Oda bünyesinde faaliyetlerini yürüten Meslek Komitelerinin sektörel sorunlarının, bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin görüşülerek değerlendirildiği ve sektör temsilcilerinin birbirlerinin sorunları hakkında fikir sahibi olarak dayanışmanın amaçlandığı toplantıya her iki başkanın yanı sıra Yönetim Kurulu Üyeleri, 34 Meslek Komitesinin Temsilcisi iştirak ettiler.
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün ALTUĞ; SATSO’nun için üye odaklı çalıştığını ve üyelerin sorunlarının da çalışmalarda temel oluşturduğuna dikkat çekip sorunların istişare edilerek çözüme ulaşacağını belirterek şunları dile getirdi: “SATSO olarak üyelerimizin sorunlarını çözmek kuruluş amacımız ve vazifemizdir. Bu gayede üyelerimizden aldığımız temsil gücüyle de şehrimiz ve ülkemiz için de faydalı işler yapmaya gayret ediyoruz. Yılda 2 kez gerçekleştirdiğimiz müşterek meslek komiteleri toplantısında komitelerimizin sorunlarını ve çözüm önerilerini ilk ağızdan dinliyor, fikir alışverişinde bulunuyoruz. Yönetim Kurulu olarak mevcut sorunlar bizlere aylık komite toplantı kararları ile ulaşıyor. Bizler de bu konuda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bununla birlikte bu müşterek meslek komiteleri istişare toplantımız komitelerin birbirlerinin sorunlarına yönelik aynı ortamda fikir alışverişi yapmasına olanak sağladığı için çok önemli bir organizasyondur.
SATSO olarak katılımcı yönetim ve istişare kültürü anlayışının iş dünyası adına temsilcisiyiz. Bunu kendi içimizde de sağlam bir zemine oturtmamız Odamızın lehine olacaktır. Bu nedenle bu tür toplantılara katılımın fazla olmasını bekliyor, ümit ediyoruz.” dedi.
SATSO Meclis Başkanı Erdem ERCAN ise; “En temel organlarımız komitelerimizdir. Sizlerin talepleri şehrin vizyonunu, geleceğe bakışını, değerlerini temsil ediyor. O yüzden konulara bakışınız sektörel olabilir ancak sorunların çözümünün getirisi aynı zamanda şehre katkıdır. Hepimiz bir zincirin halklarıyız. Odamız bütün meslek kollarının gelişmesini sağlamak için çaba harcamaya devam ediyor.” dedi.
Her iki Başkanın konuşmasının ardından SATSO Genel Sekreteri Şevket Kırıcı, oda hizmetleri ve projeleri, mevzuat bilgilendirme konusunda meslek komitesine mensup katılımcılara sunum gerçekleştirerek bilgiler paylaştı.
Sunumun ardından birçok meslek komitesi temsilcisi söz alarak kürsüden sektörlerine yönelik talep ve görüşlerini paylaştılar.
28. Meslek Komitesi (Danışmanlık ve Emlak Müşavirliği) Başkanı Mehmet DEMİR, “Pandemiden bu yana bağırsak da şehrimizin hizmet sektöründe şifremiz54 olsun istiyoruz. Hizmetin Sakarya içinde Sakarya firmalarından alınmasını bekliyoruz.” dedi.
13. Meslek Komitesi (İnşaat Malzemeleri Toptan ve Perakende Ticareti) Üyesi Ayhan ÇAKMAK, “Serbest piyasada, başka sektörlerin ustası olan insanlar bile bizim sektörde kayıtdışı olarak kolaylıkla faaliyet yürütüyor. Denetimler maalesef yetersiz. KDV’siz ve faturasız iş yapılıyor ve bu konuda mağduriyet çok fazla. Faturasız ticaret çok yaygın durumda ve sağlıklı bir denetim olmalıdır.” dedi.
29. Meslek Komitesi (Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri) Başkan Yardımcısı Özkan Yasin GÜLER, “Nitelikli personel sorunu devam ediyor, kayıt dışı eğitim kurumları sektörü mağdur ediyor. Hizmet sektöründe en büyük maliyet personel olarak göze çarpıyor. Anaokulları mevzuata göre 36 aydan küçük çocuklara eğitim veremez, kreşler bu yaştaki çocuklar için vardır ancak ekonomik kaygılar anaokullarına da bunu yaptırıyor. Kreşler ve anaokulları karşı karşıya kalmış durumda. Bu durum da kayıtdışı eğitimi doğuruyor.” dedi.
