Genel İdare Kurulu Toplantısı kapsamında Şube ve Temsilcilik Başkanlarının katılımıyla eş zamanlı olarak Başkanlar Toplantısı, Yurtiçi Teşkilatlanma ve Üye İlişkileri Başkanları Toplantısı, Sektör Kurulları ve İş Geliştirme Başkanları Toplantısı, Yurtdışı Teşkilatlanma Komisyon Başkanları Toplantısı, Karz-ı Hasen Başkanlar Toplantısı ve Genç MÜSİAD 1. Bölge Başkanları Toplantısı gerçekleştirilerek önemli konular masaya yatırıldı.
Bursa'da Otomotiv Teknolojileri ve Yan Sanayiinde Yeşil Dönüşüm konulu gerçekleştirilen 104. GİK Toplantısına, MÜSİAD Sakarya Başkanı İsmail Filizfidanoğlu, Başkan Yardımcıları Kadir Tecelli, Yusuf Gökhan Erkan, Ahmet Cihan, Ali Koç ile Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Gülçe ve Denetim Kurulu üyesi İlhan Ak katılım sağladı.
MÜSİAD Sakarya Başkanı İsmail Filizfidanoğlu 104. Genel İdare Kurulu Toplantısında görüşülen güncel ekonomik gelişmelerin yanında Otomotiv Sektöründeki gelişmelerle ve Yeşil Dönüşüm ile ilgili fikirlerini paylaşarak sektörün geleceğiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Dünya ticareti, yeni bir döneme hızlı bir giriş yapıyor. İçlerinde ülkemizin de bulunduğu gelişmiş ülkeler, enerjide petrol ve türevi ürünlerin kullanımını kademeli olarak sona erdirmek ve karbon salımını sıfır düzeyine indirmek için sanayide devrimsel bir 'yeşil dönüşüm' başlattılar. Otomotivden kimyaya, hazır giyimden demir-çelik sektörüne kadar ihracatta ön sırada yer alan sektörlerde, Sınırda Karbon Düzenlemesi'ne (SKD) yönelik çalışmalar sürüyor. Teknoloji ile kolaylaşan hayatımızın yanı sıra doğanın zor durumda olduğuna değinen Filizfidanoğlu, 'Salınan zararlı gazların, aşırı betonlaşmanın, tarım alanlarının daralmasının, temiz su kaynaklarının azalmasının ve daha birçok çevresel problem, tüm dünyada olduğu gibi bizim de gündemimizdedir. Gerek üretim aşamasında gerekse motorlu araçların kullanımı sırasında çevreyi kirleten katı, sıvı ve gaz atıklar halen dünya için bir tehdittir. Korumakla yükümlü olduğumuz bu güzel gezegenimizin kıymetini idrak ederek gelecek nesillere karşı borçlu olduğumuzu unutmamalıyız. Bu önemli dönüşümün finansal ayağının da ayrıca üreticiyi koruyarak sürdürebilir kalkınmaya hizmet etmesi de hedeflenmelidir.' dedi.
Filizfidanoğlu, Bundan sonraki mücadelemiz ekonomi alanında olacaktır.
Açıklamasının devamında ise, bütün dünyada tedarik zincirinin bozulması ve hammadde sıkıntısı nedeniyle belirsizlik sürecine girildi. Türkiye ekonomisi üzerindeki baskıyı en hafife indirmek için elimizden geldiği kadar çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ekonomik dalgalanmanın geçici olduğu düşünüyoruz sözlerine yer verdi.
VİZYONER21 PROGRAMINA DAVET
'Fark Et' mottosuyla 22 Aralık 2021'de gerçekleşecek olan MÜSİAD Vizyoner Toplantısı için, 'Vizyoner geçmişi bildiğimiz, bugünü anladığımız ve geleceğin dünyasını öngörme aksiyonundan yola çıkarak içinde yaşadığımız dünyayı her anlamda Fark Etme gayesi taşımaktadır bu bağlamda tüm iş dünyasını bu önemli programa davet ediyorum.' dedi.
MÜSİAD Sakarya Başkan Yardımcısı Kadir Tecelli yurtdışı teşkilatlanmaları konusuna değinerek 'Teşkilatlanmalarımız kararlıkla büyümeye devam ediyor' dedi.
