SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde yapılan etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Türki cumhuriyetlerden gelen öğrencilerin temsilcilerinin de konuşmalar gerçekleştirdikleri etkinlikte, şiir ve tiyatro programları da yer aldı.
Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Enis Şahin, 18 Mart 1915 tarihinde yaşanan Çanakkale Zaferi'nin Türk tarihinin en önemli askeri gelişmelerinden birisi olduğunu, dünya tarihi açısından da çok çarpıcı sonuçlar doğurduğunu söyledi. Çanakkale Zaferi'nin sadece 1 günlük bir tarihten ibaret olmadığını ifade eden Prof. Dr. Şahin, 'Burada ilk silahın patlamasından sonuncusuna kadar 433 günlük bir çarpışma zincirinden bahsediyoruz. 18 Mart aslında deniz zaferi açısından bakıldığında bir bayrak günüdür. 18 Mart'ı zamanın süper güçlerine ait 'yenilmez armada' olarak geçen savaş gemilerinin boğazın soğuk sularına batırılışının yıl dönümü olarak anıyoruz' dedi.
Çanakkale Muharebeleri'nin savaşın başından zafere uzanış sürecini anlatan Şahin, Çanakkale'de ilk çarpışmanın 1914 yılında Birinci Dünya Savaşı ile birlikte başladığını, 9 Ocak 1916 tarihine kadar 15 ay boyunca sürdüğünü, savaşın önemli bir kısmının deniz muharebeleriyle geçtiğini ve kara muharebelerinin de çok kanlı bir şekilde yaşandığını aktardı.
Çanakkale Muharebeleri'nin Mustafa Kemal'i ön plana çıkardığını belirten Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Çanakkale Savaşı Mustafa Kemal' i Mustafa Kemal yapan savaştır. Mustafa Kemal'in Türk milleti için vazgeçilmez bir lider olması Çanakkale'den geçer. Mustafa Kemal, itilaf devletlerinin yapacağı çıkarmayı tespit etmiştir. Gerçekten askeri bir dehadır. Askerlere taarruzu değil ölmeyi emretmiştir. Bu, dünya savaş tarihine geçen bir komuttur. 27. alaya hitap ederken yaptığı konuşmasındaki 'biz burada Balkan Harbinde alnımıza sürülen lekeyi temizlemek için bulunuyoruz' sözünü bu nedenle söylemiştir. Mustafa Kemal bu sırada henüz paşa değildi.
157 bin şehit verildi. İtilaf devletlerinin ölü sayısı ise daha fazladır. Dünya tarihi açısından çok kanlı bir mücadeledir. Çanakkale Savaşı'nın bizim için hiç olmadık zamanlarda millet olma şuurunu kazandırması ve imkansız diye bir şey olmadığının gösterilmesi açılarından yüksek önemi vardır. Mustafa Kemal'in Mehmetçik için söylediği bir sözü paylaşmak istiyorum; 'Türk Ordusu! Dünyanın hiçbir ordusunda yüreği seninkinden daha temiz, daha sağlam askere rast gelinmemiştir. Her zaferin mayası sendedir. Her zaferin en büyük payı senindir. Kanaatinle, imanınla, itaatinle hiçbir korkunun yıldırmadığı demir gibi temiz kalbinle düşmanı sonunda alt eden büyük gayretin için gönül borcumu ve teşekkürümü söylemeyi kendime aziz bir borç bilirim.''