Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, düzenlenen basın toplantısında göreve gelişinden itibaren 1 yıllık sürede yürütülen hizmetleri, ilk adımları atılan tarihi projeleri ve devam eden tüm çalışmaları kamuoyuyla paylaştı.
Yoğun katılım
Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen basın buluşmasına Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fikret Bayhan, Genel Sekreter Yardımcıları Mustafa Engin Karaçelik, Aslan Yılmaz, Ziya Cevherli, İlhan Yılmaz, SASKİ Genel Müdürü Yiğit Turan, Konut A.Ş Genel Müdürü Beşir Beşiroğlu, BELPAŞ A.Ş Genel Müdürü Ertuğrul Özcan, Özel Kalem Müdürü Murat Yıldırım, daire başkanları, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur, Sakarya Gazeteciler Birliği Başkanı Müjdat Çetin, DİJİMED Başkanı Ersin İbil, gazeteciler ve basın mensupları katıldı.
Basın toplantısına ayrıca yerel medyanın önde gelen isimleri gazeteciler, genel yayın yönetmenleri ve tüm mecralarda basın mesleğine emek veren medya mensupları yer aldı.
Metrobüs Hattı uzuyor, Raylı Sistem ikinci etap
Başkan Yusuf Alemdar Serdivan-Kampüs Raylı Sistem Hattı’nda son durumu anlatırken raylı sistem için 2’nci hedeften bahsetti.
12 kilometrelik Şehir Hastanesi Metrobüs Hattı’nın güzergahını Aziz Duran Parkı’ndan alıp Gar Meydanı’na kadar uzattıklarını müjdeleyen Alemdar, metrobüs hattı hazırlığıyla alt yapısı oluşacak olan yeni raylı sistemi de 2’nci etap olarak Şehir Hastanesi ile şehir merkezi arasında devreye almayı hedeflediklerini söyledi.
Bilim Merkezi müjdesi
Başkan Alemdar ayrıca 770 milyon TL’lik Şehir Kütüphanesi’nin yanında (Donatım) 5 bin metrekarelik alana gençlere hitap edecek bir Bilim Merkezi inşa edileceği müjdesini paylaştı. Alemdar, Aziz Duran Parkı, Şehir Kütüphanesi ve Bilim Merkezi’nin sosyal yaşam alanı olarak bütünleşeceğini ifade etti.
Sakarya için durmadan…
Başkan Alemdar’ın satır başları arasında Yazlık Kavşağı’ndaki son durum, ADARAY, su indirimiyle Büyükşehirler arasındaki başarı, ulaşım indirimi, şehir merkezi ve ilçelerdeki caddelerin prestij kazanması konularına yer verdi.
Sapanca Gölü’nün güzellikleri kullanıma açılacak
Ayrıca Alemdar mama üretim tesisi kurduklarını, Sakarya Botanik Vadisi projesini gençlere kamp alanı olarak revize ettiklerini ifade ederken Sapanca Gölü’nün güzelliklerini koru-kullan dengesiyle vatandaşların kullanımına açmak için önemli adımları atmak için bakanlıktan onay aldıklarını anlattı.
Başkan Alemdar’ın konuşmasından satır başları şöyle:
Raylı Sistem için 2’nci etap hedefi: Yazlık Kavşağı Projesi
“Her fırsatta gündeme gelen raylı sistemle ilgili proje ihalesi yapıldı. Yapım ihalesini 2026 gibi planlıyoruz. Stadyumdan başlayıp Kampüs’e gidecek olan projemizi bitireceğiz. Yazlık Kavşağı’nın proje çalışmaları tamamlandı. Nasip olursa temmuz gibi yapım ihalesini yapmış olacağız. Bunu yaparken raylı sisteme uygun olarak yapacağız. Şehir merkezindeki (Kampüs Hattı) 12 kilometrelik raylı sistem projesi sonrası burada da metrobüs hazırlığı sonrası oluşacak raylı sistem altyapısıyla Şehir Hastanesi’ne kadar raylı sistemi getirmek istiyoruz.”