Tecelli, 'Aynı zamanda 2 yılda bir organize edilen ve MÜSİAD'ın en büyük organizasyonu olan MÜSİAD EXPO Fuarı'na 1 yıl kadar bir zaman kaldı. 2020'de gerçekleştirilen fuara en yoğun katılımı şubemiz sağlamıştı. Katılım sağlayan ve stant açan üyelerimizden çok güzel dönüşler aldık, çok memnun olduklarını birçok kez kendilerinden dinledik. 2022 yılında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan MÜSİAD EXPO'da da en yoğun katılımı sağlayan şube olma niyetindeyiz. Çünkü böyle fuar ve organizasyonlara düzenli katılmak bilinirliğimizi, saygınlığımızı ve imajımızı olumlu manada etkiliyor. Bu fırsatları hiçbir zaman kaçırmamalıyız ve bu fuarları MÜSİAD olarak bir sene Yurtiçi bir sene ise Yurtdışında yapılacak olmanın heyecanını yaşamaktayız. ' . Bunun yanında ülkemizin her geçen gün büyüyen ihracat rakamlarından memnun olduğumuzu ve bunun artması için MÜSİAD'ın çalışmalarını büyük bir titizlikle yürüttüğünü dile getirdi.
Cihan, Sektör Kurulları'nın önemine değindi.
Sektör Kurulları ve İş geliştirme Başkanlar Toplantısına katılan Başkan Yardımcısı Ahmet Cihan 'Sektörel güncel gelişmeleri yakından takip ettiklerini bu gelişmeler kapsamında üyelerimizin ticaretine ve kurumsallaşmasına katkı sağlayacak çalışmaların ve projelerin görüşüldüğünü dile getirerek tüm sektörlerin kendi alanlarıyla ilgili sorun, çözüm, görüş ve önerileri içeren bir rapor hazırladıklarını ve bu raporların ilgili kişilere verildiğini söyledi. Bununla birlikte Sektör Kurulları MÜSİAD için ayrı bir öneme sahiptir. Bu bilinçle yeni dönemde çalışmalarımıza hız verecek ve iş dünyamızın yararına projeler geliştireceğiz.' Dedi.
Erkan, Yurtiçi Teşkilatlanmalarının önemini vurgulayarak gün geçtikçe büyüyen MÜSİAD'ın büyük bir özveriyle çalıştıklarını belirtti.
Başkan Yardımcısı Yusuf Gökhan Erkan, Yurtiçi Teşkilatlanmalarının önemini vurgulayarak gün geçtikçe büyüyen MÜSİAD'ın büyük bir özveriyle çalışıyor. Teşkilat çalışmalarına ilave olarak Genç MÜSİAD ve MÜSİAD Kadın'ın projelerini gün geçtikçe büyüdüğünü; 'Bu dönem; uzun süredir emek verilen her gencimizin ve her kadınımızın ekonomik istihdama çok yönlü katkıda bulunacağı bir dönem olacaktır.' dedi.
Koç, Karz-ı Hasen yardımlaşma ve dayanışma kurumunu kurumsallaştıracaktır.
Başkan Yardımcı Ali Koç; Karz-ı Hasen'e dikkat çekerek, MÜSİAD Sandığı, medeniyetimizin güzel değerlerinden biri olan 'Karz-ı Hasen' kavramını, ilkelerini günümüz ticaret hayatının gündemine taşımış, yardımlaşma ve dayanışma kurumunu kurumsallaştırmıştır dedi. 'Karz-ı Hasen' Sandığı'nın temel hedefi Allah'ın emrettiği bu borç ilişkisini uygulayabilmek ve uygularken bu kurumun toplum hayatında aktif olarak sistemleşmesini sağlamaktır. Bizler iş dünyası olarak sosyal anlamda yardımlaşma kültürünü geliştireceğiz.' değerlendirmesinden bulundu.
Yoğun Katılımla iki gün süren 104.GİK Toplantısı teşkilat çalışmaları, faaliyetleri ve yeni döneme ilişkin projelerin görüşülmesiyle son buldu.