Tefsir disiplini ekseninde Müslümanların karşılaştıkları toplumsal sorunlarının tespiti, bu yöndeki çözüm önerilerinin ve farklı yaklaşımların ele alınması ve tartışılması amacıyla düzenlenen çalıştaya, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı ile çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve lisansüstü öğrencileri katıldı.
İlahiyat Fakültesi öğretim görevlisi Musa Öziş'in Kur'an tilavetinin ardından Tefsir Anabilim Dalı başkanı Doç. Dr. Ali Karataş'ın çalıştay hakkında yaptığı bilgilendirme ile başlayan çalıştay dört oturumda gerçekleşti.
Çalıştayın açılışında konuşan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan 'İlahiyat Fakültesi çok sayıda çalıştayla birçok alana katkıda bulunan bir fakültemiz. Pandemi süreci devam ediyor olmasına rağmen bunu online olarak devam ettirmesi beni ziyadesiyle memnun etti. Bu tür çalışmalar günümüz insanına manevi açıdan katkı sunacaktır' dedi.
İlahiyat alanındaki hocalar bir araya geldiklerinde müzakere kültürünün bariz şekilde ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Savaşan, 'Çalıştayda yer alan, üniversitemizden ve diğer üniversitelerden katılarak katkı veren bütün hocalarımıza teşekkür ediyorum. Hayırlı ve bereketli bir toplantı olmasını ve konuşulanların hayırlara vesile olmasını diliyorum' şeklinde tamamladı.
İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı da yaptığı konuşmada, 'Fakültemiz bu öğretim yılında çok sayıda akademik ve kültürel faaliyet gerçekleştirdi. Aralarında bir uluslararası ve bir ulusal çalıştay da bulunan pek çok etkinliğimizi ise tüm dünyayı ve ülkemizi etkileyen koronavirüs salgını sebebiyle iptal ya da tehir etmek zorunda kaldık. Bugünkü çalıştayımızı da içinde bulunduğumuz şartlar sebebiyle online olarak gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl başlattığımız ve her yıl periyodik olarak düzenlemeyi planladığımız çalıştayın online olarak da olsa devam etmiş olması yine de sevindirici bir husus' diye konuştu.
Birinci çalıştayın kitaplaştırma çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Prof. Dr. Bostancı, 'Günümüz Tefsir Problemleri üst başlıklı periyodik çalıştaylar düzenlemekteki nihai hedefimiz tefsir alanının temel problemlerinin akademik seviyede ele alınması ve ülkemizin bu husustaki ilmî birikimin ortaya konulması, nihayetinde de bu birikimin yazılı eserlere dönüşmesidir. Katılımcılara teşekkür ediyorum' dedi.
Prof. Dr. Cağfer Karadaş başkanlığında gerçekleşen ilk oturumda Doç. Dr. Fatih İbiş tarafından 'Bir Ateistin Kur'an Tasavvuru' isimli tebliğ sunuldu. Tebliğde ateistler tarafından Kur'an'ın ilahî bir kitap olmadığının gerekçesi olarak ileri sürülen hususlar maddeler halinde ortaya konuldu. Doç. Dr. Fatih İbiş, konuşmasında bir ateiste Kur'an'ın ilahiliğini kabullendirmeye ya da anlatmaya çalışmadan önce, onu böyle bir tutuma sevk eden tanrı tasavvurunun ve zihnî öncüllerin anlaşılması gerektiğine işaret etti. Tebliğin ardından Prof. Dr. Süleyman Akkuş ve Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Demir tebliğle ilgili müzakerelerini sundular.
Prof. Dr. Burhan Baltacı başkanlığında yapılan ikinci oturumda, Dr. Öğr. Üyesi Bayram Demircigil tarafından 'Çağdaş Tefsirde Bazı Kelamî Sorunlar - Menar Örneği' isimli tebliğ sunuldu. '19. yüzyılda Müslüman toplumların askeri, ekonomik, siyasi ve ilmi alanlarda Batı dünyasının gerisinde kalması beraberinde yeni toplumsal sorunları getirmiş, bu toplumsal sorunlar da ilim adamlarını farklı eğilimlere ve yaklaşımlara sevk etmiştir' diyen Demircigil, tebliğinde Menar tefsiri ekseninde çağdaş dönemde Müslümanların karşı karşıya kaldıkları bazı kelamî problemlerin nasıl ele alındığını açıkladı. Bu oturumda Doç. Dr. Avnullah Enes Ateş ve Doç. Dr. Muhammed Ersöz müzakereci olarak yer aldılar.
Prof. Dr. İsmail Çalışkan başkanlığında gerçekleşen üçüncü oturumda, Prof. Dr. Necmettin Gökkır tarafından 'Çağdaş Tefsirde Konu Sorunu' adlı tebliğ sunuldu. Çağdaş tefsirin ne olduğunu tanımlayarak tebliğine başlayan Prof. Dr. Gökkır, çağdaş tefsirin gündeme getirdiği konu örneklerini tarihsel çizgide ele alarak bu konuların 'Çağdaş Tefsir'in birer konusu olup olamayacağı meselesini tartışmaya açtı. Oturumda Prof. Dr. Cağfer Karadaş ve Prof. Dr. Burhan Baltacı müzakereleriyle katkı sundular.
Çalıştay Prof. Dr. Ahmet Bostancı başkanlığında Prof. Dr. Cağfer Karadaş, Prof. Dr. İsmail Çalışkan, Prof. Dr. Muhammet Aydın ve Doç. Dr. Gökhan Atmaca'nın katılımıyla gerçekleşen değerlendirme oturumunun ardından İlahiyat Fakültesi öğretim görevlisi İlyas Şanlı'nın Kur'an tilavetiyle sona erdi.