Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Erdem Ercan’ın ev sahipliğinde, SATSO Yönetim Kurulu Üyeleri, SATSO Meclis Üyeleri, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Elvan Bilgehan Dikici ile TOBB Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Semih Çiftçi’nin katılımı ile gerçekleştirildi.
Antalya’da düzenlenen geleneksel iş planı çalıştayı, toplam 9 masa ve 7 temel konu üzerinden gerçekleştirildi.
İki oturumda bir gün boyunca devam eden çalıştayda SATSO Meclis üyeleri tarafından şehrin sorunları, bu sorunlara yönelik çözüm önerileri belirlenerek, söz konusu çözüm önerilerinin önündeki engeller ve çözüm ortaklarının belirlenmesine yönelik fikir çalışmaları yapıldı.
Katılımcı yönetim ve ortak akıl ile sorunların çözümünün amaçlandığı iş planı çalıştayında Sakarya’nın altyapı, şehir kimliği, yönetişim, sosyo ekonomik gelişmişliği, kültür-sanat- turizm, girişimcilik, nitelikli insan kaynağı ve mesleki eğitim, üyelerin ekonomik gelişimi, tarım, hizmetler ve ticaret ile sanayi konularında masalarda istişarede bulunuldu.
“Değişim ve Dönüşüm Kaçınılmaz”
Başkan Altuğ; “Artık değişimin her alanda çok hızlı olduğu bir dönemdeyiz. Teknolojik gelişmeler, tüketici alışkanlıklarındaki değişimler ve küresel faktörler, iş dünyasını sürekli olarak değişime ve dönüşüme zorluyor.” dedi.
Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ; ihtiyaç ve isteklerin kısa sürede değişebileceğini vurgulayarak değişime ayak uydurmanın önemi değinerek şunları dile getirdi: “Hayatımızdaki ihtiyaçlar birkaç yıl öncesi ile kıyaslandığında bambaşka boyutlara gelmiş durumda. Bundan 3 yıl önce ihtiyaç olarak görünmeyen ya da günlük hayatınıza dahil etmediğiniz konular artık gündeminizde. Elektrikli araç şarj istasyonları, metaverse ve sanal gerçeklik, hatta VR gözlüklerini de pek çok ortamda görebiliyoruz. Bu durum, hem kişisel hem iş yaşamında kendini yoğun bir şekilde hissettiriyor. Yeni dünya düzeni bizlere; “dijital dönüşüme adapte ol, e- ticaret yap, yapay zeka ile otomasyona geç, sürdürülebilir sistemler kur, sadece bugünü değil geleceği de planla ve koru” diyor. Birkaç yıl önce “yeşil” demek doğaya zarar vermeden üretim yapmak demek iken; bugün sürdürülebilirlikten, endüstriyel simbiyoza, yeşil üretimden, karbon ayak izine kadar her alanı kapsıyor. Ve bizden de bu konulara hakim olmamızı ve uygulamamızı bekliyor. Çünkü küreselleşme, uluslararası rekabeti artırdı. Ülkeler, şirketler; farklı kültürlere ve pazarlara uyum sağlama yeteneklerini geliştirerek rekabet avantajı elde etmeye çalışıyor. Buradan baktığımızda Sakarya bu değişimin neresinde?, nasıl bir yol izlemeliyiz ki rekabette öne çıkmalıyız konusu gündeme geliyor.”
“Başarı ve Gelişim Bir Bütündür”
Başkan Altuğ başarının bir bütün çalışmasının sonucu olduğunu vurgulayarak; “İlimizin geleceğe hazırlanması ve yol haritasını belirlemek hepimizin ortak sorumluluğudur. Birlikte çalışarak Sakarya’da refah huzur ve güven ortamını belli bir noktaya getirebiliriz. Her zaman dile getirdiğim gibi Sakarya iş dünyası olarak biz bu şehrin her şeyinden kendimizi sorumlu tutuyor ve bu doğrultuda ilerliyoruz.
Sadece iş dünyasının veriler üzerindeki başarılarıyla bir şehri başarılı sayamayız. Başarı ve gelişim bir bütündür. Yani; şehir hem üreten hem ticari kabiliyeti ile üstünlük sağlayan hem sosyo kültürel açıdan gelişen hem tarım ve turizm anlamında katma değer sağlayan gelişmiş hizmet sektörünün de ekosisteme dahil olması ile “bir bütün ile” başarılı olur. Bu yüzden biz de bugün burada 2024 yılı iş planına altlık oluşturacak bir çalıştay gerçekleştireceğiz.
“SATSO ne istediğini bilenle çok iş yapar.”
Çalıştayın en önemli kazanımının uygulanabilir hedefler olacağını belirten Başkan Altuğ; “Genel olarak; sanayi, nitelikli insan kaynağı, mesleki eğitim, girişimcilik, sosyo ekonomik gelişim, tarım, hizmet sektörü, ticaret, kültür sanat turizm konularında bir nevi Sakarya’nın röntgenini çekeceğiz. Sorunları tespit edip çözüm önerilerini ve bu çözümlerin karşındaki olası engelleri belirleyeceğiz. Bu yüzden katkılarınız, fikirleriniz çok önemli. Sahip olduğunuz donanımla bu çalışmaya gereken hassasiyeti göstererek “SATSO Ne İş Yapar?” sorusuna burada yaptığınız çalışmalarla ve sonuçlarının hayata geçmesiyle vereceksiniz. SATSO ne istediğini bilenle çok iş yapar…
Bizim bu konudaki en önemli argümanımız; bu çalıştaydan Sakarya’nın geleceğine yönelik çıkaracağımız altı dolu uygulanabilir, hayal değil, hedef olan neticelerdir. Ayrıca bu çalıştaydan bir çıkarımımız daha olacak: büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarına bizim açımızdan şehirle ilgili belirlenen sorunlara yönelik bir rapor da hazırlamış olacağız. Biz de bunları adaylar belirlendikten sonra kendilerine sunacağız ve çözümünü takip edeceğiz.” dedi.
SATSO Meclis Başkanı Erdem Ercan da yaptığı değerlendirmede katılan tüm meclis üyelerine kadın ve genç girişimciler icra komitesi başkanlarına teşekkür ederek her yıl yenilikçi ve katılımcı yönetim anlayışı ile gerçekleştirdikleri söz konusu çalıştayın SATSO ve Sakarya açısından büyük önem taşıdığını dile getirdi. Başkan Ercan ayrıca, Toplantıda sunulan fikirlerin ve çözüm önerilerinin SATSO’nun 2024 yılı çalışmaları açısından da rehberlik edeceğine dikkat çekti.