6. Meslek Komitesi (Tekstil, Deri ve Hazır Giyim Ticareti) Başkanı Salim SALMAN, “Giyim sektörü olarak krizden çok etkilenen bir sektörüz. Bizimkisi insanların gerektiğinde erteleme lüksünün olduğu bir sektör. Kredi kartı faiz artışı, taksit sınırı, komisyon oranları da bizleri ciddi zorluyor.” dedi.
16. Meslek Komitesi (Sigortacılık ve Finans) Üyesi Ali ESEN, “Geçtiğimiz Temmuz ayında sigortacılar olarak bir kooperatif kurduk. 8-9 Ekim tarihlerinde de şehrimizde sigortacılık haftasını kutlayacağız. Özellikle böylesine çok üretim olan şehrimizdeki tesislerin yaptırdığı iş kazası poliçelerinde çok eksikler çıkabiliyor. Bunu dikkatlice gözden geçirmenizi tavsiye ediyorum. Sakatlık, iş kazası, yaralanma tazminatları vb. maddeleri dikkatlice avukatlarınıza inceletin. Sağlıklı poliçe, ihtiyacınıza göre yapılan poliçedir. Yıllarca emek verdiğiniz işiniz herhangi bir kazada elinizden gitmesin. Şehrimizde bir deprem gerçeği var. Bununla ilgili gerçek bir çalışma gerekiyor. Yüzlerce bina var çevre illerin artçı sallantıları ile bile ayakta kalamayacak düzeyde.” dedi.
23. MESLEK KOMİTESİ (Konstrüksiyon ve Metal İşleme) Meclis Üyesi Çetin Serter, “Küçük sanayi sitesi ihtiyacı çok fazla. Elektrik kesintileri de çok sık ve uzun sürüyor. Son aylarda gittiğimiz işletmelerde işgücü düşüklüğünü net şekilde hissediyoruz.” dedi.
31. Meslek Komitesi (Bilişim ve Telekomünikasyon) Üyesi Ahmet ŞEHİT, “Banka kartlarıyla yapılan alışverişlerde ciddi komisyon alınıyor. Aslında hesapta olan nakit para eft-havale gibi bize aktarılıyor ve kredi kartı da kullanılmıyor. Ancak %4’leri bulan bir komisyon alınıyor ÖTV ve KDV oranları nedeniyle ürünlerin fiyatları ciddi şekilde şişiriyor. Cep telefonları temel bir ihtiyaçtır. Bu oranlarda indirime gidilmelidir.” dedi.
12. Meslek Komitesi (Kitap, Kırtasiye, Basım, Reklam, Medya ve Yayın Kuruluşları) Başkanı Ender GÜRSOY, “Zincir marketler yüzünden kırtasiye sektörü ciddi bir daralma yaşıyor. Reklam sektöründe de nitelikli personel bulmak artık çok zor.” dedi.
1. Meslek Komitesi (Tarım Ürünleri Üretimi ve Ticareti) Mensubu Yönetim Kurulu Üyesi Turgay ÇELİK, “Tarım çok önemli. Küresel ısınmalar, mevsim değişikliği ve aşırı sıcaklar nedeniyle 1500 kg verim aldığımız mısırda 300-400 kg’lara kadar düştü. Arazi toplulaştırmasını da maalesef beceremedik. Bugünlerde artık araziler hobi gibi ekiliyor. Bu uygulamalarda verim düşük, bilgisizlik çok fazla. Birim alandan daha fazla verim almayı sağlamalıyız. Bu konuda profesyonel çiftçilik çalışmaları içinde bulunmalıyız. Yurtiçi bunu yapan firmalar var. Şehrimiz için de toprağın verimli kullanılması için düşünülebilir.” dedi.
3. Meslek Komitesi (Toptan ve Perakende Gıda) Başkanı Ayhan ÖZTURPÇU, “Marketlerdeki soğutucu cihazlar hakkında tüketicilerden gürültü şikayetleri geldiğini duyuyoruz. Perakende mağazacılar, marketçiler her yaz mevsiminde bu sorunla karşılaşıyor. Bu cihazlar TSE onaylı üretilen cihazlardır ancak desibel kuralı ile ilgili bir düzenleme gerekiyor.” dedi.
