Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) iş birliğinde hazırlanan '81 İlde Türkiye'nin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi' 2019 sonuçlarında ortaya çıkan Türkiye'nin bu konuda en çok gelişim göstermesi gereken alan 'Üretim Faaliyetlerine Katılım' olarak çıktı. Söz konusu oranının yükseltilmesine yönelik çalışmalar kapsamında Sakarya İl Kadın Girişimciler Kurulu ve Sakarya İŞKUR tarafından imzalanan protokol, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadınların istihdama daha çok katılmalarına anlamlı bir örnek teşkil etti.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen protokol imza törenine SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar, TOBB Sakarya İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zehra Dirim, Sakarya İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya ve İcra Komitesi Başkan Yardımcısı Makbule Sözduyar, İcra Komitesi Üyesi Özlem Tömekçe, iştirak etti.

Söz konusu protokol kapsamında SATSO, İŞKUR'a başvuran kadın adaylara ve istihdam edilen kadınlara yönelik işbaşı yaptığı sektör ile ilgili kendini geliştirebileceği ücretsiz kişisel gelişim eğitim imkanı sağlayacaktır. Sakarya İŞKUR ise, Kurumun uyguladığı programlarda, kadın kursiyerlerin firma eşleşmesini yaparak, firmalarda istihdamını destekleyecektir.

Protokol İmza Töreni'nde konuşan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel AVŞAR; 'Bugüne baktığımızda geleceğimiz adına hedeflerimize üretim faaliyetleri ile ulaşacağımızı biliyoruz. Emek isteyen bu yolda ilerlemek için kadınların desteği ve rolü büyük. Şehrimize, ülkemize, ekonomimize kısacası hayatın her alanına konu olan tüm etmenlerde kadınlarımızın varlığı, bilgi birikimi ve tecrübesi olmazsa olmazımızdır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) iş birliğinde hazırlanan '81 İlde Türkiye'nin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi' 2019 sonuçlarına baktığımızda, ülkemizin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda dersine en çok çalışması gereken kısım kadınlarımızın üretim faaliyetlerine katılımının artırılmasıdır. Bu bağlamda Odamız ve Sakarya İŞKUR İl Müdürlüğü işbirliğinde kadınlarımızın üretim faaliyetlerine katılım oranını yükseltmek amacıyla 'Kadın İstihdamı Artırma İşbirliği Protokolü' nü imzalanmaktan büyük mutluluk ve memnuniyet duyuyoruz. Odamız Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitemizin kadınlarımıza yönelik çalışmalarından kazandıkları tecrübeler ve İŞKUR İl Müdürlüğümüzün de paydaşlıkları ile Sakarya'nın kadın istihdamında ülkenin öncü ili olacağından hiçbir şüphemiz yoktur.' değerlendirmesinde bulundu.

TOBB Sakarya Kadın Girişimciler İcra Komitesi Başkanı Zehra Dirim ise söz konusu protokolü böyle anlamlı bir günde imzalıyor olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek 'SATSO Yönetimi ve Sakarya Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitemiz ekonomide kadınların rehber ve etkin olduğu bir Sakarya hedefiyle çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Kadınların istihdama daha fazla katkı sağlayacağını planladığımız projemiz ile Sakarya'nın bu konuda önemli bir örnek olacağına inanıyoruz. Desteklerinden dolayı SATSO Yönetim Kurulumuza ve işbirliklerinden dolayı İŞKUR İl Müdürlüğü'ne teşekkür ederiz. Ayrıca İŞKUR Müdürlüğümüz ile kadın istihdam eden firmalarımıza ziyaretlerimiz de yakın zamanda başlayacak.' dedi.

Sakarya İŞKUR Müdürü Tekin KAYA, İlimizde İŞKUR kadın istihdamı ile ilgili veriler ile düzenlenen kurs ve programlara katılan kadın sayıları hakkında paylaşımda bulundu. İŞKUR Müdürü Tekin KAYA, Salgın şartlarına rağmen 2020 yılında Sakarya' da İŞKUR aracılığı ile 6.199 kadının işe yerleştirildiğini, yine Kurumun düzenlediği kurs ve programlardan yararlanan 5.381 kadının iş ve meslek sahibi olduğuna dikkat çekti.