Başkan Yıldız, 'Kliniğimize getirilen evcil hayvanların oransal olarak önemli bir kısmında yabancı cisim tespit ediyoruz. Can dostu sahiplerinin yabancı cisim şüpheleri durumunda mutlaka veteriner hekim meslektaşıma önceden gerekli bilgileri vaktinde verirlerse can dostlarımızın erken müdahaleyle kurtulma şansları artmaktadır. Can dostlarımızda, yabancı cisim yutma, özellikle genç hayvanlarda sıklıkla karşılaştığımız ve çoğunlukla acil müdahale gerektiren bir durumdur. Kedi ve köpekler; kemik, oyuncak, çorap, toka, lastik top, iğne veya ip gibi cisimleri oyun esnasında yutabilmektedir. Hasta sahibinin bu durumu fark edebildiği olgularda teşhis konusunda veteriner hekim meslektaşlarımızla bilgiyi paylaştığında teşhis için hızlı olunabilmekte ve ciddi komplikasyonlar meydana gelmeden tedavileri sağlanabilmektedir. Israrlı kusma durumunda hasta sahiplerinin kısa sürede veteriner hekime başvurmaları oldukça önemlidir. Zaman kaybı komplikasyon olasılığını giderek arttırmaktadır.

Yabancı cisim olgularının teşhisinde röntgen ve ultrason çekimlerinden yararlanılır. Yutulan cisim metalik orijinli ise radyografide çok net bir kontras verir. Metalik olmayan cisimlerin görüntülenmesi ise zordur. Böyle durumlarda ilaçlı röntgen olarak adlandırılan kontras madde içirilerek alınan seri radyografilerden ve ultrason çekimlerinden yararlanılır. Baryum içirilen hayvanlarda tıkanmanın olduğu yere kadar beyaz renk izlenirken, tıkanma sonrası bölgede bu görünüm oluşmaz. Saatler sonra alınan röntgenlerde de ilaçlı sıvının ilerlemediği görülür. Röntgen öncesi yapılan ultrason incelemelerinde tıkanmadan sonraki bölgede gaz oluşumları izlenebileceği gibi bağırsak akışının olmadığı da saptanabilir.

Yabancı cisim teşhis netleştikten sonra oluşan tıkanmalarda tedavinin ana prensibi tıkayan objeyi cerrahi yöntemlerle çıkartmaktır. Şimdiden can dostlarımıza ve de sizlere sağlıklı mutlu, güzel günler dilerim.' diyerek açıklamalarını tamamladı.