5. Meslek Komitesi (Yiyecek, İçecek ve Konaklama Hizmetleri) Meclis Üyesi İffet HACIEYÜPOĞLU, “Komitemizde öğrenci yurtları işleten üyelerimiz de var. Arz-talep dengesi bulunamadığı, yatak kapasitelerinin doldurulamadığı sorunu bizlere iletiliyor. Bu enflasyonist dönemde gıda ve yemek sektöründe fiyatları ayarlama sıkıntısı ve bunun yol açtığı fahiş fiyat uygulamaları yüzünden sektör ciddi kayba uğruyor. Ancak artık fiyat algısı kayboldu. Bu nedenle dışarda vakit geçiren kesimde de azalma oldu. Yemek sanayicileri de büyük mücadele içerisinde. Çevrede büyük illerin olması ve burada faaliyet yürüten firmalar rekabet anlamında ciddi zorluklar getiriyor. Konaklama sektörümüzde üst segment otellere sahibiz ancak bungalov ile gündeme gelmek avantaj ve dezavantaj yaratıyor. Bu işi kötü amaçlar için kullananlar da var layıkıyla yaparak sektörün gelişimi için çabalayan işletmelerimiz de var.” dedi.
10. Meslek Komitesi (Elektrik - Elektronik ve Elektromekanik Grubu) Meclis Üyesi Kenan DAĞ, “24 Ağustos tarihinde alınan bir karar ile güneş paneli üreticilerinin yerli üretim yapan tek bir firmadan hammaddesini alması kuralı geldi ancak tek bir tesisin 80 üreticiye yetişmesi mümkün değil. Üstelik bu karardan sonra hammaddeye de %20 zam geldi, karaborsa tehlikesi oluştu. Belirli bir altyapı oluşana kadar bu karar ertelenmelidir. SEDAŞ’ın alt şirketi SEPAŞ ile akıllı çözümler adı altında elektrik proje ihalelerine girmesi etik değildir. Müşterilerin bilgilerini etik olmadan kullanarak bunu yapması sektörün dengesini bozuyor.” dedi.
34. MESLEK KOMİTESİ (Müteahhitlik Faaliyetleri) Başkanı Ahmet HALDIZOĞLU, “İlimizde 7-8 adet beton firması var ve bir fiyat araştırması yaptık. Şehir dışından da bir beton firmasından fiyat alıyoruz bu fiyat daha düşük olabiliyor ve bunu fiyat aldığımız yerel beton firmalarına söylediğimizde bir fiyat indirimi yapılıyor hemen. Esnafımız müteahhit firmaları çok kollamıyor. Başka illerden sorarsak eğer yerel firmalarımız da fiyat düşürüyor. 100 metrekare bir dairenin maliyeti 2.5 milyonu buluyor. Elektrik kesintileri de çok fazla.” dedi.
9. Meslek Komitesi (Dayanıklı Tüketim Malları Ticareti) Meclis Üyesi, Yakup YILMAZ “Dayanıklı tüketim ürünlerinde taksit sınırının genişletilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Perakende yasasını bekliyoruz, zincir marketler bizleri çok zorluyor, haksız rekabet oluşuyor.” dedi.
21. Meslek Komitesi (Otomotiv ve Yedek Parça Ticareti) Meclis Üyesi Ahmet Öztürk HACIEYÜPOĞLU, “Dörtyol ve modern sanayi sitelerinde ATM talebi çok fazla. Erenler belediyesi bir yer tahsis etti ancak çalışmalar hız kazanamadı yavaş devam ediyor. Ciddi bir trafik ışığı problemi var. Yıllardır modern sanayiden Artvin sanayi sitesine geçmede çok yoğun bir sıkışıklık yaşanıyor. İş giriş-çıkış saatlerinde bu daha da fazla oluyor. Bundan dolayı E-5 yolundan Ankara-İstanbul yönüne transit geçen trafik de olumsuz etkileniyor.
Kayıtdışılık ve haksız rekabeti engellemek için ruhsat denetimleri sıklaştırılmalıdır. Astronomik fiyat artışları ve düzensizlik var, herkes istediği fiyatı alıyor. Şikayet mekanizması ve fiyat standardı gerekiyor.” dedi.
