Yılın ilk toplantısının açılışını yapan SATSO Meclis Başkanı Erdem Ercan, "Bildiğiniz üzere, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 17 bin üyesi ile şehrin ve bölgenin önde gelen meslek örgütlerinden biridir. İş dünyasının çatı örgütü olan bir kurum olarak üyelerimize ve şehrimize sunduğumuz hizmetlerin yanı sıra akademik ve bilimsel katkının ekonomik yapıyı güçlendiren önemli bir unsur olduğunun bilinci ile çalışıyoruz. Yani bir kentin sadece ekonomik anlamda gelişmesi yeterli değil. Üretim, ticaret, tarım, turizm, eğitim ve bilimin aynı paralelde birbirini beslemesi gereklidir. Üniversite-Sanayi iş birliğimizle; sermayenin, bilim ve teknolojiyle harmanlanarak ekonomiye dönüştürülmesi, ilimiz ve ülkemizin gelişme hedeflerine katkı sunacaktır. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki; Sakarya Üniversitemiz ile biz bunu başarılı bir noktaya getirdik. Üniversitemiz eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra; şehirle, iş dünyasıyla, STK’larla iletişimini sürekli kılarak, gelişimin önemli bir sac ayağını oluşturmaktadır. Dolayısıyla SATSO’nun da önemli bir paydaşı ve çoğu projelerde iş ortağıdır. Üniversitemizle dirsek temasımızı her alanda sürdürerek üniversite sanayi iş birliğinin başarılı örneklerini ülkemize sunuyor, pozitif sonuçlarından memnuniyet duyuyoruz. Temennimiz özellikle üniversitemizden mezun olan öğrencilerimizin gerek nitelikli istihdam gerek girişimci, gerekse de iş dünyası temsilcisi olarak şehrimizi temsil etmeye devam etmeleri, şehrimizde yaşamayı sürdürmeleridir. Şehir olarak bu konuda gerekli yakınlığı ve kolaylığı öğrencilerimize sağladığımızı düşünüyorum. Sakarya artık profil olarak bir öğrenci kenti olarak da anılmaktadır. İş olanakları itibariyle de 3+1 ve 7+1 staj programlarının bu konuya destek olduğunu düşünüyorum. Sayın rektörüm katılımlarınız için tekrar teşekkür ediyor, sizleri meclis üyelerimize çalışmalarınız hakkında bilgi vermek üzere kürsüye davet ediyorum." dedi.
SATSO’da geniş bir katılımın olduğu toplantıda konuşmak için kürsüye gelen Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, şunları söyledi:
İlk akla gelen üniversite
"Geçmişte üniversite ve toplumun ayrıştırıldığı bir durum vardı. Biz de göreve geldiğimiz zaman bu politikaları kırmak adına İlk toplantıyı güvenlik görevlileriyle yaptık. Sakarya Üniversitesi’nin kapılarının sonuna kadar herkese açık olması gerektiği mesajını verdik. Üniversiteyi Sakarya’ya entegre etmek için çalıştık. Bizim 250 yıllık bir akademik geleneğimiz var. Sakarya Üniversitesi’nin ilk akla gelen üniversite olmasını istiyoruz.
İlk 20’ye girmeliyiz
Sakarya Üniversitesi’nin kadro ve kaynak sorunu var. Biz ilk 20 üniversiteye girip araştırma üniversitesi olmak istiyoruz o zaman kaynakta, kadro da geliyor. 2018 yılından beri Araştırma Hastanesinden Üniversitemize bir kaynak alamıyoruz. Tıp Fakültesi hocalarımız halkımıza hizmet ediyor. Bundan gurur duyuyoruz. İlk 20 yarışa girdiğimiz üniversiteler kaynak alabiliyor. Araştırma üniversitesi olduğunuz zaman bütçe alabiliyoruz. İlk 20'ye girip orada tutunmamız gerekiyor. Bu bizim için var olma mücadelesidir.
