılabilir miydi?

İlave edemeden geçemeyeceğim, Franz List Macar Rapsodisini bestelemiş Macaristan doğumlu bir bestekardır, George Gershwin American Rapsodiyi besteleyen Amerikalı besteci ve Wolfgand Amadeus Mozart Türk marşını bestelemiş Avusturyalı bir bestecidir. List Macar kökenli ve Macar Rapsodisini yazarken, Amerikalı besteci Gershwin Amerikan Rapsodiyi bestelemesi, aynı zamanda Mozart'ın Avusturya kökenli olup Türk Marşını yazması esasında, millet olarak bizleri ne kadar çok onurlandırdığının bir göstergesidir.

Bu arada, Mozart'ın bestelemiş olduğu Türk marşını dinlemenizi tavsiye ederim. Ne kadar güzel bir eser olduğunu sizlerde hissedecek ve duyacaksınız.