20. Meslek Komitesi (Enerji ve Petrol Ürünleri) Başkanı Ali İhsan BAKIM, “Kapalı istasyonlar dikkatinizi çekmiştir. Yer sahibi ve kiracı arasında anlaşmazlıkların sonucunda bu oluyor. Ruhsat süresi biten kiracı işletme ile yer sahibi arasında anlaşmazlık sonucunda yer sahibi kiracıdan ruhsatı alamıyor. Anlaşma sonunda ruhsatın yer sahibine devredilmesi hususunda kural koyulması gerekiyor. İstasyonlar boşuna kapalı duruyor. Yakın zamanda bizim de istasyonumuzun olduğu bir caddede yol ve altyapı çalışması olacağı söylenip direk yol kapatıldı. Ancak bizlerin önceden haberi yok ve işletmemizin önü ya da yolu bir ay kapatılacak deniyor. Ciddi mağdur oluyoruz, önlemi almaya vaktimiz olmuyor.” dedi.
4. Meslek Komitesi (Tarım Ürünleri Üretimi ve Ticareti) Mensubu Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Volkan TERZİOĞLU, “Tarım ve hayvancılık zorda. Bizler komite tarım ve hayvancılığı kalkındırmak için çalışıyoruz. Bizler bu konuda ne yapsak da yöneticilerin bu konuda daha da hassas olması gerekiyor. Geçen yıl ithalatçıdan 3 dolara aldığımız ithal hayvanları devlet kendi eliyle bu sene 6.2 dolara üreticiye sattı. 3 dolarlık mal devlet eliyle 6.2 dolara satılırsa tüketici her zaman pahalı et yer. Bizler birkaç ithalatçı için koca ülkenin hayvancılığını bu duruma düşürmememiz gerekiyor. Endüstriyel hayvancılık modelleri artık bizler için bir mecburiyettir. Bizim organize gıda, tarım ve hayvancılık alanları oluşturmamız gerekiyor. Şimdi ithal et alıyoruz paramız var alıyoruz. Yarın bir gün bu ülkeler vermiyoruz dedikleri zaman ne yapılacak? Köylerde de hayvancılık yapanlar kalmadı.
Tavuk çiftliklerinin su kullanımı ile ilgili mağduriyeti var. Bizler tavuk çiftlikleri için hane kullanım bedelinden su verilsin buna kabulüz ancak atık su bedeli alınmasın diye tavsiye veriyoruz ve belediyeden mantıklı açıklaması geliyor; bundan sonra yazıyı gönderiyoruz yine red geliyor.” dedi.
15. Meslek Komitesi (Sağlık, Temizlik ve Kozmetik Ürünleri Ticareti) Mensubu Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem SEÇGİN, “Sağlık sorunları dipsiz bir kuyu gibi. Komite olarak üyelerimizi sıklıkla ziyaret ediyoruz. İşitme cihazları, optik ürünler, medikal ürünler satan işletmelerimizin birçok sorununu çözdük. Her sektörün benzer sorunları var ancak hepimizin en büyük önceliği sağlıktır. Bir de ruhsat problemi var. Bir üyemiz ‘anjiyografi yatırımlarını yapıp tüm cihazları temin ettikten sonra bakanlıktan işletmenin açılmaması yönünde karar geldi’ dedi. 500 bin nüfusa 1 anjiyografi merkezi kuralı var ancak biz 1 milyonu geçtik bunun da açılması gerekiyor.” dedi.
25. MESLEK KOMİTESİ (Ağaç Sanayi ve Orman Ürünleri) Başkanı Fevzi GÜRSOY, “Seçimden sonra ilçe bazlı toplantılar yaptık üyelerimizle buluştuk. Sorunları toplayıp çözümü için üzerine gittik. E-ihale sisteminde yaşanan aksaklıklara yönelik ülkede ilk olan, Sakarya’nın pilot bölge seçildiği bir uygulamanın hayata geçirilmesine vesile olduk. Orman depolarını bizim belirlediğimiz bir temsilci resmi olarak inceleme yapabilecek. Bu uygulamada ciddi bir yol kat ettik. Sektörümüzde birçok dernek var onlarla da iş birliği içindeyiz, sektörümüze faydalı çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Sapanca özelinde de dünü, bugünü ve yarını konu alınacak bir ortak istişare toplantısı yapılmalı. Çünkü bungalov özelinde yapılan yapıldı. Bundan sonrası için planlı bir ilerleme olmalıdır.” dedi.
