Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 'Yeni Ekonomi Programı'nın detaylarını açıkladı. 2018 yılında açıklanan ilk YEP'in ardından açıklanan ikinci yeni programda yeni dengeleme, yeni normal ve yeni ekonomi temasıyla bir başlangıç vurgusu yapıldı. Açıklanan verilere göre ise;

- 2020 yılı sonu işsizlik oranı beklentisi 13,8, 2021 yılı için ise 12,9 olarak güncelledi.

- Enflasyon da 2020 sonu beklentisi 10,5 yükselirken, 2021 beklentisi yüzde 8'e yükseltildi.

- Yüzde 5 olarak öngörülen 2020 yılı sonu büyüme beklentisi bugünkü sunumda yüzde 0.3 olarak revize edildi. 2021 yıl sonu büyüme beklentisi ise önceki ekonomi programına göre yüzde 5'ten 5,8'e, 2022 ve 2023 yıl sonu büyüme rakamları da yüzde 5 olarak aynı açıklandı.

'Tüm beklentileri yıkan bir süreç'

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yeni Ekonomi Programını değerlendirerek şunları dile getirdi: 'Sadece sağlık yönünden endişe yaşayacağımız bir salgın olmaktan çıkıp, ekonomik olarak da yapılan tüm planların, öngörü ve tahminlerin etkisizleştiği bir sürecin içerisinde kendimizi bulduk.

Neredeyse Avrupa başta olmak üzere tüm dünya ülkelerinde daralmanın boyutu ciddi rakamlara ulaşmış durumda. 2020 yılının ikinci çeyreğinde 2019'un aynı dönemine göre İngiltere yüzde 21,7, Fransa yüzde 19, İtalya yüzde 17,3, Almanya yüzde 11,6 küçüldü. Ülkemizde ise, Haziran ayı itibarı ile salgın önlemleriyle beraber yeni normal yaşama dönüşle ekonomimiz ve ihracatımız da yükselişe geçti. Bazı oranlarda geçen senenin üzerinde bir performans sergilendi.

'İş dünyamızın çabalarıyla beklentiler yükselecektir'

Yeni Ekonomi Programına bakıldığında; TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da belirttiği gibi Programda özel sektörün öne çıkarılarak girişimciliğe, teknolojiye, yüksek katma değerli yurtiçi üretime odaklanılmış olmasıyla, yüzde 5 ve üzerinde yüksek büyümenin hedeflenmesi özel sektörümüze moral vermiştir. Reel sektörü, KOBİ'leri, üreticileri ve yatırımları destekleme yönündeki adımların devam edecek olmasını da ayrıca memnuniyetle karşılıyoruz. Aylardır üretimde sahip olduğumuz yükselen grafiğin gidişatını yine bizlerin gayretleri belirleyecek. İşsizlik, büyüme ve enflasyon beklentilerindeki değişkenlikler üretimi benimsemiş iş dünyamızın çabalarıyla yukarı çıkacağını umuyoruz.

'Yeni ihtiyaçlara üretim ile cevap veren bir Türkiye'

Tüm dünyada konuşulan 'yeni' kavramına hızlıca adapte olarak insanların değişken ihtiyaçlarına hızla cevap verecek yeni üretim ve iş yöntemleri geliştirmeliyiz. Girişimciliğe çok daha fırsat verip yüksek katma değerli ürünlerin üretimini hızlandırmalıyız. Güçlü ve istikrarlı büyüme sürecine hep birlikte destek vermeliyiz. İş dünyası olarak ülkemizin hedefleri doğrultusunda tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.' dedi.