Adapazarı Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirilen söyleşide Vali Ahmet Hamdi Nayir ile birlikte; Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, Ak Parti İl Başkanı Yunus Tever, kurum ve kuruluşların yetkilileri, Belediye Meclis Üyeleri, Başkan Yardımcıları ve daire müdürleri ile basın mensupları ve vatandaşlar yer aldı.
'Kitabın Serüvenini Anlattı'
Sakarya'nın ve dolayısıyla Adapazarı'nın kendisi için çok özel bir yeri bulunduğunu ifade ederek yaklaşık 31 yıl önce ilk baskısı gerçekleşen 'Enformatik Cehaletten Enformatik Zırcehalete' isimli kitabın nasıl ortaya çıktığıyla ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Avcı, '1986 senesinde Avrupa Konseyi Eğitim Bakanları Konferansı İstanbul'da toplanacaktı. Ben de o zamanlar Milli Eğitim Müşaviriydim. Bilgisayarlı eğitim gibi kavramlar yeni yeni tartışılmaya başlanmıştı. Her ülke rapor hazırladı. Biz de Türkiye'de neler yapılıp yapılmayacağına dair objektif ifadelerle bir rapor hazırladık. Rapor olarak yazdığımız konular birikti ve daha sonra makaleler halinde değerlendirildi. Daha sonra da makalelerin toplamından bu kitap ortaya çıktı.
'Bilgi En Çok Kendisini Katlıyor'
Bu dünyada bilginin katlanma hızı her yıl, hatta her ay ivme kazanıyor. Ancak özellikle bilişim teknolojilerinde, enformasyon teknolojilerinde, bilgisayar teknolojilerinde ve dolayısıyla bunların uyarlamalarında, uygulamalarında çok hızlı değişiklikler oluyor, bilgi en çok kendisini katlıyor. En hızlı değişen teknolojiler enformasyon teknolojileri, askeri teknolojiler, medikal teknolojiler, tıp teknolojisidir. Zaten bunlar da iç içe geçmiş durumdalar. Bugün askeri alanda yapılan bir teknolojik araştırma, daha sonra tıp teknolojisinde de uygulanabiliyor. Mesela bir savaş sırasında kanamayı önlemek için Japon yapıştırıcısı geliştiriliyor. Aslında tam olarak medikal teknoloji uyumlu, etken maddeleri uyarlanmış hali hastanelerde kullanılmaya başlıyor ve böylece kan kaybından ölen asker sayısında ciddi düşüşler oluyor. Evlerimizde kullandığımız teflon tavalar da uzay araştırmaları, uzay çalışmaları sırasında gelişen teknolojilerden bir tanesidir. İşte bunlar gibi herhangi bir alanda geliştirilen bir teknolojik çalışma, başka bir alanda da uygulanabiliyor.
'Arpanet İnternetin Atasıdır'
İnternet dediğimiz şey, askeri teknolojinin bir sonucudur ve atası da Arpanettir. Arpanet ise Pentagonun bir nükleer savaş sırasında Amerika'nın haberleşme sistemlerinin tahrip olmasını göz önüne alarak kullanılması planlanan bir altyapıdır, bilgisayarlar arası bilişim ağıdır. Önceleri gizli idi, daha sonra açığa çıktı' diyerek zaman ve teknolojinin bu kadar hızlı değişirken dünyada neler olduğuna bakılması gerektiğini belirtip Aristoteles ve Maxim Shribber'ın teorilerine değindi.
Daha sonra kendisine yöneltilen soruları cevaplayan Prof. Dr. Avcı, sevenleri için kitabını da imzaladı.
'Vali Nayir Prof. Dr. Avcı ile Bir Süre Sohbet Etti'
Vali Ahmet Hamdi Nayir, söyleşinin sonunda ülkemizin en değerli akademisyen ve yazarlarından Prof. Dr. Nabi Avcı'yı ilimizde ağırlamaktan onur duyduklarını ifade edip kendisiyle bir süre sohbet ederken, Prof. Dr. Avcı da Vali Nayir'e imzalı kitabını hediye ederek misafirperverlikleri için de teşekkür etti.