Dişilerinin boyları 40 mm, erkeklerinin boyları 30mm' kadar ulaşabilen Haziran Böceği antenleri büyük ve yelpaze şeklinde olan bir böcektir. Vücutlarının rengi genelde kahverengi kırmızımsıdır. Üzeri küçük sık beyaz pullarla kaplıdır. Bu böcekler haziran sonu temmuz başı dönemleri arasında gün batımından sonra dışarıda uçuşur ve dişileri ile çiftleşir.

Dişiler larvaları toprağın altına gömüp olgunlaşmaları içi bırakırlar. Önceleri bu yumurtalar humuslu toprak ile beslense de larva döneminde toprağa yeni dikilmiş ürünün kökleriyle beslenerek ürüne zarar verirler. Eğer mücadele edilmezse ürünün yüzde 80 kadarını kaybetmek işten bile değildir.

Haziran Böceği Mücadele Yöntemleri

Çiftçiye zararı yüksek olabilecek olan Haziran Böceği ile kültürel, biyolojik ya da kimyasal şekilde mücadele edilebilir. Biyolojik şekilde mücadele etmek için böceklerin yumurtlama alanlarını kısıtlamak adına arazi otlardan arındırılabilir. Biyolojik müdahale de ise yumurtlama döneminde tarla sürülerek yumurtaların zarar görmesi sağlanabilir.

Kimyasal mücadele de ise larvalar görüldüğü andan itibaren ilaçlar kullanılabilir. Fakat yapılan bu işlem toprağın kalitesine zarar vereceğinden tasvip edilmemektedir. Sadece dikim döneminde 1 ya da 2 kere ilaç uygulanmasının uygun olduğu söylenmektedir. Detaylı bilgi için https://www.hortiturkey.com/zirai-mucadele/haziranbocekleri sitesine gidebilirsiniz.