Başkan Yıldız yaptığı açıklamada, 'Ülkemiz son yıllarda enerji açısından doğalgaz, petrol Rusya'ya tahıllar yönünden hem Rusya'ya hem de Ukrayna'ya bağımlı hale geldi. Turizmdeki her iki ülkeden gelen turistleri hesaba kattığımız zaman, kayıplarımız maalesef çok ciddi rakamları ortaya koyacaktır. Türkiye'nin 2021 yılında yurtdışından temin ettiği buğdayın yüzde 70'ini Rusya'dan, yaklaşık yüzde 15'ini de Ukrayna'dan ithal etti.
Ülkemizde maalesef tahıl üretiminde ciddi düşüş mevcut. Tahıldaki ithalat hayvancılıkta, fenni yem fiyatlarının artışına sebep olacaktır. Ukrayna-Rusya savaşına bağlı oluşacak temin etmedeki zorluklar yem maliyetlerini olumsuz yönde etkileyecektir. Buda hayvansal üretimde et, süt, yumurta v.b. fiyatlarının maalesef artışına yol açacaktır. Tarım ve hayvancılıkta maliyet artışlarına bağlı üretimin düşmesi ilgili sektörlere sinerji oluşturan birçok sektör maalesef zor bir sürece girecektir. Bunları önceden görmek için kahin olmaya gerek yoktur.
Üretim düşüyor, ithalat artıyor
Türkiye son yıllarda tarımsal üretimde kan kaybı yaşıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, 2021 yılında temel gıda maddeleri olan tahıl ve baklagillerde önemli üretim düşüşleri görüldü. Bir önceki yıla göre çavdar, arpa ve kırmızı mercimekte üretim kaybı yüzde 30'ları aştı. Un ve ekmeğin ana maddesi olan buğdayda ise üretim kaybı yüzde 14'e ulaştı.
Halkımız üretimdeki olumsuzlukları, önceden görüp, şimdiden vakit geçirmeden ülkemizde tarım ve de hayvancılık ta üretim planlaması yapmalıdır. Dışa olan bağımlılığımızı minimize etmeliyiz. Ülkemiz ithal eden değil ihracat eden ülke konumunu her zaman korumalıdır. Üretimin gerçek adı bağımsızlıktır. Üreten ülkeler bağımsız ülkelerdir. Bu yıl ülkemizde yağışların çok olması tarımda üretime olumlu yansıyacaktır. Üretme azmini kaybetmeyen halkımıza güzel günler dilerim.' dedi.