Sakarya Teknokent, iş fikri sahibi girişimci adaylara G-FAST adında Girişimci Hızlandırma Programı düzenledi. Bu kapsamda katılımcılara SAÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesinde eğitimler verildi ve iş modeli oluşturma, finansal kaynaklara erişim, yatırımcı sunumu hazırlama, fikri sınai mülkiyet hakları, şirketleşme ve hukuki süreçler başlıklarında yapılan eğitimler tamamlandı. Eğitimleri başarıyla tamamlayan katılımcılar, final sahnesinde sunumlarını gerçekleştirdi. 2019 yılı G-FAST - Girişimci Hızlandırma Programına 53 iş fikri başvurusu alınırken, 4 hafta süren ve 27 ekibin katıldığı eğitim ile elemeler sonunda 13 ekip finale çıkmaya hak kazandı.
Bu kapsamda düzenlenen 'G-FAST'19 FİNAL' yarışması, 17 Nisan'da SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapıldı. Programa Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Sakarya Teknokent Müdürü Prof. Dr. Şakir Görmüş, ilgili kurum ve kuruluşlar ile STK temsilcileri, iş insanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
'Böyle etkinlikler devam etmeli'
Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan, Girişimci Atölyesinin Sakarya Teknokent'in başarılı çalışmalarından birisi olduğunu belirterek, bu tür programların devam etmesi gerektiğini söyledi. Rektör Savaşan, konuşmasında girişimciliğin ülke kalkınmasına katkısından ve Sakarya Üniversitesinin sağladığı imkanlardan bahsetti.
Sakarya Teknokent Müdürü Prof. Dr. Şakir Görmüş de teknoloji transfer ofislerinin üniversiteler ve Teknokent'deki firmalar ile sanayi arasındaki iş birliğini sağlamak amacıyla kurulduğunu ifade etti. Türkiye'de, Avrupa ve Amerika'ya kıyasla patent sektörünün ticarileşme oranının çok düşük olduğuna işaret eden Görmüş, teknoloji transfer ofisinde genç girişimcilerin şirketleşmesi, sürekli geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi konusunda yardımcı olmayı amaçladıklarını, G-FAST programının da bu amaçla kurulduğunu aktardı. Görmüş, 'Genç girişimciler olarak sizlerin fikirlerini nasıl geliştireceğiniz, nasıl şirket haline getirebileceğiniz ve şirketinizi nasıl ticarileştireceğiniz konularında sizlere destek olmayı amaçladık. G-FAST büyüyerek devam eden bir etkinlik. Bu yıl etkinliğimize biraz uluslararası destek de bulduk. Genç girişimcileri önemsiyoruz, çünkü maalesef teknoloji üreten değil tüketen bir ülkeyiz. Türkiye'deki Ar-Ge çalışmaları 2017 yılında 2000 yılına göre sadece üç kat artmış durumda. Bu yeterli değil' ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Sakarya Teknokent'in partneri olan ve gelişen pazarlar ile Kanada arasında köprü kurmak misyonuyla çalışmalarını sürdüren Universalis Canada'nın yönetici ortağı Çağdaş Önen'in Kanada'dan canlı yayın bağlantısı gerçekleştirildi.
Etkinlik, 13 girişim grubunun beşer dakikalık sahne performansları ile devam etti. Girişimciler, beş dakikalık süre içinde, tespit ettikleri problem ve önerdikleri çözüm hakkında bilgi vererek, potansiyel müşterilerini detaylı olarak tanımladı. Gruplar, gelir yöntemleri ve ekiplerinin altyapısı hakkında paylaşımda bulunurken, jüri üyeleri de değerlendirmelerini yaparak, konunun inovatif yönü, ekibin yeterliliği ve ticarileşme potansiyelini dikkate alarak not verdi.
Sahne performanslarının ardından yarım saatlik ara verilerek, 13 ekibin beşer dakikalık sunumlarında anlattıkları iş fikirlerini fuaye alanında sergileme imkanı verildi. Jüri üyeleri ve katılımcılar stantları gezdi ve iş fikirleri hakkında daha detaylı bilgi edinme fırsatı buldu.
Ödüller açıklandı
Fuaye alanında gerçekleştirilen networking çalışmasının ardından sonuçlar açıklandı ve ödüller sahiplerini buldu. G-FAST'19 Final Etkinliğinde üçüncü olan 'İzmaritCycle' Proje Ekibine ADAPTTO - Girişimcilik Modülü Uzmanı Halime Çelik tarafından ödülü takdim edildi. Ardından ikinci olan 'Hocapp' Proje Ekibine Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Şakir Görmüş tarafından ödülü takdim edilirken, birinci olan 'Block' Proje Ekibine ödülleri Sakarya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı ve Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan tarafından takdim edildi.
Markatek yetkilileri Baki Demir ve Nusret Sarı'ya teşekkür plaketlerini Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Şakir Görmüş takdim etti. Girişimciler 1 yıl süreyle Sakarya Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesindeki Kuluçka Merkezinde çalışmalarına devam edecekler.