Adapazarı Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen Şubat ayı kültür ve sanat etkinlikleri, 'Osmanlı Devletinin Kurucuları: Gaziler, Dervişler ve Ahiler' konulu söyleşiyle devam etti. Söyleşiye konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Mehmet Yaşar Ertaş, 'Sıradan insan olarak farkında olmadan tarihi biz oluşturuyoruz. Hepimiz bu dünyada insanların hayatını etkileyecek önemli işler yapıyoruz. Osmanlı Devletinin ihtişamlı kuruluş hikayesini anlatabiliriz ama sıradan insanların kurduğu bir devlet olarak da anlatabiliriz. Bu açıdan baktığımızda sıradan insanlar olarak bizler büyük işler yaptık. Savaşı eğer kaba kuvvet, sadece cesaret ve vurdu kırdı olarak görüyorsanız biz savaşçı bir millet değiliz, savaşmak sadece cesaretle olacak iş değil, savaşmak kılıç sallayıp nara atmakla olmaz, savaşmak için strateji, organizasyon yeteneği ve teknoloji gerekiyor. Osmanlı Devleti savaşarak büyüttüğü bu sınırlarında 3 önemli gurup var. Bunlar çok önemli işler gördüler. Bunlardan birincisi Gaziler, ikincisi Dervişler üçüncüsü de Ahiler.' diye konuştu.
Gaziler, Dervişler ve Ahiler
Prof. Dr. Mehmet Yaşar Ertaş, 'Gaziler, 13. ve 14. yüzyıllarda kendilerini Allah yolunda savaştığına inanan, Allah'ın adını yaymak adına gaza ettiğini düşün savaşçılardı. Gazileri Derviş ve Ahiler olarak ayırt edemiyoruz pek fazla onları birbirine bağlayan bir takım manevi değerler var. Gaziler bir bakımdan savaşçıdır bir bakımdan da gönül insanıdır. Derviş zümresi her şeyden önce 13. Yüzyıl insanının manevi ve ruhani anlamda tatmin olması ve inançlarını yaşayabilmesi için onlara rehberlik etmiştir. Dervişler kırsal alanlarda tekkeler kurarlar. Bu tekkeler o kadar güzel işler yapıyorlardı ki Osmanlı Devleti kazandığı topraklarının bir kısmını dervişlere verirdi. Ahiler ise esnaf teşkilatıdır aslında, zanaat sahiplerinin ve sanatkarların bulunduğu yerde kurdukları tekkelerle hizmet verirler. O dönemdeki hukuk, kadılar ve müftüler olmakla birlikte esas olarak kasabalarda ve şehirlerde hem örf, adet, hem inanç, hem de toplumu bir arada tutan hukuki değerleri koruyan kollayan, onu yaşatan esnaf teşkilat kurulları yani Ahiler vardı. Bir nevi devletin oto kontrol sistemiydi.' diyerek Osmanlı Devleti'nin güçlü olmasının üç önemli temel taşını aktarıp ve tarihi sadece dizilerle değil, aynı zamanda okuyarak öğrenmenin daha etkili olacağı hakkındaki öğütlerini öğrencilerle paylaştı.
Başkan Işıksu'dan teşekkür
Prof. Dr. Mehmet Yaşar Ertaş'ın söyleşisini, Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, Başkan Yardımcısı Fatih Çelikel, belediye meclis üyeleri, Adapazarı SATSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi okul öğretmenleri ve öğrencileri takip etti. Ertaş'a bu anlamlı söyleşi için teşekkür eden Başkan Mutlu Işıksu, günün anısına hediye takdim etti.