AHİLİK KÜLTÜR HAFTASI
Bu yıl 13-19 Eylül arasında kutlanan Ahili Kültür Haftası programı Sakarya Demokrasi Meydanında düzenlenen tören ile başladı. Ticaret Bakanlığı, Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve SATSO işbirliği ile gerçekleştirilen programın ev sahipliğini Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alişan yaptı. Açılış programına Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Sakaya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Furkan Beşel, Sakarya Ticaret İl Müdürü Emre Atmaca, Sakarya İl Müftüsü Hasan Başiş, Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksı, SESOB'a bağlı oda başkanları, esnaf kefalet kooperatif başkanları ve çok sayıda davetli katıldı. Kutlama programının öncesinde Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine bağlı oda başkanları ve SESOB Yönetim Kurulu Ağa Cami önünden Mehteran Takımı eşliğinde Demokrasi Meydanına yürüyerek vatandaşları selamladı. Ayrıca birçok meslek odası da çalışmaları ile ilgili Demokrasi Meydanında stant açtı.
SAKARYA TÜRKİYE'YE ÖRNEK BİR ŞEHİR
Programın açılış konuşmasını yapan Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alişan, 'Sakarya'da kendine has bir şehir. Mahallelerin mesleki olarak adları var ve Türkiye'de örnek nadide şehirdir. Bunu iyi kullanmamız ve fırsata çevirmemiz gerek. Ben öncelikle üretimin doğru olmasını, hizmetin düzgün olması yönündeki Ahilik Kültürünü yaşatmamız gerek. Üretim ve kalite konusunda bugün verilen tüm eğitimlerin Ahilik Kültürü ile bağdaşması gerektiğini önemle söylüyoruz. Bugün Sayın Valimiz aramızda. Ahilik Kültürü ile ilgili çalışmalar noktasında Sayın Müftümüz, Sayın Ticaret İl Müdürümüz olağanüstü özen gösterdiler. Beraber Kırşehir'e gittik ve Sakarya'ya bu geleneği oturtalım istedik. Elimizden geldiği kadar buradaki ahiliğin ilkelerini yaşatmak için gayret gösteriyoruz. Tüketici hakları, mesleki yeterlilik gibi konuları Ahilik Kültürü ışığında yaygınlaştırmak istiyoruz. SESOB olarak bir ilke imza attık ve önce standardı kendimiz yakalamalıyız dedik ve TSE'nin 9001 numaralı standardını kendimiz sağladık. Türkiye'de alanında ilk olarak 50'ye yakın meslekte sınav ve belgelendirme yapıyoruz. Mesleki Eğitimin öne çıkması için büyük bir gayret gösteriyoruz' dedi.
BUGÜN BİZİM BAYRAMIMIZ
Hasan Alişan son olarak şunları kaydetti: 'Bu bizim bayramımız. Bu bayramımıza katılan herkese teşekkür ediyoruz. Bizim için önemli. Ahilik Kültürü günümüzün modern şartlarına göre modernize etmek bizim görevimiz. Örneğin mesleki eğitimi bugüne uyarlıyoruz. Bugün 5996 kadın esnaf ve sanatkar üyemiz var. Bunlarla ilgili Kadın Danışma Kurulu, kooperatif kurduk. İstihdam ve ekonomiye katkı sağlamak istedik. Söylem değil eylem birliği içerisindeyiz. Siyasetçiler siyasete soyunduğu zaman esnafı ziyaret edilen kurumlar olmadığımızı, şehrin sosyal ve ekonomik bir kurumu olduğumuzun bilinmesini istiyorum. Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi 'Esnaf ve sanatkarı olmayan bir milletin baki olması mümkün değildir.' Yani sanatkara verilen önemi çok iyi bilmemiz gerek. Sözlerimi Ahi Evran'ın bir veciz sözü ile tamamlıyorum, 'Kuvvetli iken affetmesini, hiddetli iken yumuşak olmasını bil.' Diyerek hepinizi selamlıyorum.'
'AHİLİK MAYASINI HATIRLADIK'
Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, 'Haftamızın esnafımıza yıl boyu bol kazanç getirmesini temenni ediyorum. Ahilik Teşkilatının kuruluşu, mayası, tarihi süreci ve toplumumuza kattığı değeri hatırlamış olduk. Türk toplumu her zaman şanı ve şerefi ile tarihte yer almış aziz bir millettir. Bugün yine o şanlı günlerden biri Sakarya Zaferimizin 100. yıldönümü. Tarihin dönüm noktalarından biri. Bu vesileyle zaferimizin 100. Yılını kutluyor başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete irtihal eden tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle anıyor hayatta olan gazilerimize ise minnet ve şükranlarımı sunuyorum' dedi.
