Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Ziraat Fakültesi'nde Tarımsal Öğretimin 177. Yıl Dönümü Etkinlikleri kapsamında 'Turunçgil Uzun Antenli Böceği Paneli' düzenlendi. SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Serdar Özkan, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taki Demir, akademisyenler ve ilgili kamu kurumlarında çalışan bürokratların katıldığı panelde turunçgil uzun antenli böceğinin zararları, nasıl mücadele edilebileceği ve zararlıya ilişkin Türkiye'de yapılan çalışmalar konuşuldu. Panelin sonunda dinleyicilerden gelen soruların cevaplandırıldığı soru-cevap bölümü de yer aldı.

İstilacı bir zararlı böcek türü

Kınkanatlılardan teke böcekleri içerisinde yer alan istilacı bir böcek türü olan turunçgil uzun antenli böceği, karantinaya tabi olan ve Doğu Asya'ya özgü bir türdür. Buna karşın 2014 yılında Türkiye'de ilk olarak İstanbul'da görülmüştür. Zararlı böcek, Doğu Asya'dan ithal edilen süs bitkileri vasıtasıyla Türkiye'ye giriş yapmıştır. Bu tarihten itibaren Antalya, Bartın, Trabzon ve Sakarya'da da tespit edilmiştir. Fındık bahçelerinde de turunçgil uzun antenli böceğinin görülmesi üreticilerde endişeye sebep olmuştur. Karantinaya tabi olan zararlı bir böceğin bulunduğu ağaç ve bahçelerin sökülerek imha edilmesi ciddi bir maliyet gerektirmektedir. Bu nedenle söz konusu zararlının üreticilere tanıtılması, öneminin kavranması, Türkiye'deki durumunun ortaya konması ve üreticilerde farkındalık oluşturulması amacıyla SUBÜ Ziraat Fakültesi tarafından Turunçgil Uzun Antenli Böceği Paneli düzenlenmiştir.

Panelden notlar

SUBÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taki Demir'in açılış konuşması ile başlayan panel kapsamında fakültenin Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Salih Karabörklü, 'Turunçgil Uzun Antenli Böceğinin Tanımı, Biyolojisi, Yayılışı ve Konukçuları' başlığı altında bilgiler verdi. Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İsmail Oğuz Özdemir, 'Turunçgil Uzun Antenli Böceğinin Zararı ve Mücadelesi' ile ilgili bir sunum yaptı. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Bitki Sağlığı Bölümü'nden Ziraat Yüksek Mühendisi Cemil Hantaş, 'Turunçgil Uzun Antenli Böceğinin Türkiye'deki Durumu ve Yapılan Çalışmalar' hakkında, Sakarya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Ali Altun ise 'Turunçgil Uzun Antenli Böceğinin Sakarya'daki Durumu ve Yapılan Çalışmalar' hakkında bilgi paylaştı.