SAÜ İlahiyat Fakültesi tarafından 'Tefsire Adanmış Bir Ömür' başlıklı panel serisinin bir devamı olarak 'Tefsire Adanmış Bir Ömür: Süleyman Ateş' konulu online panel gerçekleştirildi. Eski Diyanet İşleri Başkanı emekli akademisyen Prof. Dr. Süleyman Ateş'in onur konuğu olarak katıldığı panel, SAÜ İlahiyat Fakültesi'nin YouTube kanalından canlı olarak yayınlandı.
Moderatörlüğü İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Karataş tarafından yapılan program, Öğr. Gör. İlyas Şanlı'nın Kur'an-ı Kerîm tilavetiyle başladı. Panelde bir konuşma yapan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, akademide önemli olan hususlardan bir tanesinin kıymetli hocaların anlaşılması ve onların alana yaptığı katkıların analiz edilmesi olduğunu belirterek, 'Tefsire Adanmış Bir Ömür' serisinin bu anlamda önemine dikkat çekti. İslam'la ilgili olan konuların son zamanlarda işin ehli olmayan kişiler tarafından düşük seviyelerde tartışılmasının üzüntü verici olduğunu kaydeden Prof. Dr. Savaşan, bu tür programların bu konuda ayrı bir öneme haiz olduğunu söyledi. Rektör Savaşan, 'Tefsire Adanmış Bir Ömür: Süleyman Ateş' kitabının editörleri Doç. Dr. Gökhan Atmaca ve Doç. Dr. Ali Karataş'a, programa katkı verenlere ve katılımcılara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Programda konuşan Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı da fakülte olarak ders dışı akademik ve kültürel etkinliklere çok önem verdiklerini ifade etti. Faaliyetlerinin pandemi şartlarından etkilendiğini belirten Bostancı, faaliyetleri yine de online olarak sürdürmeye çalıştıklarını ve güz döneminde çok sayıda etkinlik gerçekleştirdiklerini söyledi. Dekan Bostancı, 'Tefsire Adanmış Bir Ömür' üst başlıklı programlarının ilkini geçen yıl 'Tefsire Adanmış Bir Ömür: İsmail Cerrahoğlu' başlığıyla icra ettiklerini ve bu yıl ikincisini Prof. Dr. Süleyman Ateş ile devam ettirdiklerini kaydetti. Bu programların önemli bir yanının, öncelerinde onur konuğu olan hocayı anlatan kitap hazırlanması olduğunu belirten Bostancı, panellerin de kitap çalışmasının bir nevi taçlandırılması şeklinde gerçekleştiğini aktardı. 'İnsanların yaşarken kıymetinin bilinmesinin, değerlerimize yaşarken vefa gösterilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. İnşallah gerçekleştirdiğimiz bu programlar bu konuda da diğer kurumlara ve kişilere örneklik teşkil eder' diyen Prof. Bostancı, 'Tefsire Adanmış Bir Ömür: Süleyman Ateş' kitabının hazırlanmasında ve programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini ilettikten sonra sözlerini tamamladı.
Panelistlerden SAÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Atmaca programın ve kitabın hazırlık aşaması hakkında bilgi verdi. 'Süleyman Ateş hocamızla alakalı bu yola girmemizdeki sebep şudur: Hocamız büyük bir ilim adamıdır ve sadece kırk yılı resmi olmak üzere bu ülkenin çeşitli birimlerinde hizmetler yapmıştır. Bunlar üniversite hocalığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, imamlık olmak üzere değişkenlik arz etmektedir' şeklinde konuşan Doç. Dr. Atmaca, Prof. Dr. Süleyman Ateş ile ilgili akademik değerlendirmeleri ihtiva eden kitabın hazırlanmasına katkı sunan hocalara, ayrıca programa olan destek ve katkılarından dolayı SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan'a ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı'ya teşekkürlerini iletti.
Program, İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Betül Özdirek'in Prof. Dr. Süleyman Ateş'in özgeçmişi hakkında yaptığı sunumla devam etti. Ardından Prof. Dr. Süleyman Ateş'e öğrencilik yapmış olan Giresun Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hüseyin Peker, OMÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Okuyan ve BAİBÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Başkan, Prof. Dr. Süleyman Ateş'in tefsir ve diğer İslamî ilimlere olan katkıları, ilmî ahlakı, hoca-talebe ilişkisi çerçevesinde kendisiyle yaşadıkları anılar hakkında önemli bilgiler paylaştılar. Katılımcıların özellikle Prof. Ateş'in çalışma disiplinine dair paylaştıkları anekdotlar dikkat çekti.
Programın onur konuğu olan Prof. Dr. Süleyman Ateş ise yaptığı konuşmada böyle bir programı düzenledikleri için Sakarya Üniversitesi Rektörlüğüne, İlahiyat Fakültesi Dekanlığına ve katılımcılara teşekkürlerini iletti. Prof. Dr. Ateş, 'Her insan fanidir, biz de bir gün yok olacağız. Ama insan ölür eseri kalır. İnsan eseriyle yaşar. Eserlerindeki fikirleri sürdükçe, devam ettikçe, anıldıkça o insan yaşıyor demektir. Şimdi biz kitaplarımızla inşallah insanlara ışık tutmaya çalıştık. Belki ilerdeki nesillere de ışık tutar bunlar. Özellikle yetiştirdiğimiz talebelerle de bu milletin kültürüne katkılar sunmaya çalıştık' şeklinde konuştu. Konuşmasında ayrıca Kur'an-ı Kerim'in mesajının daraltıcı olmadığına ve Allah'ın rahmetinin genişliğine dikkat çeken Ateş, 'İşte bunun neticesi olarak İslam gittiği her yere bu rahmeti götürmüştür' dedi.
Panelin sonunda, canlı yayına yorum yazanlar arasında yapılan çekilişte 'Tefsire Adanmış Bir Ömür: Süleyman Ateş' kitabı almaya hak kazanan 15 kişinin isimleri program moderatörü Doç. Dr. Ali Karataş tarafından açıklandı.