Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, açıklamalarda bulundu. Başkan Yıldız, 'Mikroçip bir veteriner kliniğinde veya barınakta tarandığında, cihazda evcil hayvanınıza özel kayıt numarası okunur. Mikroçip, dostunuzun kürek kemikleri arasında gevşek deri altına enjekte edilir. Bu işlem bir veteriner hekim tarafından yapılır ve bir aşı yapmak kadar basit ve hızlıdır. 2022 itibarıyla evcil hayvanlara mikroçip takmak zorunlu hale geliyor. Mikroçipler sayesinde hayvanların tüm bilgilerine ulaşılabiliyor. Sahipleri köpekleri için bu yılın sonu kediler için ise 2022'nin sonuna kadar çip taktırabilecekler. Bu süre gittikçe kısalmaktadır. Zamanında uygulamayan vatandaşlarımıza ciddi para cezası ile karşı karşıya kalabileceklerdir. 2021 açıklanan para cezası hayvan başına 10 bin TL.'dir.

Serbest Veteriner Klinikleri ve Poliklinikleri tarafından yapılacaktır. Mikroçip uygulanan hayvanların Ev Hayvanı Kayıt Sistemine (PETVET) kayıtları yapılacak köpeğe ait pasaport tanzim edilerek hayvan sahibine teslim edilecektir.

Mikroçip uygulanan hayvanların mikroçip numarası el terminali okuyucusu ile okunabilecek böylece hayvanın kime ait olduğu, kuduz aşısı başta olmak üzere hayvanın geçmişine ait tüm aşıları, geçirdiği hastalıklar, kullanılan ilaçlar kayıt altında alınacaktır. Bu uygulama ile köpeklerin sokağa terkedilmesinin önüne geçilerek mikroçip takılan hayvanın tüm geçmişi tek bir sistem üzerinden görüntülenebilecektir.

Tüm köpek sahibi vatandaşlarımızın, köpeklerinin çiplendirilmesi ve sisteme kaydedilmesi işlemleri için 2022 yılı sonuna kadar Veteriner Hekim Muayenehanelerine veya Polikliniklerine başvurmaları gerekmektedir.

Kedilerin ve gelinciklerin çiplendirilmesi ve sisteme kaydedilmesi işlemleri ise 2022 yılında başladı ve de devam etmektedir.' diyerek açıklamasını sonlandırdı.