'Yöneticilerin, öğretmenlerin ve velilerin sürekli iletişim halinde olmalarına, eğitim, öğretim sürecinin yapıcı ve çözüm odaklı bir şekilde yönetilmesine katkı sağlamak.'
Projeyle 180 bin öğrencinin velisiyle telefon görüşmesi yapılarak öğrencilerin eğitime erişimde karşılaştığı sorunlar ve memnuniyet düzeyleriyle ilgili bilgiler alınarak tespit edilen sorunların çözülmesi yönünde uygulama yapılacak imiş.
Projeye hamilik yapacak Vali Balkanlıoğlu da, 'Bu projeyi Türkiye örnek alacaktır. 180 bin kişilik bir istatistik oluşturmak büyük bir iştir' değerlendirmesinde bulunmuş.
Eğitimde öğrenci velilerinin tutumunun önemi her zaman söylenegelmiştir. Ancak okul aile birliklerinin durumuna bakıldığında tamamına yakınının işlevlerini yerine getiremediğini görürüz.
Zaten okul aile birlikleri işlevlerini, sorumluluklarını, görevlerini yerine getirebilecek nitelikte olsalardı böyle bir projeye de gerek kalmazdı.
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliğinin 5'inci maddesinde bu birliklerin kuruluş amacını şöyle ifade ediliyor: 'Okul ile aile arasında bütünleşmeyi gerçekleştirmek, veli ile okul arasında iletişimi ve iş birliğini sağlamak...'
Bu projenin yerine işini ciddi yapan bir anket kuruluşuyla çalışılsa aynı sonuçlara çok daha kısa zamanda, daha sağlıklı ulaşmak mümkün olacaktır.
Sorun Okul Aile Birliklerinin hatta öğrenci temsilcilerinin kağıt üstünde kalmasındadır. Okul yöneticilerinin güdümünde, eleştiri yapabilmekten, eğitimdeki gerçek sorunları ortaya koyabilmekten uzak aile birliği yönetimleriyle bu iletişim sorununu aşabilmek imkansızdır.
180 Bin kişiyle telefonda konuşmakla da, kukla aile birlikleriyle de eğitim, öğretim sürecinin yapıcı ve çözüm odaklı bir şekilde yönetilmesine katkı sağlanamaz. Küçük bir öneri telefon ettiğiniz öğrencilerine sorun bakalım okullarının Aile Birliği Başkanını tanıyorlar mı?
Çözüm katılımcı, demokratik okul aile birlikleri oluşumudur. Sorun çıktığında değil. Sürekli iletişim sürecinde olabilmektedir. Her ilçede okul aile birlikleriyle koordinasyonu sağlayacak, onları sistemin içinde tutacak sürekli, kalıcı birimlere ihtiyaç vardır.
Eğitimin sorunlarını yakından izleyen İletişim uzmanı bir gazeteci ve iki öğrencinin velisi olarak asıl sorunun okul aile birliklerinin işler hale getirilememesi olarak ortaya koymak gerektiğini düşünüyorum.
SON SÖZ
İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, Vali İrfan Balkanlıoğlu'nu projenin hamisi olduğunu belirtmiş. Hami TDK sözlüğünde, 'koruyucu, kollayıcı' anlamına geliyor, Veli ise, yine TDK'ya göre, 'Bir çocuğu koruyan, işlerine bakan ve her türlü davranışından sorumlu kimse.' Bu durumda velisiz vali ne kadar hami olabilir?
TDK'ya göre velinin bir anlamı da ermiş. Tevekkeli değil. Çocuğuna velilik yapamayan bir çok vatandaş sınav öncesi çözümü velilerin (ermişlerin) yattığı türbelerde adak adamakta arıyor.
Gazeteci Sedat Balta, eğitim projeleriyle ilgili sorular sordu
Sakarya Milli Eğitim Müdürlüğü, "Sakarya Velisi İle Görüşüyor" isimli projesini Vali İrfan Balkanlıoğlu'nun da katıldığı bir toplantıda tanıttı. Projenin gerekçesi şöyle açıklanıyor: İŞTE SEDAT BALTA'NIN YAZISI
Yorumlar