SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ yaptığı açıklamada, 2022 yılı Nisan ayında Sakarya'dan yapılan ihracatın 2022 yılının Mart ayına göre yüzde %26,5 artış, 2021 yılının Nisan ayına göre ise yüzde %8,1 artış gösterdiğini belirterek yaptığı açıklamasında şunları kaydetti:
'Sakarya iş dünyası olarak 2022 Nisan ayında 498 milyon 51 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. 2022 yılı Nisan ayında ilimizden yapılan İhracat 2022 yılı Mart ayına göre yüzde %26,5 artış, 2021 yılının Nisan ayına göre ise de yüzde %8,1 artış gösterdi. 2022 yılının ilk 4 ayında Sakarya'dan yapılan ihracat rakamı toplamı 1 milyar 890 milyon dolara ulaştı.
SAVAŞIN SAKARYA İHRACATINA ETKİLERİ
Dönemsel olarak değerlendirdiğimizde yılın ilk 4 ayında en yüksek ihracat rekoru 2018 yılına ait. Sonrasındaki pandemi sürecinde yaşadığımız aksaklıklardan kurtulduk derken şimdi de savaş ortamı ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Rusya'ya yaptığımız ihracat dönemsel olarak %61 azaldı. Bunun Sakarya ihracatına maliyeti ise geçen yıla göre ilk dört ayda yaklaşık 39 milyon dolar oldu. Ukrayna'ya yapılan ihracat da aynı şekilde %60 azaldı ve dönemsel düşüşü 11,5 milyon doları buldu. Savaşın son bulması ve normale dönme süreciyle beraber Sakarya, ihracat performansı anlamında hak ettiği seviyeye ulaşacaktır.
7. SIRADAKİ YERİNİ YENİDEN ELDE ETTİ
2022 yılı Nisan ayında Sakarya'dan ihraç edilen ürünler olarak; Otomotiv Endüstrisi, Demir ve Demir Dışı Metaller, Çelik sektörleri öne çıktı. Sakarya'dan toplam Serbest bölgeler dahil 126 ülkeye ihracat yapıldı. Bunlar arasında ihracat gelirlerini en çok an en fazla arttığı ülkeler; Polonya, İspanya, Birleşik Krallık, İrlanda olmuştur. Bunun yanı sıra Nisan ayında en çok ihracat yaptığımız ülkeler ise; Birleşik Krallık, İspanya Polonya ve Almanya'dır.
Önceki aylarda en çok ihracat yapan iller sıralamasında düşüş gösteren ilimiz 7. sıradaki yerini yeniden elde etti.
İTHALATIN İHRACATI KARŞILAMA ORANI YÜZDE 117
İthalat rakamları hakkında da bilgi veren Başkan Altuğ, 'TUİK tarafından açıklanan 2022 yılı Mart ayı ithalat rakamlarına baktığımızda; geçen yılın aynı ayına göre % 12,5 oranında artışla 362 milyon 310 bin dolar oldu. Mart ayında Sakarya dış ticaret dengesi 60 milyon 880 bin dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %117 olarak gerçekleşti.
Üretim kenti Sakarya'mızın hak ettiği seviyelere geleceğine inanıyorum. Bu hedefle gayret gösteren değerli iş dünyası temsilcilerimize bu zorlu süreçteki çalışmaları için teşekkür ediyorum. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, iş dünyamıza, üyelerimize dünyadaki iş fırsatları konusunda rehberlik etmek, var olan pazarlardaki paylarının gelişmesini sağmak adına çalışmalar yürütüyoruz. Biliyoruz ki; değişen küresel ekonomiyle birlikte sadece üretmek ve ürettiğini pazarlamak değil bunun sürekliliğini sağlamak ve güvenli uluslararası ticaret ortamları sağlamak da çok önemli. Bu konuda üyelerimizin her zaman yanında olmaya gayret ediyoruz.'
ENFLASYON HEM ÜRETİCİ, HEM TÜKETİCİ'YE YÜK
Önceki gün açıklanan enflasyon rakamları hakkında da değerlendirmede bulunan Başkan Altuğ, piyasalarda yaşanan maliyet artışlarının enflasyona yansıdığını ve bu oranların daha uygun seviyelere gelmesinin önemine değindi. Başkan Altuğ şunları dile getirdi; 'Nisan ayında TÜFE aylık yüzde 7.25 artarak yıllık yüzde 69.97'ye, ÜFE ise aylık yüzde 7.67 artarak yıllık yüzde 121.82'ye yükseldi. ÜFE ve TÜFE arasındaki farkın artması; hem üretici, hem de tüketici üzerinde bir yük oluşturmaktadır. Ürünlerdeki maliyet artışları, talep daralması ve dünyadaki ekonomik gidişat sürecin zorluklarını da göstermektedir. Bu konuda iş dünyamıza ve tüketicilere nefes aldıracak sürdürülebilir desteklerin devamlılığı önem arz ediyor'.