Sizi tanıyabilir miyiz Betül Hanım? Nerede doğdunuz, nerede büyüdünüz, çocukluğunuz nerede geçti?
Adım Fatma Betül Duran. 1989 İstanbul Fatih doğumluyum. Babamın mesleği gereği, ben iki üç yaşlarındayken Sakarya'ya taşınmışız. Babam Tüvasaş'ta çalışıyor. Bu yüzden de tüm çocukluğum ve gençliğim Tüvasaş lojmanlarında geçti diyebilirim. İlk orta ve liseyi Adapazarı'nda okudum.
Yüksek öğreniminizi nerede ve hangi bölümde yaptınız?
Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme bölümü mezunuyum. Beş sene İzmir'de yaşadım.
Mesleğiniz nedir ve halen nerede çalışıyorsunuz?
2013 senesinde üniversiteden mezun oldum ve bankacılığa yöneldim. 2015 yılından beri Ziraat Bankası'nda çalışıyorum.
Yazma yeteneğinizi ilk ne zaman fark ettiniz? Ve ne yaptınız?
Yazmak tamamen içimden gelen bir şey… Biri okusun, beğensin, yayınlansın diye yapılan bir şey değil aslında. Kendi kendime yazmayı öğrendiğimden beri bir şeyler yazıyorum diyebilirim.
Bu kaçıncı eseriniz?
Bu ilk eserim ve 20 yıllık hayalim. Kitabımı elime alacağım günü görmeyi hep çok istedim.
Adını niçin 'Yetenek Avcısı' koydunuz?
Aslında ben 'Yetenek Hırsızı' ismini koymuştum fakat çocuk kitaplarında 'hırsız' sözcüğü olumsuzluk içerdiğinden, yayınevince pek uygun bulunmadı, haklı olarak... Biz de değiştirdik.
Kitabınızda tema nedir?
Salih'in en büyük hayali her yıl düzenlenen karda bisiklet turnuvasına katılmak. Fakat ailesi çok fakir olduğu için bisiklet alabilecek paraları hiçbir zaman olmuyor. O da yetenek avcısına gitmeye karar veriyor. Ve macera bu şekilde başlıyor. Yetenek avcısı, çocuklara yetenekleri karşılığında yüklü paralar teklif eden kurnaz bir adam... Kitap boyunca bazı değerleri çocuklara sevdirerek vermek istedim biraz da.
Kitabınızın (masalınızın) başkahramanı kimdir? Temel karakteristik özellikleri nedir?
Kitabımda üç farklı karakter var. Karakteristik özelliklerini okuyucunun yorumuna bırakıyorum.
Kitap taslağınızı, dosyanızı ilk kime gösterdiniz ve nasıl bir tepki aldınız?
Henüz bir taslak aşamasındayken yazar Fahri Tuna Bey'e (Fahri Ağbi derim hep ben ona, ailemizden biri gibidir) gösterdim. O beni gerçekten cesaretlendirdi, yol gösterdi. Kendimi nasıl geliştirebileceğimi anlattı. Ve ben o cesaretle yola devam ettim. Sonra Ziraat Bankası'nın desteği de oldu tabiki; Ziraatli Yazarlar adı altında yazımı desteklediler.
İlk editörünüz?
Evet, ilk editörüm, Ayşenur Tuna'dır. Onun yorumu, önerileri benim için çok yardımcı oldu. Ayşenur'a çok çok teşekkür borçluyum.
Kitabınız hangi yayınevinden çıktı?
Akıllı Zebra Yayınevi'nden.
Kaç sayfa?
16×24 cm ebatlarında, dört renkli, 64 sayfa.
Kitabınızı kim resimledi?
Kitabın en özel yanı; resimlerini kardeşim Şeyma Akın'ın çizmiş olması. Onun da ilk deneyimi ve suluboya tekniğini kullanarak soyut resimler yapmaya çalıştı. Bence çok başarılı.
Kitap kaç adet basıldı?
İlk baskımız, 2000 adet olarak basıldı.
Kitabınızı elinize ilk aldığınızda neler hissettiniz Betül Hanım?
Muhteşem bir duyguydu. Elimde kitabımı değil, hayalimi tutuyordum aslında.
Okurlarınız kitabınıza nasıl ve nereden ulaşabilirler? İmzalı ve isme özel almak isteyenler benden. Onun dışında, internet sitelerinden de kolaylıkla temin edebilirler.
Betül Hanım, son on aydır bütün dünyada ve ülkemizde yoğun bir salgın yaşanıyor. Kitabınızın bu döneme denk gelmesi biraz dezavantaj mı acaba?
Pandemi dönemi kitabın yayınlanması dezavantaj gibi görülüyor. Fakat ben öyle düşünmüyorum. Kitaba en çok şimdi ihtiyacımız var. Şimdi tam masal kitabı okuma zamanı bence. Özellikle de çocuklarımızın. Ben de bir anneyim, oradan biliyorum. Fark edilme kısmı biraz daha zor olacak belki ama doğru zamanda yayınladığıma inanıyorum ben.
Söyleşi / imza günleri yapmayı düşünüyor musunuz?
Elbette, çok isterim. Salgının seyrine göre belki online ağırlıklı olabilir tabii...
Yeni kitap projeleriniz var mı? Nasıl bir gelecek bekliyor sizi?
Yazmayı kolay kolay bırakabileceğimi sanmıyorum. Yeni projelerim, Allah'ın izniyle fazla uzun sürmeyecektir... Okuyucu da satırların arasında benim heyecanımı hissetsin istiyorum. Daha çok çocuğa ulaşayım; kendi değerlerini, yeteneklerini, yapabileceklerini onlara hissettireyim istiyorum.
Genç bir yazar olarak, yazma amacınız nedir? Neler hedefliyorsunuz?
En büyük hayalim; ben birçok güzel kitap yazarken, kitaplarımın da birilerine fayda sağladığını fark edebilmek...