İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda pandemi tedbirlerine uygun şekilde gerçekleştirilen programa İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Numan Ünver, bazı öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Sunuculuğunu Arş. Gör. Furkan Ramazan Öğe'nin yaptığı program, Öğr. Gör. Musa Öziş'in Kur'an-ı Kerîm tilavetiyle başladı. Programın açılış konuşmasını ise İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı yaptı. Sözlerine 2021-2022 öğretim yılının hayırlı olmasını dileyerek başlayan Prof. Dr. Bostancı, bir buçuk yıllık bir aradan sonra yüz yüze derslerin başlamasından dolayı sevinçli olduklarını ifade etti. Açılış derslerinin bir gelenek haline geldiğini belirten Bostancı, geçen yıl da online da olsa açılış dersinin gerçekleştirildiğini söyledi. Prof. Dr. Bostancı konuşmasının devamında fakültedeki faaliyetlerden bahsetti. Gelecek haftadan itibaren fakültedeki ders dışı akademik ve kültürel faaliyetlerin başlayacağını belirten Bostancı, öğrencilerin katılımını beklediklerini ifade etti. Geçen sene pandemiye rağmen fakültedeki faaliyetlerin online olarak devam ettiğini belirten Bostancı, 1 uluslararası sempozyum, 1 ulusal ve 1 uluslararası çalıştay, 11 konferans, 8 seminer, 2 panel, 1 yarışma düzenlendiğini, ayrıca fakülte hocalarının çok sayıda televizyon programına katılarak toplumu bilgilendirdiğini ifade etti. Çeşitli ilim ve fikir adamlarıyla karşılaşmanın ve tanışmanın önemli bir fırsat olduğunu kaydeden Bostancı, bu konuda öğrencilere girişken olmaları tavsiyesinde bulunarak sözlerini tamamladı.
Prof. Dr. Abdulvahit İmamoğlu da konuşmasının başında 2021-2022 eğitim-öğretim yılının hayırlı olmasını diledi. Yüz yüze eğitimin öneminden bahseden Prof. Dr. İmamoğlu, 'Yüz yüze olmak eğitim-öğretim açısından çok önemli. Bizim açımızdan da çok önemli. Hem öğrencileri yakından tanımak, onlarla hasbihal etmek, belli konuları tartışabilmek önemli. Aslında tartışabilmek insanı geliştiren en önemli özelliklerden biridir. Bu açıdan önemli buluyorum' şeklinde konuştu.
Prof. Dr. İmamoğlu, konuşmasında insanın manevi yönü üzerinde duracağını açıkladı. İnsanın varlıklar içerisinde en değerlisi olduğunu vurgulayan İmamoğlu, insanın bu değerinin farkına varmasının önemli olduğu söyledi. İnsanın beden ve ruhtan oluştuğunu ve ruhun ne olduğunun hala tam olarak bilinemediğini kaydeden İmamoğlu, İslam alimlerinin ruhla ilgili bazı kanaatlerine yer verdi. İnsanın dinî hayatının farklı yönlerinin ruha bina edildiğini kaydeden İmamoğlu, 'Burada dinî hayat devreye giriyor. Bütün dinlerde var olan başlıca dört özelliği dikkate alarak biz insanın hayatını işlemeye başlıyoruz. Bunlar inanç, ibadet, ahlak ve muamelat. Dinlerde en basitinden karmaşığına bunu görüyoruz' dedi.
Tahkiki ve taklidi olmak üzere inancın iki yönü olduğunu söyleyen Prof. Dr. İmamoğlu, dinî hayatın taklit üzerine kurulduğunun altını çizdi. Çocuğun dinî hayatında taklidin önemli bir yeri olduğunu kaydeden İmamoğlu, yapılan tespitlerde modelden inancı öğrenme noktasında en etkili unsurun ebeveyn olduğunu, daha sonra arkadaşların etkisi, sonra din adamlarının, ardından öğretmenlerin ve dış çevrenin geldiğini söyledi. İmamoğlu, daha sonra insanda imanın oluşmasında etkili olan faktörler üzerinde durarak bunlar arasında; yüce bir varlığa inanma ihtiyacı, insanoğlunun akıl yürütme özelliği, korku, ölümsüzlük arzusu, suçluluk ve günahkarlıktan kurtulma gibi etkenlerden bahsetti.
İnsanların dinî hayatının şekillenmesinde üzerinde durulması gereken diğer bir hususun dinî tasavvur ve düşünce olduğundan bahseden Prof. Dr. İmamoğlu, 'Burada en önemli tasavvur Tanrı tasavvurudur. Bu tasavvur kişilere göre değişir. Üç şey fertlerin kişiliğine etki eder ve onların zihin dünyasını şekillendirir ve değiştirir. Birincisi; algı farklılığı, ikincisi; anlama farklılığı, üçüncüsü; yorumlama farkıdır.' dedi. İnsanlar arasındaki mevcut Allah tasavvurları hakkında bilgi veren İmamoğlu, bu tasvirlerin insanın dinî hayatını şekillendirdiğini söyledi.
Prof. Dr. Abdulvahit İmamoğlu, konuşmasının devamında dinî düşünce, dinî duygular, ahlakî duygular, insanın ibadet hayatı, dinî gelişim açısından insanın hayatındaki önemli safhalar, dindarlık kişilikleri ve dinin ahlakî boyutu gibi dinî hayatla ilgili önemli konulardan bahsetti. Program, öğrencilerin konuyla ilgili sorularının Prof. Dr. Abdulvahit İmamoğlu tarafından cevaplandırıldığı soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.