Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip Corona virüsü hızla yayılmaya devam ederken güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı. Ülkeler virüsten korunmak adına bir dizi önemler alırken, virüsün dünyadaki sosyo ekonomik ilişkileri nasıl etkileyeceği konusu da merak ediliyor.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Uluslararası Ticaret Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hakan Tunahan, son dönemde tüm dünyayı tehdit eden Corona virüs salgınının dünya ve Türkiye üzerindeki 'Sosyo-Ekonomik' etkisini değerlendirdi.
Değerlendirmesine Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Korona virüsü hakkında söylediği 'sosyal ve ekonomik istikrara zarar verebilecek bir tehdit unsuru' sözlerini hatırlatarak başlayan Doç. Dr. Tunahan, bu durumun salgının geldiği boyutu net bir şekilde gösterdiğine dikkat çekti.
Çin üretimine arz oranı düştü
Çin'de virüs nedeniyle üretimde önemli aksamaların yaşandığını belirten Tunahan sözlerine; 'Dünya'nın fabrikası olarak adlandırılan Çin'de; çalışanların işe gitmemesi, verimliliğin düşmesi ve özellikle Çin mallarına yönelik talebin azalmasıyla birlikte Çin ekonomisinde daralma meydana geldi. Buna bağlı olarak diğer ülkelerde bu durumdan etkilendi' dedi. Ayrıca dünya tedarik zincirinde de önemli aksamaların olduğunu ifade eden Tunahan, Çin ile her türlü ticaret yapan işletmelerin bu durumdan etkilendiğini söyledi.
Dünya Çin'den uzaklaşabilir
Tunahan, Çin'de faaliyetlerini sürdüren büyük işletmelerin önümüzdeki yıllarda ortaya çıkabilecek başka bir salgın hastalık ihtimaline karşı, iş gücü ve üretim talebinin artık başka ülkelere kayabileceğini, bu durumun da Çin ekonomisi için büyük bir tehdit unsuru olabileceğini ifade etti.
Afrika'da olsa dünya ekonomisi etkilenmezdi
Geçmiş dönemlerde de çeşitli salgın hastalıkların yaşandığını dile getiren Tunahan, Corona virüsünün bu denli hızlı yaygınlaşmasının nedeninin globalleşen dünya ve insan mobilitesinin artması olduğunu belirtti. Ayrıca böyle bir virüsün Afrika'da meydana gelmesi halinde önemli bir etkide bulunmayacağını, çünkü Afrika kıtasının dünya ekonomisine bu oranda tesir etmediğini söyledi.
Şimdilik Türk ekonomisi için büyük bir sorun yok
Sözlerine Türk ekonomisinin Çin ile oldukça geniş bir ticaret ilişkisine sahip olduğunu belirterek devam eden Tunahan, 'İhracat oranımız düşük seviyelerde olsa da ithalat oranımız son derece yüksek seviyelerde. Buna bağlı olarak son zamanlarda Çin'den ithal edilen ürünlerde çeşitli zorluklar yaşanabilir' dedi. Ayrıca Çin'e ihraç edilen ürünlerde en fazla pay sahibi olan mermer ve krom oranlarının düşüşe geçtiğini belirten Tunahan, bu durumun ekonomimiz için çok büyük bir etki yaratmayacağını ifade etti.
Dünya turizmi etkilenecek
Son olarak turizm sektöründeki duruma değinen Tunahan, 'Virüsün tüm dünya için tehdit unsuru olarak görülmesi sebebiyle Çinli turistlere karşı önlemler alınıyor. Bu nedenle Çinli turist sayılarında azalmalar olabilir. Bu durum Ülkemiz ve dünya turizm sektörünü etkileyecektir. Fakat Ülkemize gelen Çinli turist sayısının, Avrupalı ve Rus turistlere oranla daha az miktarda olması, sektör adına çok büyük düşüşler yaratmayacaktır.' diyerek sözlerini noktaladı.