Komite Başkanı Ali İhsan Bakım ve Komite Üyelerinin SATSO Hizmet Binasında gerçekleştirdiği son toplantısının ana gündemini oluşturan kredi kartı komisyon oranlarının akaryakıt istasyonlarında ciddi maddi problemlere yol açtığını belirtildi ve sürdürülebilir bir oranda olması gerektiğine vurgu yapıldı.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Komite Başkanı Ali İhsan Bakım; “Akaryakıt ve akaryakıttan alınan vergilerde ciddi bir artış yaşandı. Benzin ve motorinin litresi 40 TL’leri gördü. Bundan sadece birkaç yıl önce nakit 200 TL’nin doldurduğu araç depoları bugün binlerce TL ile doluyor.
Akaryakıtta Kredi Kartı Kullanım Oranı %90, Komisyon ise %3
Bu ekonomik koşullarda tüketicinin nakit ile alışverişi de ciddi oranda geriledi. Artık akaryakıt istasyonlarında kredi kartı kullanım oranı yüzde 90 seviyelerine ulaşmış durumda. Bayilerin kâr marjları yanlış mevzuatlar sebebiyle oldukça düşmüş durumda. Bankaların kredi kartına uyguladığı komisyon oranı yüzde 3 seviyesindedir.
Bayi Kârının %65’i Komisyona Gidiyor
1 Litre akaryakıt için banka komisyonu 1.15 TL olarak uygulanmakta, bu tutar litre bazında bayi karının yüzde 65’ine tekabül etmektedir. 2005 yılında EPDK tarafından alınan bir karar ile maktu kâr marjına geçilmişti ve biz sektör olarak yıllardır nispi kâr marjına geçilmesi için ciddi gayret ediyoruz. Akaryakıta zam gelse de bayilerin kâr marjları aynı kalıyor. Kâr marjlarının düştüğü, elektrik, personel gibi işletme giderlerinin inanılmaz arttığı günümüzde ayakta kalmaya çalışan akaryakıt istasyonlarının kredi kartı komisyonları da ciddi şekilde belini büküyor.
EPGİS’in de tüm akaryakıt istasyonları adına gündeme getirdiği gibi Haziran ayından bu yana kredi kartı takas komisyon oranları %166 artış gösterdi. Yılbaşından bugüne kadar ise; kredi kartı satış maliyeti %383, işçilik %107, nakliye maliyetleri ise %172 arttı.
Burada komisyon oranlarından önce bayilerin kâr marjlarının neden bu kadar düşük olduğu asıl tartışma konusudur. Ancak artan faiz oranları nedeniyle bu komisyonların da artma ihtimalinin olduğunu biliyoruz. Hem kâr marjı hem de komisyon oranlarının düşürülmesine yönelik ciddi bir çalışma bekliyoruz. Günümüzde bu kadar önem arz eden, ulaşım, lojistik, tarım başta olmak üzere hayatın olağan akışı için temel ihtiyaç olarak gözüken akaryakıtı satan istasyonların bu durumda olması kabul edilemez. Sektör olarak bu mağduriyetin giderilmesi için hükümetimiz nezdinde bir çalışma yapılmasını bekliyoruz.” dedi.