Olağan Meclis Toplantısına SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş, Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş, Yönetim Kurulu Üyelerinden Bünyamin Müftüoğlu, Erhan Fidan ve Semih Çokay SATSO Ali Coşkun Konferans salonundan iştirak ettiler.
Meclis Başkanı Kuriş; 'Tedbiri bırakmadan yaşama alışmalıyız'
Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Talip Kuriş şunları dile getirdi;' Değerli meclis üyeleri uzun bir aradan sonra yeniden sizlerle bir aradayız. 1 Mart itibariyle kademeli olarak yerel bazlı olarak başlayacak normalleşme sürecine ilimizin de en kısa zamanda katılmasını diliyorum.
Bir yılı aşkın süredir devam eden pandemi süreci bizlere tedbirli, mesafeli ve kontrollü yaşamayı öğretti. Bugün geldiğimiz noktada; elimizdeki en büyük güç kişisel tedbirimizi alarak yaşamak. Özellikle iş dünyası olarak; reel sektör, bir taraftan kazanımlarını korumak adına mücadele ederken diğer taraftan da 'yeni normal' olarak tanımlanan bir süreçte değişen koşullara hızla uyum sağlama gayretiyle hareket ediyor. Yani çalışmaya devam ediyoruz, etmeliyiz de… Bu süreçte var olabilmek, kişisel korunma kalkanı ile mümkün olacaktır. Bu bizim elimizde. Tedbirlerle yaşamaya alışmalıyız. Bundan sonraki süreçte yeni normalimiz mesafeli ve tedbirli yaşamaktır. Günlük yaşamın zorunluluklarını yerine getirmeyi ve ekonomik çarkların dönmesini, güçlü sosyal tedbirleri uygulayarak sağlayabiliriz.
Bu konuda yeni normalleşme sürecine kanalize olabilmek için her zamankinden daha fazla tedbirli ve dikkatli olmalıyız. Öncelikle sağlığımıza, maske ve sosyal mesafeye özen göstererek, işyerleri kapalı olan üyelerimize destek olmak ve iş yerlerinin en kısa sürede açılmasını sağlamak için tüm halkımızın covid-19 önlemlerine dikkat etmesini önemle belirtiyor, bu pandeminin en kısa sürede sona ermesini temenni ediyorum.'
Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1181 no'lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Aralık ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün'ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.
Başkan Altuğ; 'Pandemiyi aşmak için ilimiz adına hedef koymalıyız'
Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ve oda çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere EFQsöz alan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ dünya, ülke ve şehir gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu konuşmasında şu ifadelere yer verdi; 'Uzun bir aradan sonra gerek kurumsal tedbirlerimiz, gerekse meclisimizin hassasiyeti ile maske mesafe ve hijyen kuralları çerçevesinde hibrit olarak bir araya geldik.
Kontrolü normalleşme süreci, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da açıkladığı üzere 1 Mart'tan itibaren illerin vaka sayılarına göre belirlenerek uygulanmaya başlanacak. Sakarya şu anda dört kademeli olan risk grubunda kırmızı seviyede. Hedefimiz ilimizi mavi seviyeye yükselterek her alanda normalleşmeye geçmektir. Bu konuda geçtiğimiz gün ekonomi tabanlı sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarımızla bir araya gelerek bir basın toplantısı düzenledik.
Toplantıda da söylediğimiz gibi; Sakarya'nın iddialı bir kent olduğunu bu konuda ispat edebilir ve Mart sonu itibariyle mavi seviyeye geçme hedefi koyabiliriz. Biz üyelerimizle birlikte bu hedefe ulaşmak için bireysel ve kurumsal gayreti göstereceğiz.
Umarım hedeflediğimiz seviyeye geliriz normalleşmeyi gerçekten hepimiz çok özledik. Bunun için çabamız devam etsin.
İhracat
Üretimi benimsemiş sanayi kimliğinin yanında dış ticarete de büyük önem veren firmalarımız, pandemiye rağmen ihracatta güçlü bir performans sergilemeye devam ediyorlar.
Sakarya 2020 yılında 4 milyar 459 milyon dolarlık ihracat performansı ile ülke genelinde 7. Sıradaki yerini koruyarak, ülkemiz ihracatına yüzde 3'lük katkı sağlamıştır. 565 firmamız toplamda 176 ülkeye ihracat gerçekleştirmiş ve Made İn Sakarya imzalı ürünleri tüm dünyanın hizmetine sunmuşlardır. 2020 yılı ithalatımız ise 2 milyar 857 milyon dolar olarak gerçekleşmiş ve 2020 yılı toplam ihracatın, toplam ithalatı karşılama oranı yüzde 156'dır.
