Adı Sakaryalılar tarafından belirlenen Sakarya Sanat Galerisi, törenle açıldı. Başkan Toçoğlu, “Sakarya’nın ilk Sanat Galerisi’nin açılışını gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Bizim derdimiz, geleneğimizi bugüne taşıyarak, şehirlerimizi çağın şartlarına uygun bir şekilde dizayn ederken, aynı zamanda şehirlerimizin geleneğini korumak ve yaşatmak; şehrin dilini konuşmak, ruhunu beslemek, tarihi ve kültürel mekânları muhafaza etmektir.” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Kent Park’ta bulunan Eski TZDK Yemekhanesi’ni aslına uygun restore ederek modern bir sanat galerisine dönüştürdü. Adı, vatandaşlar tarafından belirlenen Sakarya Sanat Galerisi, gerçekleştirilen törenle açıldı. Açılış törenine, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nun yanı sıra Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Milletvekilleri Ayhan Sefer Üstün ve Ali İhsan Yavuz, ilçe başkanları, ilçe belediye başkanları, kaymakamlar, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aktaş, SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul, SESOB Başkanı Hasan Alişan, galeride Ferman Seçkisi Koleksiyonu sergilenen Gürmen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Gür, il müdürleri, Büyükşehir Belediyesi yöneticileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

SSG KOCAMAN BİR AYNADIR

Tören, ünlü kanun virtüözü Göksel Baktagir Doğu Rüzgârı Grubu’nun dinletisiyle başladı. İlk konuşmayı yapan Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk, “Burada bir araya gelmemize vesile olan Sakarya Sanat Galerisi kapısı, penceresi, teçhizatı ve teşrifatı ile büyük ve görkemli bir yapı olmaktan ziyade dikkatle bakıldığında kocaman bir aynadır. Estetik duygusu, vazife şuuru ve görev aşkıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.

OSMANLI’NIN İHTİŞAMI

Sakarya Sanat Galerisi’nin açılışında Ferman Seçkisi Koleksiyonu sergilenen Gürmen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Gür ise, “Sayın Başkanımız Zeki Toçoğlu’nun koleksiyonumun sergilenmesini istemesi beni çok mutlu etti. Eserlerin sahibi 36 Osmanlı padişahıdır. Ben sadece muhafaza ediyorum. Osmanlı’yı tanımayanlar fermanları inceledikleri zaman Osmanlı İmparatorluğu’nun ihtişamını görecektir. Sakarya Sanat Galerisi’nin şehre ve Türkiye’ye hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.

YÜREKTEN ALKIŞLIYORUZ

Sanat, kültürel anlayış ve estetik duygusunun bir milletin gelişmişlik seviyelerini gösteren en önemli unsurlardan olduğunu dile getiren AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, “Bugün geçmişten aldığımız bu mirasın içerisini çok daha nitelikli bir şekilde doldurma gibi biz vazifemiz var. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeki Toçoğlu’nun çabalarıyla şehre kazandırılan bu tür yapılar ve faaliyetlerin sayısı arttı. Kendisini yürekten alkışlıyoruz.” derken Sakarya Valisi Mustafa Büyük, “Sanat adına, kültür adına inşa edilen yeni mekânlar ve düzenlenen etkinlikler ile birlikte Sakarya, Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri olmuştur.” şeklinde konuştu.

ŞEHİR KURMANIN ERDEMİNE YAKIŞAN BİR ANLAYIŞ

Açılış töreninin son konuşmasını gerçekleştiren Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Anadolu’nun Kültür Başkenti sloganıyla yürüttüğümüz çalışmalarımızla; Şehrimize yeni kültür merkezleri, sanat alanları kazandırarak yolumuza devam ediyoruz. Türkiye son yıllarda çok önemli bir değişim yaşıyor. Bu süreçte görüldü ki, artık belediyecilik sadece alt ve üst yapı hizmetlerini sunmakla sınırlı değildir. Yerel yönetimler aynı zamanda şehir kurmanın erdemine yakışan bir anlayışla, şehirlerin ruhuna uygun hizmetleri de geliştirmelidir. Dünyanın tüm gelişmiş kentleri, şehirlerinin ruhunu da geleceğe taşımayı başarabilmiş kentlerdir. Size bir şey söylemeyen, ait olduğunuz medeniyetin izlerini bugüne taşımayan, kendi kültürünüzü, evrensel değerlerle harmanlayıp, sizin ruhunuzu beslemeyen bir şehir bizim arzu ettiğimiz bir şey olamaz.” diye konuştu.

DERDİMİZ ŞEHRİN RUHUNU BESLEMEKTİR

Başkan Toçoğlu, “Bizim derdimiz, geleneğimizi bugüne taşıyarak, şehirlerimizi çağın şartlarına uygun bir şekilde dizayn ederken, aynı zamanda şehirlerimizin geleneğini korumak ve yaşatmaktır. Şehrin dilini konuşmaktır. Şehrin ruhunu beslemektir. Şehirdeki tarihi ve kültürel mekânları muhafaza etmektir. Şehirli bir inancın mensupları olarak yaşadığımız şehirlere karşı nasıl bir sorumluluğa sahip olduğumuzu hiçbir zaman aklımızdan çıkartmıyoruz. İşte bu sorumluluk anlayışıyla bu yapıları restore ederek günümüze taşımaya çalışıyoruz.” dedi.

REMZİ GÜR’E TEŞEKKÜR

Sakarya’nın ilk Sanat Galerisi’nin açılışını gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşadıklarını dile getirerek konuşmasını tamamlayan Başkan Zeki Toçoğlu, “Sanat Galerimizde yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda 2 sergi salonu, sunum odası ve kafeteryayı bugün hemşerilerimizin hizmetine sunuyoruz. Şehrimizin ilk sanat galerisinin açılışını kıymetli bir misafirimizle, Sayın Remzi Gür ile birlikte yapacağız. Remzi Bey’in, ‘Divan-ı Hümayun Emanetleri, Ferman Seçkisi Sergisi’ 400 yılı aşkın bir dönemi kapsıyor ve tarihin önemli şahsiyetleri tarafından imzalanmış belgelerden oluşuyor. Hat, Muhtelif yazma ciltler, Tespih, Tarihi Objeler, Resim ve Minyatür sanatlarının izlerini taşıyan bu önemli sergiye bütün hemşerilerimizi davet ediyorum. Ayrıca bu seçkin koleksiyonun, halkımızla buluşmasına katkı sağlayan Sayın Remzi Gür’e bir kez daha sizlerin huzurunda şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

SANATSEVERLERİ BEKLİYOR

Açılış töreninin ardından Sakarya Sanat Galerisi’nde Divan-ı Hümayun Emanetleri Ferman Seçkisi Sergisi’ne sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. Katılımcılar, açılışın ardından hep birlikte sergiyi gezerek eserler hakkında bilgi aldı. Sakarya Sanat Galerisi, mimarisi, görselliği ve sunduğu sergiyle sanatseverleri bekliyor.