Yaz günlerinin verdiği sıcaklı ve nemli günlerin etkisiyle ortaya çıkan sineklerle mücadele etmek için farklı yollara başvuruyoruz. Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, sinek ilaçlamalarında dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili vatandaşlara uyarıda bulundu.
Yıldız, yaptığı açıklamada, 'Çok sıcak,yağışlı dolayısıyla nemin çok yüksek olduğu bir dönemden geçiyoruz.Böyle ortamlarda sinekler dahil her türlü haşerat çok yoğun üremekte ,dolayısıyla üreyen haşeratlar insanlara ve de hayvanlara yoğun bir saldırı gerçekleştirirler.Buda öncelikle kan emme şeklinde gerçekleşiyor.Bu arada kan emerken yanlarında taşıdıkları hastalıkları insanlara ve de hayvanlara bulaştırırlar.İnsanlara bulaşan hastalıklara örnekler verecek olursak Sıtma,Layşmanyaz,Sindbis,Sarı humma,Dang humması, Zika, Batı Nil virüsü ,,Chinkungunya v.b. hayvanlar için örnek verecek olursak sığır ,koyunlara için ülkemizde de görülebilen mavi dil hastalığı,köpeklerde leishmania ,kalp kurdu hastalığı v.b. hayvanlardaki hastalıklar yalnız bunlar değildir daha bir çok mevcuttur.
Sineklerden korunmak için belediyelerin ve de biz vatandaşların yapması gereken görevler bulunmaktadır.Belediyelerin görevleri yalnız yaz aylarını kapsamamalıdır.Yılın on iki ayını kapsayacak planlar yapılmalı;bu planlara da harfiyen uyulmalıdırlar.Belediyelerin teknik kadro sınıfında mümkünse çevre sağlığı için bir uzman istihdam etmelidirler.Bunun yararını gelecekte yapılan doğru uygulamalarla göreceğiz.Bilimin dışında yapılan her uygulama çevreye ve de insanlara çok ciddi zarar verir.Kimyasallarla kirlenen çevre başta kanser olmak üzere her türlü hastalıklar çevreye ,hayvanlara ,insanlara bulaşır.Bilmeden yapılan sinek ve de haşarat ilaçlaması yaşamımızı çevremizi zehir ederiz.
Biz vatandaşlar evlerimizde ,işyerimizde ahır işletmelerinde yapacağımız ilaçlamada son derece bilgili ve de bilinçli olmak zorundayız.Yanlış uygulama sonuçları bazen hemen ortaya çıkar bazen da yıllar sonra ortaya çıkar.Hiçbir zaman ,ilaçlama yapılan yerde oturulmaz ya da uyunmaz.Mümkünse iyice havalandırılıp ,ondan sonra o bölgenin amacına uygun kullanılmalıdır.Evlerimize mutlaka kapı ve de pencerelere sineklikler yaptıralım.Eskileri varsa bir eksiklikleri onaralım.Hayvanlara ise ahır işletmesine ve de hayvanların üzerlerinde kullanılacak değişik ilaçlar mevcuttur.Bunları üzerlerindeki tariflere uyularak uygulamalıyız.Genelde arkadaş ,komşu tavsiyelerine halkımızın bir kısmı çok rağbet eder.Benim tavsiyem işin uzmanından danışmaktır.Edinilen bilgileri de tarifine göre uygulamaktır. Bu arada etrafımızdaki,bahçelerdeki su birikintileri ile belediyeler ve de vatandaşlar olarak bizler mücadele etmek zorundayız.Çünkü sineklerin çoğalması için su birikintisine ihtiyaç duyar.Güzel bir yaz mevsimi geçirmeniz dileklerimle… ' ifadelerine yer verdi.