“Metrobüs hattını Gar Meydanı’na kadar uzattık”
“Metrobüs hattımızda çalışmalar devam ediyor. Güzergahını uzattık, bu hattımız da Şehir Hastanesi’nden Gar Meydanı’na kadar gelecek. Camili’den Gar Meydanı’na kadar yolcu taşıyacak hattımızı yılın ikinci yarısında hizmete almak istiyoruz. Buradaki çalışmaları kendi imkanlarımızla, teknik ekiplerimizle, iş makinalarımızla, personel gücümüzle yaptık. Yıl sonuna kadar Şehir Hastanesi’nden Gar Meydanı’na kadar olan 19 kilometrelik hatta metrobüsü yola koymak istiyoruz”
770 milyonluk Şehir Kütüphanesi ve Bilim Merkezi müjdesi
“Şehirde en büyük eksiklik kütüphane. Bu düşünceyle genel başkan yardımcımız ve tüm milletvekillerimizle bakanlıklarımızı ziyaret ettik. 770 milyonluk liralık şehir kütüphanesinin proje çalışmaları bitti. Mayıs sonu gibi ihalesi yapılacak. Bu projelerimizin hemen yanında 5 bin metrekarelik alanda bir bilim merkezi inşa edeceğiz. Sayın bakanımızın desteğiyle beraber binayı yapacağız. Bilim merkeziyle kütüphaneyi yan yana inşa ederek gençlerimizin iç bir eğitim kampüsü oluşturacağız.
Sapanca Gölü için yeni adım
“Şehrimizin en önemli değeri sapanca gölü. Sapanca kişilere ait değil hepimize ait. Özelde Sakarya’nın genelde ise tüm insanlığın mirasıdır. Sapanca’ya bakarken içme suyuna, yeşiline, turizme ve kattığı katma değerine bakacağız. Bizim tek içme suyu kaynağımız. Biz de Sapanca’ya kullan ve koru dengesiyle yaklaşacağız. Bu cennetin etrafında insanımız bir uçtan bir uca gidebilecek. Sapanca’nın güzelliklerinden faydalanabilecekleri şekilde kullanıma açacağız. Bakanlığımızla görüşmelerden olumlu sonuç aldık.”
“Başkanlarımız şehir insanını düşünerek hareket etti”
“Göreve geldiğimiz günün üzerinden bir yıl geçti. Bu şehirde hayalimizin hedefimizin daha güzel, sosyal ve dirençli bir şehir olduğunu ifade etmiştik. Bizden önce görev yapan tüm başkanlarımız bu şehrin insanlarını düşünerek hizmet etmeye çalıştılar. Zaman ilerledikçe görüyoruz ki her şey baki değil. O günkü şartlarda istenen çalışmalar yapıldı. Olumlu bulduğumuz, değerlendirmemizin yettiği çalışmalar oldu. Zaman ilerledikçe şartlarda değişiyor. Günümüzde farklı beklentiler, ihtiyaçlar doğuyor ancak bugüne kadar bu şehre hizmet etmiş herkese şükranlarımı sunuyorum. Yapılan her hizmetin günün şartlarına göre anlamlı olduğunu ifade ediyor, her bir hizmet için teşekkür ediyorum”
“Görevimiz en iyisini yapmak”
