Kamu ihale alanı karışık, dinamik ve devamlı takibi yapılması gereken bir alandır. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile 4735 sayılı kanun çerçevesinde sağlıklı bir ihale süreci takip edebilmek amacıyla belli bir bilgi birikimine ve yorumlama gücüne sahip olmak gerekir. Bu amaçla ihale danışmanlığı yapmak isteyen kişiler ya da kendi ihale sürecini takip etmek isteyenler belli eğitim programlarını alarak ihale sürecine ilişkin hem teknik bilgilere sahip olurlar hem de güncel mevzuatı doğru bir şekilde öğrenirler. Bu nedenle belli kurum ya da firmalar tarafından Kamu İhale Hukuku Eğitimi adı altında sertifikalı ya da sertifikasız programlar düzenlenir. Eğer kendi ihale sürecinizi takip etmek amacıyla böyle bir eğitim almak istiyor iseniz sertifikalı eğitim programına başvurma zorunluluğunuz olmaz. Fakat ihale danışmanlığı adı altında hem iç denetim hem de danışmanlık hizmeti vermek isteyen kişilerin sertifikalı eğitim programına başvurmaları gerekir.

Kamu İhale Kurumunun internet sitesinde hangi firma ya da eğitim kurumları ile eğitim verme konusunda anlaşma yapıldığı ve verilecek olan sertifikaların Kamu İahle Kurumu onaylı olacağı belirtiliyor. İlk olarak bu eğitim semineri ile hangi konuların anlatıldığını açıklayalım.

- 4734 ve 4735 sayılı kanunlar çerçevesinde yapılacak olan ihale sürecini, bu kanunların ihale süreci boyunca nasıl yorumlandığı ve güncel değişen mevzuatların hangileri olduğu ve hangi ihalelere uygulanacağına ilişkin bilgiler

- İhalelerin kolay ve etkili bir şekilde takip edilmesinin sağlamak için Kamu İhale Kurumu resmi internet sitesinin etkin kullanılma şekli ve yöntemi

- İhale sürecine ilişkin karşılaşılan sorunlara ilişkin nasıl müdahale edileceği

- İhale sürecinde teklif verirken nelere dikkat edilmesi gerektiği başta olmak üzere daha birçok konuya ilişkin doğrudan mevzuat ve uygulama bilgisi verilir.

İhale hukuku eğitimi günümüzde birçok faydası olan ve kişilerin kendisini en doğru kaynaktan besleyerek donanımlı bir hale gelmesini sağlayan bir araçtır.

Kimler Kamu İhale Eğitimi Alabilir?

- Danışmanlık hizmeti vermek ya da iç denetim yapmak isteyen kişiler,

- Kendi ihale süreçlerini uygulamalı olarak takip edenler ya da takip etmeyi düşünenler,

- Kamu kurumlarında çalışan yetkililer ile bu kurumlarda çalışmak isteyen kişiler,

- İhale verme durumu olan özel firmalarda bulunan çalışanları yetkililer ya da bu firmalarda çalışmak isteyenler,

- Tamamen kişisel olarak daha donanımlı hale gelmek isteyen bireysel kişiler başta olmak üzere birçok kişi bu eğitime başvurabilir.

İhale hukuk eğitimine katılım için en az lise ya da dengi bir okuldan mezun olma şartı bulunur. Fakat iç denetçi olarak görev yapacak kişilerin kanunen en az 4 yıllık lisans mezunu olma şartı bulunduğu için alınan bu sertifika lise mezunları tarafından iç denetçi sıfatıyla kullanılamaz. Eğitim semineri sonunda yapılacak sınav sonucunda belli bir başarı oranını yakalayan katılımcılara sertifika veriliyor. Belli başarı seviyesine ulaşamayan kişilere ise sadece katılım belgesi veriliyor. Bu nedenle eğitime katılanlara verilecek olan sertifikalar aslında bu kişiler ihale hukuku alanında yeterli donanıma sahip olduğunu ortaya koyması bakımından önemlidir.