Moderatörlüğünü Yusuf Temizcan'ın yaptığı Ofis Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen panele Doç. Dr. Dursun Ali Tökel, Ali Ayçil ve Turgay Bakırtaş konuşmacı olarak katıldı.
Okumak kendini bilmektir
Doç. Dr. Dursun Ali Tökel, 'Yunus Emre meşhur bir şiirinde 'İlim ilim bilmektir. İlim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsin. Ya nice okumaktır' der. Yunus Emre Hazretleri şiirde okuma eylemini kendini bilmeye bağlamıştır. Hazretleri burada anlatmaya çalıştığı okuma birinci eylem olarak kendimizi bildirecek, ikinci olarak hakka ve hakikate ulaştıracak' dedi.
İdeallerden yoksun okumak
Ali Ayçil, 'Çocuklar bir oyunu kar-zarar ilişkisi ile oynamazlar. Tek başına bir çocuk oyun oynarken yapar, yıkar, bozar ve yeniden yapar. Bir amaç uğruna yapmaz. Bunun için insan dünyada her şeyi bir amaç uğruna yaptığında mahvolur. İnsana hiçbir kar getirmeyen, hiçbir amaç içermeyen hatta bizi cennete de götürmeyecek, sadece insan olduğumuz için, hayatta mutlu olmak için yaptığı şeyler olmalıdır. Doğal olarak kitabı, hikayeyi, öyküyü veya romanı ideallerden yoksun okumak gerekir. Bundan dolayı okuma eylemine bir amaç ve hedef koyulmasını çokta doğru bulmuyorum' ifadelerini kullandı.
En bireysel eylem
Turgay Bakırtaş, 'Okumak herhalde dünya üzerinde yapılan en bireysel eylemlerden bir tanesidir. Asla bir kitabı oturup 2-3 kişinin yan yana okuduğunu görmezsiniz. Kalabalıkta veya başka bir yerde kapanırsınız ve zihniniz başka bir evrene gider. Bu birazda kendi kendine inşa edilen bir süreçtir. Okumak, dayatılacak veya öğretilecek bir şey değildir. Okumak kendi kendinize keşfedilebileceğiniz bir keyiftir. Zaten okuma eylemine yönlendirilme ihtiyacı olduğunu düşünen okur doğru kişiyi bulur' diye konuştu.