İYİ Parti Sakarya İl Kadın Politikaları Başkanı Nimet Atasoy Durahim, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Durahim, engellilerin toplumsal hayata tam anlamıyla katılabilmesi için toplumda farkındalık oluşturulması gerektiğini vurguladı.
“Engelli bireylerimizin yaşadığı zorlukların, empati ve anlayışla aşılabileceğini unutmamalıyız,” diyen Durahim, engellilerin haklarının savunulmasının ve onlara fırsat eşitliği sağlanmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca, İYİ Parti olarak engellilerin sosyal hayata katılımını artırmak için her zaman çözüm odaklı bir yaklaşım sergilediklerini ifade etti.
Durahim, “Herkesin eşit fırsatlarla yaşam hakkı olduğunun bilincinde olarak, engelli bireylerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” diyerek, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutladı.
İYİ Parti Kadın, Aile ve Sosyal Hizmetler Başkanlığı’ndan Engellilere Destek Mesajı
İYİ Parti Kadın, Aile ve Sosyal Hizmetler Başkanlığı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında yayımladığı basın bülteninde şu mesajları paylaştı:
Engeller Sistemde, Bireylerde Değil!
Engelliliğin sadece bir kısıtlılık değil, toplumsal bir eşitsizlik ve sistem sorunu olduğuna vurgu yapıldı. Türkiye’de engelli bireylerin sayısının net bir şekilde bilinmediği ifade edilerek, çözüm üretebilmek için önce sorunların tespit edilmesi gerektiği belirtildi.
5378 Sayılı Engelliler Hakkında Kanun’un uygulanmasında eksiklikler olduğu belirtilerek, engelli bireylerin toplumsal yaşama tam katılımlarını sağlamak adına yapılması gerekenler sıralandı.
Engelli Bireylerin Sorunlarının Çözümüne Yönelik Öneriler:
1. Ekonomik zorluk çeken engellilere ve ailelerine verilen bakım aylıklarının insan onuruna uygun bir seviyeye yükseltilmesi.
2. İstihdam alanında kota oranlarının artırılması, engellilerin kamu ve özel sektörde daha fazla istihdam edilmesi. KPSS ile eş zamanlı EKPSS ile de alım yapılması.
3. 18 yaşını dolduran engelli bireylere, istihdam edilememeleri durumunda gelir kriteri uygulanmadan engelli aylığı bağlanması.
4. SGK kapsamında engellilerin ihtiyaç duyduğu tıbbi malzemelere erişim için döviz kuruna endeksli ödeme sisteminin uygulanması.
5. Nadir hastalıklarla mücadele eden bireylerin ilaç erişiminde yaşadığı sorunların giderilmesi.
6. Bağımsız bütçesi olan ve engellilere özel hizmet verecek bir “Engelliler Bakanlığı” kurulması.
7. Engellilerin bağımsız yaşamlarını destekleyecek şekilde bakım sigortası yasasının çıkarılması.
8. Engellilere erken emeklilik hakkı tanınması ve yıpranma sürelerinin emekli maaşlarına yansıtılması.
9. Kadın engellilerin ve engelli çocuklara bakan annelerin sigorta ve emeklilik haklarının korunması.
10. Engelli çocuğuna bakan annelere “sigortalanma ve emeklilik hakkı” verilmesi.
Son Mesaj:
“Unutmamalıyız ki her insan bir engelli adayıdır. Yüreğimizde engel yok. Biz birlikte güçlüyüz.”