Destek istiyoruz
Sektörün sorunu proje araştırması demek. Bu aslında topluma hizmet, o yüzden araştırma üniversitesi unvanını almamız bu konuda çok önemli. Biz yakın zamanda YÖK tarafından aday araştırma üniversitesi ilan edildik. YÖK 2 sene çalışmalarımızı izleyecek, çalışmalarımız başarılı olursa araştırma üniversitesi olacağız. Bu anlamda destek ve iş birliği yapmak istiyoruz. Eğitimin fabrikada çalışırken alındığını kabul etmemiz gerekiyor. Eğitim olmazsa olmaz, eğitilerek belirli seviye geliyoruz.
Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın arasındaki iş birliklerini sürdürmenin önemine değinen Rektör Al, şunları söyledi: “Eğitim sadece 4 duvar arasından ibaret değil. Sektörde çalışmak, alanda olmak da çok önemli. Eğitim de olduğu gibi projelerde de sanayi ve ticaretle iç içe olmalıyız. SATSO Başkanımız Sayın Akgün Altuğ Teknokent'te her toplantımıza katılıyor ve yaptığımız çalışmaları takip ediyor. Biz daha da çok destek istiyoruz. Biz istiyoruz ki dilimiz aynı olsun. Biz Sakarya'nın en güzel konumunda yer alıyoruz. Bu iyiliği bize yaptınız, ikinci iyilik de iş birliği ve projelerde birlikte çalışmak. Üniversitemizin çalışmaları ile Sakarya’nın sektörleri birlikte çalışsın istiyoruz.”
Birlikte çalışmak ve işbirliği
İnsanlık tarihinin kırılma noktalarından bir tanesinin de sanayi devrimi olduğuna vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Hamza Al “Osmanlı Devleti bunu geç algıladığı için bedeli ağır oldu. Şu an da daha büyük meydan okumayla karşı karşıyayız. Şimdi makinanın, beden gücünün yerini beyin ve yapay zekâ alıyor. Bizlerin sizleri ikna etmesi gerekiyor. Bu süreci başarıyla yönetmemiz için birlikte çalışmak ve iş birliği yapmamız gerekiyor.
Siz güçlü olursanız biz de güçlü oluruz
Üniversitelerin arkasında güçlü vakıflar, dernekler var. İlk akla gelen üniversiteler belli. Sakarya Üniversitesi de ilk akla gelen üniversitelerden bir tanesi. İTÜ, OTDÜ ile ortak çalışmalar yapıyoruz. Biz Sakarya Üniversitesi’nin ilk 20’ye girmesini istiyoruz. Rektör olduktan sonra nasıl işler yapıldığını görmek için birçok üniversiteye gittik. Aldıkları ekonomik destekleri gördük. Asıl hedefimiz uzun vadede ilk akla gelen üniversite olmak. Sakarya Üniversitesi şehrimize çok büyük katkı yaptı ama biz sadece öğrenci sayısıyla katkı sağlamak değil bunun yanında sanayi ve ticaretle de katkı sağlamak istiyoruz. Sakarya Üniversitesi’nde, Ortadoğu Enstitüsü var orada üniversite olarak Orta Doğu ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Ülkemizin hedefleri ile üniversitelerimizin potansiyelini eşleştiriyoruz. Uluslararası öğrencilerin sayısı Üniversitemizde arttı. Bu öğrenciler ileride bizim siyasi elçilerimiz olacak. Bununla ilgili olarak da destek bekliyoruz. Mühendislik eğitimini daha da güçlendirmek istiyoruz. Sosyal projelerde de atak yaptık. İnşallah Sakarya Üniversitesi öğrencileri ilk akla gelen öğrenciler olsun istiyoruz. Üniversiteler toplum dışında tasarlanmıştır, biz bunu kırmak istiyoruz. Kapılarımız herkese açık. Öğrencilerimizin, öğretim elemanlarının özgür olmasını istiyoruz. Hedeflerini ülkemizin hedefleriyle eşleştirmiş bir Üniversite olarak biz önce bu şehre, bu şehrin kurumlarına hesap vermek zorundayız. İş dünyasının çok güçlü olması gerekiyor. Siz güçlü olursanız biz, şehrimiz ve ülkemiz de güçlü olur. Bunun için sizinle çalışmalara başladık.” dedi.
Prof. Dr. Rektör Al'a yaptığı konuşmasının ardından SATSO Başkanı Aygün Altuğ ve SATSO Meclis Başkanı Erdem Ercan tarafından günün anısına plaket teslim edildi.