6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ilimizde etkili olan asrın felaketi sonrasında ortaya çıkan ihtiyaç ve iyileştirme alanlarına yönelik çözümler konusunda gençlerin gözlemledikleri sorunları, kendi bakış açıları ile ifade etmeleri ve sorunlara yönelik çözüm önerilerini sunmaları amacıyla düzenlenen 'Genç İyilik Ideathonu' fikir yarışmasında SAÜ'lü öğrenciler finale kaldı.

SAÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Handan Akyiğit danışmanlığında hazırlanan projenin ekibinde; Sosyoloji Bölümü öğrencisi Nurgül Akyıldız, Sosyoloji Bölümü öğrencisi İremnur Aydın, İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencisi Sevde Gülşen Karadeniz, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Gökçe Nur Çolak ve Tarih Bölümü öğrencisi Havva Nur Türkmen bulunuyor.

Proje çıkış noktası hakkında bilgilendirmelerde bulunan Doç. Dr. Handan Akyiğit, doğal afetler acil çağrısı kapsamında sahaya indiklerinde orada iyileştirme, afet sonrası müdahale gibi bazı temel ihtiyaçları keşfettiklerini söyleyerek neler yapılabileceği hususunda çalışmalara başladıklarını belirtti.

Doç. Dr. Akyiğit, depremle birlikte baş gösteren olumsuz durumların çocukların hayatını nasıl etkilediği hakkında değerlendirmelerde bulunarak depremle birlikte başlayan göçün öğrencilerin ve çocukların eğitim öğretim dönemine uyum sağlamalarında güç bir etken olduğunu söyledi. Depremden sonra sahaya indiklerinde yardım amaçlı giden birçok kişinin afetzede bireylerle nasıl konuşması gerektiği konusunda bilgi sahibi olmadığını belirten Doç. Dr. Akyiğit bu bağlamda projelerine yön vererek bu konuda bir farkındalık oluşturmak istediklerini dile getirdi.

Afet bölgesinde afet sonrası iyileştirme sürecinde en önemli aracın arkadaş ve akraba ilişkileri olduğunu aktaran Doç. Dr. Akyiğit bu ilişkilerin kaygıyı, korkuyu ve kendi içinde yeniden hayata tutunma çabasını çok fazla desteklediğini vurguladı. Afet sonrası iyileştirme süreçlerinde gençlerin rolünün çok önemli olduğunu belirterek bu dönemde eğitim sürecinin çok fazla tahribata uğradığını dile getirdi. Proje hakkında fikir alışverişi yaparken 'bu konuda biz nasıl tampon bir mekanizma üretebiliriz veya nasıl bir iyileştirme sürecine gidebiliriz?' soruları üzerine yoğunlaştıklarını söyleyen Doç. Dr. Akyiğit bu sorularla Sakarya Genç Gönüllüler Akademisi'nin temel amacını sağlayan bağlamını bulmuş olduklarını belirtti.

Projenin temel konusunun çocuklar olduğunu söyleyen Doç. Dr. Akyiğit, sahada afetzede çocuklarla konuştuklarında okula gitme isteğinin gittikçe düşmeye başladığını fark ettiklerini anlattı. Afet sonrası iyileştirme sürecinde akademik anlamda nasıl ilerlemesi gerektiğini sağlam bir şekilde tanımlayarak ve bu konuda eğitim vererek gönüllüleri beslemenin çok önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Akyiğit projede amaçlarının Genç Gönüllüler Akademisi çatısı altında genç gönüllülere ulaşıp bir eğitim sürecine girmek olduğunu aktardı. Ayrıca projenin içinde sosyal, kültürel ve psikolojik birçok sanatsal faaliyetleri içerecek ve eğitimi besleyecek birçok farklı parametrelerin olduğunu belirterek etkili iletişimi sağlayabilmenin bu noktada çok önemli olduğunu vurguladı.

Projeleri hakkında bilgi veren projenin asıl kurucuları gönüllü öğrenciler, projeyi bir ekip ruhu ve bilinciyle ortaya koyduklarını söyleyerek projeyi tasarlarken birbirleriyle çok fazla görüştüklerini ve beyin fırtınası yaptıklarını belirtti. Projenin kendileri için çok önemli bir noktada olduklarını anlatan gönüllü öğrenciler, projenin iyi oluş hali için çalıştıklarını ve bu yüzden çok heyecanlı olduklarını aktardı. Projenin Sakarya Üniversitesi için bir tampon mekanizması niteliğinde olacağını vurgulayan öğrenciler SAÜ'nün desteğini hissetmenin kendilerine güç verdiğini söyledi.