Basın toplantısı Sakarya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası kafeteryasında gerçekleştirildi. Toplantıya oda başkanı Ertuğrul Kocacık, yönetim kurulu ve çok sayıda muhasebe ve mali müşavirler katıldı.

Oda Başkanı Ertuğrul Kocacık giriş konuşmasında 'Türk Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından, sınırlarımızda Ülkemizin güvenliği ve bölgede istikrarı sağlamak amacıyla, Suriye'nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, Terör Örgütü mensuplarını ve unsurlarını etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş bölge halkını Terör Örgütlerinin baskı ve zulmünden kurtarmak üzere Zeytin Dalı Harekatı başlatılmıştır. Operasyonun başladığı günden bugüne kadar geçen süre içerisinde şehit olan Kahraman Askerlerimize Allah'tan Rahmet, Yaralılarımıza Acil Şifalar diliyoruz.' dedi.

Oda Başkanı Kocacık, '13 Haziran 1989 tarihinde yürürlüğe giren 3568 sayılı Meslek Yasası ile 105 bini aşan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir, ülke genelinde faaliyet göstermektedir. 77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve 8 Yeminli Mali Müşavir Odası da TÜRMOB çatısı altında hizmet vermektedir.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler üreten, çalışan, canlı ve dinamik bir Türkiye için çalışıyor. Ülkemiz ve işletmelerimizin gelişimi için çalışan, ekonominin kaydını tutan ve mali danışmanlık yapan, memleketin her köşesinde hizmet sunan bir meslek oluşturduk.

27 yıl önce yasal statüsüne kavuşan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleği, kurumsallaşma sürecini tamamlayarak, ülkemizin iktisadi hayatının vazgeçilmez bir kurumu haline gelmiştir. Kaliteli hizmet sunarak, güvenilir işletme danışmanlığı vizyonumuzla ülkemize ve işletmelerimize hizmet ediyoruz.
Kamu kurumu niteliğinde meslek örgütü olmamız sebebiyle, toplumsal sorumluluklarımız da bulunmaktadır.

Toplumsal sorumluluğumuzun bir gereği olarak çağdaş dünyadaki ekonomi ve iş dünyasıyla ilgili gelişmeleri izliyor; yapıcı görüş ve düşüncelerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz. Hazırladığımız raporlarla,bir paydaş olarak ekonomimizin daha güçlü gelişmesine ve iş dünyasının küresel dünyayla yerini güçlendirmesine katkı sunuyoruz. Çözüm sunmaya yönelik bir bakış açısı ile sorunları gündeme getiriyoruz.' dedi.

Sakarya SMMM Odası Başkanı Ertuğrul Kocacık, mesleki sorunları maddeler halinde dile getirerek:

1- GELİR VE KURUMLAR VERGİSİNDE SON DÖNEM GEÇİCİ VERGİ KALDIRILMALIDIR.
Bilindiği üzere son dönem geçici vergi 14 Şubat tarihinde verilmektedir. Gelir vergisi beyannamesi ise Mart ayı başında, Kurumlar Vergisi Beyannamesi ise Nisan ayı başında verilmeye başlanmaktadır. Bu sebeple gelir vergisinde 14 gün, kurumlar vergisi beyannamesinde 44 gün sonra zaten asıl olan beyanname verileceğinden son dönem geçici vergi beyannamesi verilmesine gerek bulunmamaktadır.
2- BEYANNAME VERME VE ÖDEME SÜRELERİ DEĞİŞTİRİLMELİDİR.
Bilindiği üzere; Türk Vergi Sisteminde Muhtasar Beyanname ve Damga Vergisi ertesi ayın 23.'üne kadar beyan, 26.'sına kadar ödeme, KDV beyannamesi ertesi ayın 24.'üne kadar beyan, 26.'sına kadar ödeme, geçici vergi dönemi takip eden 2. Ayın 14.'üne kadar beyan 17'sine kadar ödeme yapılabilmektedir.
Ancak tarihlere bakıldığında da görüleceği üzere sadece vergi sisteminde birbirinden farklı onlarca tarih bulunmaktadır. Bu sebeple bu tarihlerin tümünü tek bir tarih olarak belirlenip ödeme süresinin ay sonu olarak değiştirilmesi gerekmektedir.
3- BA-BS BİLDİRİMLER FORMLARINDA CEZA YÜKSEKTİR.
Ba-Bs bildirimleri mükelleflerin mal aldığı ve mal sattığı mükelleflerin bildirildiği bir form olup, faturaların geç gelmesi, kaybolması gibi ihtimallerle yanlış verilme ihtimalinin yüksek olduğu formlardır. Bu sebeple bu formlardaki ceza miktarının daha düşük tutulması gerekmektedir.
4- BEYANNAME GÖNDERME YETKİSİ SADECE MESLEK MENSUPLARIMIZA VERİLMELİDİR.
3568 sayılı Kanun'un 2/A-a maddesi uyarınca, meslek mensuplarının asli görev ve yetkileri içerisinde yer alan beyanname düzenleme ve gönderme işinin, mali ve cezai sorumluluğu bulunmayan meslek ve esnaf odalarına verilmesi yerinde değildir. Gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve beyanname düzenleme ve gönderme yetkisinin sadece meslek mensuplarımıza verilmesi gerekmektedir.
5- 478 Numaralı Vuk Genel Tebliği İle Yapılan Düzenleme
Vergi Usul Kanunu'nun 153/A maddesinde, kaçakçılık fiiline iştiraki kesinleşen meslek mensuplarının 3 yıl süreyle geçici olarak mesleki faaliyetten alıkonulacağı, bu disiplin cezasının 3568 sayılı Kanun'da belirtilen usul ve esaslara göre tatbik edilip uygulanacağı düzenlenmiştir.
Ancak, 478 numaralı VUK Genel Tebliği'nde, meslek mensubunun iştirak fiilinin kesinleşmesi halinde, ilgili Oda tarafından beş iş günü içerisinde meslek mensubuna üç yıl süreyle geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezası verileceği düzenlenmiştir. Bu düzenleme, Anayasa'nın 129. maddesine, Vergi Usul Kanunu'nun 153/A maddesine ve 3568 sayılı Kanunu'na aykırıdır. Bu kapsamda 478 numaralı VUK Genel Tebliği'nin ilgili bölümünün düzeltilmesi gerekmektedir.
6- SERBEST MESLEK FAALİYETLERİNDE KDV %18'DEN %8'E İNDİRİLMELİDİR.
Serbest Meslek gelirlerimizin vergilendirilmesinde, gelir vergisi kanunda tahsilat esası benimsemiş iken, 3065 sayılı KDV Kanununda ise hizmetin ifadesi benimsenmiştir. Tahsilatını yapmadığımız bir gelirin haksız yere KDV'sini ödemek zorunda kalıyoruz. KDV Kanununda da tahsilat esasının benimsenmesi gerekmektedir.
7- VUK'nun 13.maddesinde '3568 Sayılı Kanun kapsamında yetkilendirilmiş Meslek Mensuplarının mücbir sebeple karşılaşmaları halinde sözleşme ile yerine getirmek zorunda oldukları müşterilerine ait yükümlülükleri Maliye ile TÜRMOB tarafından belirlenecek süreler dahilinde uyar' hükmünün eklenmesi gerekmektedir.
Meslek Mensuplarımız mücbir sebeplerle (Doğum, Ölüm, Hastalık vb) karşılaştıklarında ya beyanname ve bildirimlerini gönderememekte veya mücbir sebep olduğu halde çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Mücbir sebep nedeniyle gönderilemeyen kendi beyanname ve bildirimleri için VUK'un 13.maddesine göre ceza kesilmezken, sözleşme ile işlerini yapmak zorunda olduğu müşterilerine ceza uygulanmaktadır. Bunun sonucunda meslektaşlarımız zor durumda kalmakta ve mağdur olmaktadırlar. Bu mağduriyetin giderilmesi gerekmektedir.
8- 5604 Sayılı Mali Tatil İhdas edilmesi Hakkındaki yasa gereğince,
Mali Tatil 1 Temmuz – 20 Temmuz arasında uygulanmaktadır. Hukukun var olan ancak fiilen uygulanamayan Mali Tatil'in gözden geçirilerek amacına uygun olarak gerçek bir Mali Tatil olması sağlanmalıdır.
Meslek sorunlarımızın çözümüne yönelik girişimlerimizi yetkili makamlar nezdinde sürdürüyoruz. Olumlu şekilde ve işbirliğine dayalı olarak süren ilişkilerle bu alanda önemli sonuçlar alacağımıza inanıyoruz. Çeşitli düzenlemelerde TÜRMOB'un ve odalarımızın görüşlerinin alınması ve değerlendirilmesi, meslektaşlarımızın verdiği hizmetlerin daha etkin ve verimli bir şekilde yerine getirilmesini sağlayacaktır. Bu misyonumuzla ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmanın sorumluluğunu taşıdığımızın bilincindeyiz.
Toplumdaki defter tutan ve beyanname veren iş insanı algısını değiştirerek, verdiğimiz hizmetlerin mali danışmanlık ve denetim çerçevesinde güvenilir işletme danışmanı misyonuyla ekonomimizin önemli bir paydaşı olduğumuzu daha çok hissettirmek istiyoruz. Bu yönde kurumsallaşarak, iş kalitesini arttıran, eğitimle gelişen bir meslek olarak geleceğe hazırlanıyoruz.
Hazine ile mükellef arasında köprü görevi gören, ülkemizin güçlü ekonomisi için güçlü bir mali müşavirlik kurumunun varlığına inanan Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleğimizi iş dünyamıza ve ülkemize değer katarak geliştireceğiz, yarınları umutla şekillendireceğiz.' ifadelerinde bulundu.