“Biz çalışırız. Görevimiz en iyisini yapmak ve milletimizin beklentisine, talebine göre hizmetler, projeler üretmektir. Siyaset ilkemiz çözüm odaklı. Cumhurbaşkanımızın ilkesi ve misyonuyla her bir vatandaşımıza hizmet etmek için yola çıktık. Seçim beyannamesinde her bir ilçemizi, mahallemizi ayrı ayrı düşünerek, her kesimden insanın düşüncesini alarak hizmetlerimizi, projelerimizi oluşturduk. Biz bu hizmetlerimizi, projelerimizi sizler aracılığıyla vatandaşlarımıza duyurmaya çalıştık. Sizlere de bugüne kadar özveriniz ve gayretiniz için teşekkür ediyorum. Her türlü eleştiriye, öneriye açık olduğumuzu ifade ederek asla menfaatimize, bireysel yakınlıklarımıza göre değil herkesin sıkıntılarına çözüm üretmek, daha güzel bir Sakarya’yı oluşturmak için çalışacağız”
30 büyükşehir arasında 26’ncı sıra
“Bu şehrin havasını soluyan, hayal kuran, üreten herkesin düşüncesini önemsiyor, bu şehir hepimizin diyoruz. Biz yola çıkarken 3 motto belirlerdik. Birincisi depreme dayanıklı dirençli bir şehir, ikincisi herkesin bir arada olduğu iç içe sosyal ve üçüncü olarak karbondan arınmış yeşil bir şehir olmasıdır. 1 yılı doldurduk. Söz verdik. Su fiyatlarını indireceğiz dedik. 30 Büyükşehir arasında bugün 26’ncı (pahalıdan ucuza yapılan sıralama) sıradayız. En ucuz 4’üncü büyükşehiriz. Muslukta içilebilir ucuz suyu vatandaşlarımıza sunduk. Öğrencilerimize ise okula giderken aldıkları harçlıkları otobüslere vermesin dedik. İlk ve orta okul öğrencilerimize ücretsiz, lise ve üniversite öğrencilerimize ise yüzde 54 indirimi uyguladık. Otobüs filomuzda 23 yeni otobüsle yeniledik. Arifiye-Adapazarı ulaşım ağımıza güç katmak için yeniden ADARAY’ı faaliyete soktuk.”
“Şehrin caddeleri Büyükşehir’le prestij kazanıyor”
“Söz verdiğimiz gibi caddelerimiz yenilemeye başladık. 222 bin 477 ton asfalt çalışması yaptık. Serdivan’da şehrimize Dr. Devlet Bahçeli bulvarı ile yeni bir arter kazandırdık. Ahmet Yesevi Caddesi’ni de örnek bir çalışmayla yeniledik. Göreve gelir gelmez Akyazı’da yıllardır beklenen ilçenin en işlek caddesi olan Ada Caddesi’ni yeniledik. Aynı şekilde Kocaali’nin önemli arterlerinden olan Şehit Yılmaz Caddesi’ni yenileyerek ilçemize prestijli bir cadde kazandırdık. Arifiye’de ise Zübeyde Hanım Caddesi’ni sil baştan yeniledik. Taraklı’mızın Ankara Caddesi’ni de yeniledik ve yıl sonuna kadar peyzajıyla, aydınlatmasını bitireceğiz.”
Mama üretim tesisi, Karasu’da gençler için kamp alanı müjdesi
“Güneşler’de Afet Eğitim Merkezi’ni tamamladık. İnşallah önümüzdeki günlerde açılışını gerçekleştireceğiz. Sokak hayvanları için kendi mamamızı kendimiz üretelim istedik. Mama üretim tesisini yaptık. Yaklaşık bir aydır kendi mamamızı üretiyoruz. Botanik Vadisi’nde ise revizyona gittik. Orayı gençlerimizin kamp yapabileceği bir alan haline getireceğiz. Maden Deresi projesinde o doğasını bozmadan çalışmalarımıza devam ediyoruz. En önemli sıkıntılarımızdan biri hafriyattı. Bir otomasyon sistemi geliştirdik. Biz şehrimizde hafriyat yıkıntısı, atığı görmek istemiyoruz. Bu konuda firmalara da hafriyat sahalarına döküm yapmaları konusunda uyarılarımızı yaptık. Bu sistem şu anda işliyor.”
