İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Tamer Ezen, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutanlar için yeni bir beslenme dönemine girdiğine dikkat çekerek, bu süreçte doğru beslenme davranışlarına bağlı kalmanın vücut sağlığımız için son derece önemli olduğunu dile getirdi. Oruç tutarken uzun süre aç kalındığını hatırlatan Ezen, bu süre zarfında vücudumuzda kan şekerini ayakta tutacak, susuzluğu azaltacak besinleri tüketmek gerektiğini kaydetti. Ramazan ayında doğru yeme davranışlarını benimsemekle birlikte mutlaka sahur yapılması gerektiğinin altını çizen Ezen, sahurun sadece su ile geçiştirilmemesi gerektiğini söyledi.

Ramazanda sağlıklı beslenmeye yönelik önerilerde bulunan Ezen 'Ramazanda özellikle sahurda tok tutan besinler tercih edilmelidir. Bu besinler proteinli ve lifli gıdalardan seçilmelidir. Yumurta, süt, yoğurt, ayran, peynir (tuzu azaltılmış), tam tahıllı ekmekler ve ürünler, zeytinyağlı yemekler, salata, çiğ sebze, ceviz, badem, fındık gibi besinler tüketilebilir. Bunun yanında gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile hamur işlerinden uzak durulması uygun olacaktır.' dedi.

İftarda ise uzun bir süre aç kalan vücudun beslenmesinin de öneli olduğunu vurgulayan Ezen, önerilerini şu sözlerle devam etti: 'Bu konuda dikkat edilecek önemli yemek davranışları vardır. Bu davranışlara dikkat edilmezse sindirim sistemi problemlerine, dolaşım sistemi rahatsızlıklarına, insülin direnci-şeker sorunlarına sebep olunabilir. İftar sofrasına oturulduğunda oruç ılık su, hurma veya zeytin ile açılmalı. Oruç açıldıktan sonra yine ılık bir çorba içilmeli. Daha sonrasında sofradan kalkılmalı ve 10-15 dakika kadar evde hareket edilmelidir. Bu uzun süre aç kalan vücudumuzun dengelenmesini sağlar. Sofraya tekrar oturulduktan sonra et ve sebze yemekleriyle beraber yoğurt ve salata tüketilmeli. Ekmek olarak mutlaka tam tahıl, buğday veya çavdar ekmeği tercih edilmeli. Tatlı tüketilecekse sütlü tatlı tercih edilmeli ve iftardan 1-2 saat sonra tüketilmeye özen gösterilmeli. Bunun yanında sindirimi kolaylaştırmak için bütün besinler tüketilirken iyice çiğnenmeli ve yemekler yavaş yenmelidir. İftar ve sahurda su tüketiminde aşırıya kaçılmamalı, içecek olarak ayran, sade soda, komposto, taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. Bunların yanında kafein içeriği yüksek olan çay ve kahvenin tüketimi sınırlandırılmalı, su tüketimi iftar ve sahur arasında dengeli bir şekilde en az 2 litre hedeflenerek gerçekleştirilmelidir. Ayrıca meyve ve kuruyemiş tüketimi iftar ve sahur arasında yapılabilir.'