Biz bu rakamları yukarılara çıkarmak ve özellikle pandemiyle birlikte ivmesi yükselen e-ticaret ile ilgili üyelerimize kılavuzluk etmeye devam ediyoruz.
Geleneksel Pazarlamadan Dijital Pazarlamaya Projesi
Kalkınma Ajansı'nın da desteği ile planladığımız 'Geleneksel Pazarlamadan Dijital Pazarlamaya Projesi', ticaret erbabımızın ve üreticimizin değişen dünya koşullarına adaptasyonunu sağlayacak teknoloji tabanlı bir çalışmadır. Proje ile; ürünleri itibariyle dijital pazarlama imkanı olup; zorluklarla karşılaşan üyelerimizin sorunlarının tespit edilerek dijital pazara yolculuklarının başlatılması için yol haritalarının belirlenmesini hedefliyoruz.
Sıfır Atık Belgesi
Odamız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen 'Sıfır Atık Belgesi' almaya hak kazanmıştır. Bir süredir devam eden çalışmalarımız neticesinde kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim sistemi odamız bünyesinde oluşturuldu ve belgemizi aldık. Odamız sıfır atık yönetimi konusunda ilimizdeki öncü kurumlardan biri olmuştur.
EFQM modeli SATSO'da uygulanacak
Oda olarak nitelikli hizmet vermek ve hizmet kalitesini yükseltmek amacıyla EFQM mükemmellik modeli çalışmasına başlıyoruz. SATSO kaliteli hizmet yolculuğuna ISO 9001 belgesi alarak başlamış, devamında Akredite Oda Belgesi almış ve şimdi de Türkiye Kalite Derneği (KALDER) ile EFQM Mükemmellik Modeli kapsamında 'Ulusal Kalite Hareketi İyi Niyet Bildirgesi''ni imzalayacağız. Ülkemizdeki büyük illerin Oda ve Borsalarında uygulanan Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı Mükemmellik Modeli'ni biz de uygulamaya başlıyoruz.
Canlı Destek Hattı
SATSO olarak 2021 yılını 'Üyelerimizle İletişim Yılı' olarak belirlememiz amacıyla bu doğrultuda çağrı merkezi hizmetimiz devam ederken web sitemiz üzerinden üyelerimizin anlık sorularına yönelik canlı destek hattını da işleme soktuk.
Aile Şirketlerinde Kurumsallaşmak
Üyelerimiz için önemli bir yeni çalışmaya daha başladık: Oda olarak üyelerimize yönelik düzenli yaptığımız araştırmada üyelerimizin aile şirketlerini kurumsallaştırma yolunda eğitim veya danışmanlık talepleri ön plana çıkmıştır. Bu doğrultuda aile işletmesi olan üyelerimizin kurumsal dönüşümünü sağlamak amacıyla hazırlanan 'Aile İşletmelerinde Kurumsallaşmak' konulu projemiz Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından hibe destek almaya hak kazandı.
Projeye katılım için duyuru ve ön başvuru formu web sitemizden yayınlanmaya başlamıştır.
Gastro Sakarya Mutfağı
Sakarya'nın tarihsel mutfağına ait yerelden toplanmış 150 yöresel yemek tarifini içeren topraktan sofraya GastroSakarya yemek kitabı çalışmalarımızda baskı aşamasına geldik. Bu birikimden yola çıkarak kuracağımız bir restoran- mutfak akademisi ile Sakaryalı kadın mutfak ustaları yetiştirmeyi ve ilimizdeki otel ve restoranlarda istihdamını sağlamayı amaçlıyoruz.
Kurmayı planladığımız merkezde, Sakarya'daki kadın kooperatiflerimizin ürettiği yöresel ürünlerin tanıtılıp pazarlandığı bir bölüm, yöresel yemeklerimizin servis edildiği bir restoran ve bu yemekleri büyük bir ustalıkla yapan kadın aşçıların yetiştirildiği bir mutfak akademisi olacaktır.
'Kooperatifler İçin Web ve E-Ticaret Sitesi Kurulması' Projesi
Ticaret il müdürlüğümüz ile ortaklaşa tasarladığımız, ilimizde kadın kooperatifçiliğinin desteklenmesi ve geliştirilmesi için kooperatiflerimizi tanıtacak, her birinin ayrı bölümünün olacağı, yöresel ürünlerinin tanıtılıp satılabileceği altyapıya sahip bir e-ticaret sitesi kurma çalışmalarına başladık. Yöresel ürün sektörünün en öncü ve kapsamlı e-ticaret sitesi olmasını amaçlıyoruz.
Kitap Bağışı
Odamız himayesinde oluşturulan SATSO Motorlu Araçlar Teknolojisi Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'ne bir kütüphane kurma kararı verdik. Kütüphane için meclis üyelerimiz ve tüm SATSO camiasından kitap bağışını bekliyoruz.