CHP Sakarya Milletvekili, Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Engin Özkoç’tan sınav tepkisiyle ilgili yazılı bir açıklama geldi.

İŞTE O AÇIKLAMA

MERKEZİ SINAV SKANDALLA BAŞLADI

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan yönetmeliklere göre, MEB’e bağlı okullarda okuyan engelli öğrenciler (zihinsel, ortopedik, görme, işitme engelliler, dil ve konuşma bozukluğu olanlar, özel öğrenme güçlüğü olanlar, hiperaktivite ve dikkat yetersizliği olanlar, duygusal uyum güçlüğü olanlar), “normal” öğrencilerden farklı olarak kendileri için hazırlanan Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı (BEP) çerçevesinde, öğrenme düzeylerinin dikkate alındığı ve girdikleri her yazılı sınavda kendileri için özel hazırlanan ve sınıfındaki diğer öğrencilerin sorularından farklı sorular çerçevesinde değerlendirildikleri sınavlara tabi tutulurlar. Bu sınavlar öğrencilerin öğrenme düzeyleri ve performansları dikkate alınarak hazırlanan sorular ve bu sorulara verdikleri cevaplar doğrultusunda değerlendirilir. Ayrıca, sözü edilen özel öğrenciler için yapılan sınavların, psikolojik yönden hazır oldukları zamanda yapılması zorunluluğu bulunmaktadır.

Oysa MEB’in bugün düzenlediği merkezi ortak sınavlara giren kaynaştırma öğrencileri, diğer öğrencilerle aynı sorulara, çoğu görmedikleri dolayısıyla sorumlu olmadıkları konulardan sorulara cevap vermek zorunda bırakılmışlardır. Düzenlenen merkezi ortak sınavın aslında okullarda uygulanan bir yazılı sınavın merkezi olarak yapılmasıysa o zaman bu sınavda da engelli öğrencilerin yasal haklarının korunmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Bunun dışında, kaynaştırma öğrencileri açısından merkezi sınavlarla okullarında girecekleri diğer sınavlar arasında puanlama açısından ciddi farklar oluşacağı açıktır. Üstelik öğrencilerin bu sınavlara psikolojik olarak hazır olup olmadıkları dikkate alınmamıştır. Kaynaştırma öğrencilerine ortak sınavda ayrı sınıfta ve 15 dakika fazla süre verilmesi öğrencinin öğrenme düzeyi ya da engel türünün yarattığı dezavantajları ortadan kaldırmamıştır. Öğrencinin bilmediği konulara ilişkin herhangi bir cevap vermesi mümkün olmadığından diğer öğrencilerden ayrı sınıfta olmasının ya da ek sürenin herhangi bir avantajı bulunmamaktadır.

Anayasanın eşitlik ilkesinin açıkça ihlal edildiği bu koşullarda MEB kaynaştırma öğrencilerini merkezi sınavlardan muaf tutmalı ya da engel türüne göre Rehberlik ve Araştırma Merkezleriyle ve okullarla işbirliği çerçevesinde öğrencilerin düzeylerine uygun sorular sormalıdır. Ortak sınav sistemi uygulamasında engelli öğrenciler için gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, MEB kendi yönetmelikleriyle çelişmiş olacak ayrıca okullarda uygulanan, Bireyselleştirilmiş Eğitim Planını işlevsiz kılmış olacaktır.

Planlanmadan değiştirilen ve engelli öğrencilerin haklarını ihlal eden bu işleyiş yeniden planlanmalı, eğitim ve sınav sistemlerinin mağduru olan tüm öğrenciler için acilen gerekli tedbirler alınmalıdır.