22. Meslek Komitesi (Otomotiv ve Yan Sanayi) Meclis Üyesi Yiğit ATEŞ, “Komitemizin sorunları benzer, üretim maliyetleri, döviz, artan vergiler. Asıl önem verdiğimiz en temel konu ise nitelikli istihdam. Komite olarak çözüm önerileri belirledik rapor haline getirdik meclise sunduk. Bu çalışmalarımızın devamında Akgün Başkanımızın da destekleriyle Geleceğin Meslekleri Ve Mesleki Eğitim Komisyonu kuruldu. TOBB ve MEB paydaşlığında bir proje geliştirdik ve sona geldik. Üyelerimizle iletişime geçtik ve 33.004 eleman talebi geldi. Meslek liselerimizi ihtisaslaştırma konusunda çalışmalar yürüteceğiz.” dedi.
18. Meslek Komitesi (Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri) Başkanı Mehmet Nuralp PAKER, “Komite olarak yoğun katılımlı bir çalıştay gerçekleştirdik, 50’nin üzerinde sorun tespit ettik. Özellikle şantiye şefliği ihmal ediliyor. Bir inşaatın tüm dallarında en önemli denetim mekanizması şantiye şefidir. Şantiye şefliğinin yerinde uygulanmasıyla şantiyelerde görev alacak mimar mühendislerin iş bulmasının önü açılacaktır. İstihdam artacak, kaliteli mimar ve mühendisler yetişecektir. Bu sorunu aşarsak zincirleme birçok sorun da halledecektir. Bir şantiye şefi sadece inşaatlarda betonların sulanmasını takip etse bile bugün depremlerde can kaybı daha az olabilir.” dedi.
17. Meslek Komitesi (Kooperatifler, Enerji Altyapı ve Hafriyatçılar) Başkanı Cevdet KOÇ, “Bizler yapı denetim kanununda firmaların ücretlerinin yeterli seviyeye ulaştırılması gerektiğini belirtmiştik ancak şu anda laboratuvarları müteahhitlerin bulacağı ve istediği laboratuvar ile çalışacağı bir uygulamaya geçildi. Laboratuvar ücreti de müteahhit firmalara yüklenmiş oldu. Bizler resmi ücretin az olduğunu dile getiren yapı denetim firmalarının dolaylı yoldan sesi olarak firmaların ücretinin artırılarak bu hizmetlerin hepsini doğru şekilde vermesi gerektiğini belirtiyorduk. Başka uygulama oldu. Yeni kurulacak OSB alanlarında işçi evleri vb. uygulamalar olursa dışarıdan işçi getirmek zorunda kalan firmalar burayı kullanır, OSB’ler de bundan gelir olarak faydalanır, güzel bir hizmet olur.” dedi.
7. Meslek Komitesi (Isıtma, Soğutma ve Mekanik Tesisatçılar) Başkanı Erdem YAŞAR, “OSB firmalarımızda mekanik tesisat işlerinde şehir dışı firmalar tercih ediliyor bunu yıllardır aşamadık. Bizler de komite olarak iki yıldır şehrimizde bu işi yapabilecek kapasitede olan firmalar olduğunu göstermek adına OSB’ler ile iletişim kuruyoruz. OSB’lerden de olumlu dönüş aldık. SATSO kanalları ile bir anket hazırladık ve üyelerimize gönderdik. Belirli yetkinliğe sahip firmalarımızı belirledik bir kümeleme yaptık. Bu raporu ve firma listelerini OSB’lere vereceğiz” dedi.
2. Meslek Komitesi (Altyapı İnşaat Faaliyetleri, Maden Ocakları ve Mermerciler) Meclis Üyesi Mustafa GENÇ, “İlimizde maden sahaları açılamıyor. Yerli beton firmalarımız bile Bilecik vb. illerde ocak açmak zorunda kaldı. Lojistik maliyetleri vb. sebebiyle ileriki yıllarda inşaat maliyetleri daha da artabilir. Sektörlerin sorunları benzer ve bu sorunları daha yüksek sesle duyurmalıyız.” dedi.
24. MESLEK KOMİTESİ (Tekstil-Brode-Konfeksiyon) Meclis Üyesi Tekin BAYDAR, “
Brode sektöründe 7-8 yıl önce 15 bin makine vardı, Çini bile alt etmiştik. Dünyada önemli bir marka değeri oluşturmuştuk sektör olarak. Şimdi ise 380 makine var. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıyayız. Bu sektör Mısır, Hindistan ve Pakistan’a kayıyor. Sorun bizden kaynaklı değil, politika kaynaklıdır.” dedi.