Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde Liseliler Destanı Yazıyor Şiir ve Kompozisyon Yarışması Ödül Töreni'nde konuştu. .
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle;
'DİL DEVRİMİ ADI ALTINDA TÜRKÇEMİZ...'
Türkçe dünyanın en kadim ve yaygın kullanılan dillerinden biridir. Lehçe ve ağız değişikliklerine rağmen etkisini sürdürmektedir. Dilimizin siyasi tartışmalarda yer alması yakın zamandaki sakıntılardandır. Dil devrimi adı altında Türkçemiz, tatsız tuzsuz, ruhsuz, renksiz kelimelerin tasallutuna sokularak milletimizin kadim medeniyetiyle arasındaki bağ zayıflatılmaya hatta koparılmaya çalışılmıştır. Yani bizim aslında damarlarımız kesilmiştir.
'DİLİMİZ YENİ BİR TEHDİDİN ETKİSİ ALTINDA'
Osmanlı Türkçesinin okullarda öğretilmesini önemli bir adım olarak görüyorum. Dilimiz yeni bir tehdidin etkisi altında. Burada herkese düşen önemli görevler var. Tabelalarda, yazışmalarda şahit olduğumuz yabancı kelime kullanma artık sınırları aşmıştır.
Bugün genç bir kardeşimizin, Fuzuli, Baki, Şeyh Galip bir yana Mehmet Akif'i, Ömer Seyfettin'i ve Ahmet Haşim'i dahi anlayamıyor olması, bu dönemde dilimize yapılan suikastin sonucudur. Dilimizin zenginliğini kendi elimizle yok etmeye çalıştığımız bu cinnet dönemini artık inşallah geride bıraktığımıza inanıyorum.
ERDOĞAN'DAN 'TÜRKÇE TABELA' ÇAĞRISI
Maalesef Türkçemizde internet ortamı başta olmak üzere pek çok mecrada genç nesilleri tesiri altına alan yeni bir bozulma süreci yaşıyoruz. Bu konuda aileden okula, basın yayın kuruluşlarından iş dünyasına kadar herkese düşen önemli görevler var. Tabelalarda, yazışmalarda ve konuşmalarda şahit olduğumuz yabancı kelime kullanma hastalığı artık tahammül sınırlarını aşan bir boyuta ulaşmıştır.
Türkçe dışı tabelalar gördüğüm mekanların sorumlularına bu isimlerin değiştirilmesini, bugün sesleniyor ve tavsiye ediyorum. İnternet cafe. Cafe. Bizim kıraathanemize ne oldu? Vardı ya bizim kıraathanemiz. Kumar oynama yeri değildir, okuma yeridir. Okuma yeridir. Oralarda hem kitaplarımızı okuyalım, hem çayımızı hem kahvemizi içelim hem de okula gidelim. Şimdi evler bile adeta cafe house oldu. Böyle şey olur mu? Bu konuda arzu ettiğim hassasiyeti henüz göremediğimi de ifade etmeliyim. Bu işin de üstesinden el birliği ile geleceğiz, bunu başaracağız.