Kampüs Mutfak, dar gelirlilere destek, Pati İzi
“Hayvanların sahiplenilmesi için Pati İzi adlı bir proje başlattık. Türkiye’de örnek bir çalışma oldu. Belediye olarak tüm sosyal tesislerimizde uygun fiyatlarda ürün satarken, parası olmayan dar gelirli vatandaşlarımıza ise ücretsiz olarak destekler sunduk. Üniversitedeki öğrencilerimiz için Kampüs Mutfak’ı yaptık. Sağlıklı, hijyenik ve bütçelerine uygun sıcak yemekleri öğrencilerimize sunduk.”
84 bin metrekare alana Sokak Hayvanlar Yaşam Kampüsü
“Sokak hayvanları konusunda sabah okula giden çocuklarımıza, akşam evine giden gençlerimize zararlar geldiğini biliyoruz. Hem dünyada hem Türkiye’de örnek olacak bir çalışma geliştirdik. 84 bin metrekarelik alanda yapılacak olan Sokak Hayvanları Doğal Yaşam Kampüsü projemizle sokak hayvanlarına sahip çıkıyoruz. Hedefimiz 6’ncı aydan itibaren şehirde sahipsiz hayvan görmek istemiyoruz. Beslenmesinden oyun alanlarına kadar her şeyi içinde bulunduran bir yaşam merkezi oluşturuyoruz. Çalışmamız bitmek üzere”
Yusuf Alemdar’dan gençlere atıf, devlet tiyatroları, Uzunçarşı
“Uzunçarşı’mızı bu şehrin insanlarına yakışır bir şekilde restore edeceğiz. Uzunçarşı’nın kimliğini, geçmişini günümüze taşıyacağız. 3. etap çalışmalarımızı başlatıyoruz. Önümüzdeki hafta ihalesini yapacağız. Bu şehrin en eski yapılarından biri olan AKM’nin içerisi âtıl bir durumdaydı; tekrar aktif ediyoruz. Mayıs’ın 15’ine kadar aktif olarak kültür etkinliklerine ev sahipliği yapmaya başlayacak ve devlet tiyatrolarını burada ağırlayacağız. En üst katını ise gençlerimize ayırdık. Biz mirasçı değil emanetçiyiz. Gençlerimizin istediği şekilde emanete sahip çıkıyoruz. Gençlerimizin bakış açılarına göre bir şehir oluşturuyoruz. Gençlerimiz için AKM’nin en üst katına bedava çay, kahve ve kitap okuma alanları oluşturacağız.”
Hedef her ilçeye bir millet bahçesi: 16 ilçede önemli adımlar
“İlçelerimizde çalışmalarımızı yapıyoruz. Pamukova’da meydan ve Mekece’de bir sosyal tesis kazandırıyoruz. Karapürçek ziyaretimizde daha önceden belirlenen bir yer vardı ve değerlendirilmesi talebi geldi. Burada bir Sosyal Gelişim Merkezi yapacağız. Akyazı’da ise Karacasu Deresi karşılıklı olarak 3 bin metrelik alanda yeni bir bulvarı kazandırmış olacağız. Sapanca’da meydan projemiz şu anda yüzde 65 seviyelerinde. Yıl sonuna kadar yer altı otoparkını bitirerek üst yapısını kullanıma sunmuş olacağız. Geyve’de küçük sanayi sitesindeki eskimiş menfezi yeniliyoruz. Karapürçek Mesudiye Köprüsü ihalesini yaptık. Akyazı Yeniorman köprüsü aynı şekilde. Mevcut parklarımızda da düzenlemelere gidiyoruz. Kaynarca, Hendek ve Kocaali’de çalışmalar yapacağız. Hedefimiz her ilçemize bir Millet Bahçesi kazandırmak. Söğütlü’ye bir ritim park kazandıracağız. Ferizli’ye Coğrafi Park kazandıracağız. Taraklı’da ise eski pazarı kaldırıp oraya güzel bir yenileme çalışması yapacağız. Kaynarca’da Aziz Duran Park’ını yenileyeceğiz.”
Başkan Alemdar, toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.