MEDENİYETİMİZİN CİSİMLEŞTİĞİ YER AHİLİK TEŞKİLATI
Toplum ve medeniyet olarak insana bir maddi değer ve araç olarak bakan bir anlayışa sahip olmadığımızı dile getiren Kaldırım, 'İnsanı merkeze oturtan, eşrefi mahluk bilen ona göre kıymet veren bir milletiz. Bunun yansımalarını tarih boyunca hem medeniyetimizde hem yönetim sistemi ve sivil organizasyonlarda görmemiz mümkün. Bunun adeta cisimleştiği yer Ahilik Teşkilatı. Ahiliğin Felsefesinde şu vardır. Esnafın önce kapısı açıktır, sonra eli açıktır ama en önemlisi gönlü açıktır. Bundan daha kıymetli bir şekilde esnafımızın kıymetini anlatacak bir söz yoktur. Bu da şunu gösterir esnafımız merttir, cömerttir, misafirperverdir ve sadece kendisini değil toplumu düşünen bir müessesedir. Tarihten beri üstüne koya koya gelmiş bir teşkilat son olarak esnaf ve sanatkarlar odaları birliği olarak şeklini almıştır. Öneli olan bunun üstüne koyarak devam etmektir.
'ESNAF ODAMIZIN ÇOK GÜZEL ÇALIŞMALARI VAR'
Vali Kaldırım sözlerini şöyle sürdürdü: 'Esnafımız toplumumuzun bel kemiğini oluşturur. Alın teri ile kazancı ile ortaya koyduğu değerler ile toplumun mayasını oluşturur. Sakarya'mızda 32 bini aşkın esnafımız var. Bunun 6 bini kadın girişimci. Bu çok önemli. Ayrıca başkanımızın bunu bir projeye dönüştürmesini ve kurumsallaştırmasını da çok kıymetli olduğunu ifade ederek kendisini tebrik ediyorum. Kuşaklardan beri aktarılan zanaatların devam ettirilmesi ve yaşatılması ve günümüz teknolojine uydurularak dünya ile rekabet ettirilmesini sağlamanın en önemli nüvesi esnafımızdır. Özellikle bunu sağlamak için esnaf odamızın çok güzel çalışmaları var.'
ESNAF VE SANATKARA SALGIN TEŞEKKÜRÜ
Vali Kaldırım konuşmasını şu sözlerle noktaladı: 'Sakarya esnafımızdan son dönemde yaşadığımız salgınlarda gösterdiği sabırdan ötürü teşekkürlerimi sunuyorum. Birlik ve beraberlikten dolayı teşekkürlerimi iletiyorum. Ben Elazığ'da depremi yaşadım. Gerçekten esnafımız son olarak sel felaketi yaşanan Bozkurt'ta büyük yardımlarda bulundu. Sakarya esnafımıza şükranlarımı sunuyorum. Ülkemizin bu güzide şehrimizin daha ileri gitmesinde esnafımızın ve esnaf birliklerimizin çok büyük katkıları olacaktır. Sakaryamız bir huzur şehri. Farklı kültürlerin kaynaştığı bir şehir. Burada geçmişten gelen çok güzel zanaatkarlık ve sanatkarlık var. Bu kaynaşmayı en üst seviyeye ulaştırarak huzur ve güven şehri olmaya devam edelim. Bu yıl değerli esnafımızı Yılın Ahisi seçtik. İbrahim Zengin 40 yılı aşkın süredir kendi sektöründe çıraklıktan başlayıp girişimci olmaya kadar devam eden serüvenini aslında en güzel şekilde çırak ve usta yetiştirerek taçlandırmış esnafımız. Kendisini tebrik ediyorum. Bu programın hazırlanmasında İl Müdürümüzün, Büyükşehir Belediyemizin, Adapazarı Belediyemizin esnaf dostu başkanının çok büyük katkıları var. Özellikle SESOB Başkanımız Hasan Alişan'ın katkıları var. Hepsini esnafımız adına kutluyorum. Haftamızın hayırlara vesile olmasını diliyor bol ve bereketli kazançlar diliyorum.
KUŞAK TÖRENİ VE AHİ PİLAVI
Konuşmaların ardından Şed kuşanma ve ödül töreni yapıldı. Yılın Ahisi İbrahim Zengin olurken, Yılın Kalfası Mevlüt Atış ve Latif Yıldırım ise Yılın Çırağı seçildi. 5 gün sürecek Ahilik Kültürü Haftası kutlamalarının başlangıç kurdelesi da Sakarya İl Müftüsü Hasan Başiş tarafından kesildi. Ardından Demokrasi Meydanında esnaf ve sanatkar odaları tarafından açılan örnek işyeri stantları gezildi. SESOB Başkanı Alişan, esnaf ve sanatkarların yürüttüğü çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Programın sonunda ise Geleneksel Ahi Pilavı dağıtımını Sakarya Valisi Çetin Oktay kaldırım bizzat gerçekleştirdi. Ahilik Kültürü Haftası Cuma gününe kadar Sakarya'da çeşitli programlarla kutlanmaya devam edecek.