8 KASIM DÜNYA ŞEHİRCİLİK GÜNÜ
Savaş, 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü sebebiyle yaptığı açıklamada, Türkiye'de 1977 yılından beri Dünya Şehircilik Günü'nün kutlandığını söyledi. Artık sağlıklı ve güvenli şehirciliğin insan hayatıyla doğrudan ilgili olduğunu ifade eden Savaş, 'Halen ülkemizde depremlerde güvenli olmayan yapılar sebebiyle insanlar enkaz altına kalıp can verebiliyor. Bizim binalarımız 6.6 şiddetinde depreme dayanmazken Japonya gibi gelişmiş bazı ülkeler 8-9 şiddetinde depreme dayanıklı binalar inşa edebiliyorlar.' diye konuştu.
ŞEHİRLEŞME EVİMİZİN İÇİ KADAR ÖNEMLİ
Artık şehirleşmenin insanın evinini içi kadar önemli olduğunun altını çizen Savaş, 'Evin içindeki eşya düzeni ve ev halkının yaşam biçiminde nasıl bir ahenk ve düzen varsa, şehirleşmeye de bu gözle bakmak lazım. Tüm şehri de büyük bir evimiz gibi düşünmeliyiz. Şehirlerimiz de evimiz gibi dışarıda hayatını kolaylaştıracak fiziki, sosyal ve diğer her açıdan en ince ayrıntısına kadar planlanarak inşa edilmeli. Öncelikle yapılarımız güvenli, sağlam ve estetik olmalı. Altyapı ve üst yapı da eksiklikler bulunmamalı. Yeteri kadar parkı, bahçesi ,yolları, trafiği ile bir bütün şekilde insan hayatını kolaylaştırmalı.' şeklinde konuştu.
AF, RANT DEĞİL, GÜVENLİ YAPILAR YAPALIM
Ülkemizde güvenli şehirleşmenin önündeki iki büyük engelin rant ve imar affı meselesi olduğunu vurgulayan Savaş, 1950 yılından bu yana 14 kez imar affı çıkarıldığını hatırlattı. Rant uğruna kaçak ve çarpık yapılaşmanın bir türlü önüne geçilemediğini kaydeden Savaş, 'Artık rant ve imar affı gündemimizden çıkmalı. Kaçak, güvensiz yapılara göz yumup sonradan af çıkarmak yerine, iyi bir denetimle güvenli yapıların yapılması sağlanmalı. Devlet bu konuda öncü ve destek olmalı. Bu hem olası bir depremde can kayıplarını önler, hem de sağlıksız kentleşmenin önüne geçer. Sonradan uğraşmak zorunda kalmayız. Çünkü yıkımı ve yeniden yapımı daha büyük maliyet gerektiriyor. Mevcut yapı stokumuzda zaman içinde güvenli hale getirilerek sağlıklı kentleşmeyi başarabilmemiz aslında zor değil.' ifadelerini kullandı.