Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Nisan Kültür Sanat Etkinlikleri 'Dünü ve Bugünüyle Savaş' adlı panel ile devam etti. Ofis Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak Doç. Dr. Gültekin Yıldız ve Tarihçi Yazar Sefa Özkaya katıldı.
Olası bir harbe hazır olmalısın
Doç Dr. Gültekin Yıldız, 'Savaşa en az taraftar olanlar sanıldığının aksine askerlerdir. Savaşı bizzat yaşadıkları için genelde bu kararları kolay veremezler. Örnek olarak Amerika Körfez Savaşına açılırken buna en çok karşı çıkanlardan biri eski Genelkurmay Başkanlarıydı. Öte taraftan savaşı kazanmak istiyorsanız bunun üzerine kafa yormanız gerekiyor, geçmişi araştırmanız gerekiyor çünkü harp tarihi şu düşünceyi kafanızdan siler; savaşsız veya çatışmasız bir dünya kurulması insanlık tarihine bakıldığında mümkün gözükmez. Şu gösteriyor ki barış içinde bile yaşamak istiyorsan olası bir harbe kendi nefsinin müdafaa edecek kadar hazır olmalısın. Bizim şu anda NATO'da ilk beşte dünyada ise ilk yirmide bir silah kuvvetler gücümüz var. Jeopolitik ve jeostratejik olarak her zaman siyasi ve askeri tehdidin oluşabileceği bir coğrafyada yaşıyoruz. Yani bizim her zaman askeri konulara ve savunma konularına ilgi göstermemiz gerekiyor' dedi.
Askeri tarih
Yıldız, 'Askeri tarih ikiye ayrılır. Bir tanesi harekat tarihidir. Yani savaşlarda taraflar nasıl harp etti, cephelerde neler oldu, taktik olarak hangi hamleler yapıldı, hangi silahlar kullanıldı, komutanlar kimlerdi, nasıl komuta ettiler gibi bilgileri içerir. Bir de teşkilat tarihi var. Yani harpten sonra bir ordu nasıl değişir, nasıl dönüşür, subay nasıl eğitilir, doktirinler ve taktikler nasıl geliştirilir gibi konuları inceler. Türkiye'de 1846'dan beri zorunlu askerlik var. Bu nedenle ortalama askerlik ve askeri tarihi bilgisinin belli bir seviyede olmasını gerekir. Oysa bugün halen bir askeri operasyonun nasıl yapıldığı, stratejik taktik seviyelerinin neler olduğu, bir binbaşının neler yapması gerektiği gibi basit konularda bile bilgiler çok düşük seviyelerde. Eğer bu işin tarihini bilmezsek bugününü anlayamayız. Bugününü anlayamazsak savaşın çok kolay olduğunu zannederiz. Bu nedenle askeri hafızanız ya da geçmişiniz olmazsa her defasında sıfırdan başlanmanız gerekecektir' dedi.
Popüler dizi tarihçiliği
Tarihçi Yazar Sefa Özkaya, 'Gençlerimiz tarihi dizilerdeki gibi zannediyorlar ama aslında tarih tam öyle dizideki gibi değil. Günümüzde özellikle tarihi diziler çok fazla ilgi ve dikkat çekmeye başladı. Bu büyük ihtimalle bir fulya halinde bundan sonrada devam edecek. Bugünler daha çok kara kuvvetleri, özel kuvvetleri işleseler de ileri zamanlarda hava kuvvetleri veya deniz kuvvetleri gibi askeri konuları işleyeceklerdir. Bunların aslında iyi bir tarafı var. İnsanların bu kuvvetlere olan ilgisi artıyor. Talep sayısı artıyor. Bu konuda ben hem destekliyorum hem de tenkit ediyorum. Popüler dizilerin askeri tarihe olan ilgi konusunda hemfikirim ancak tarihi ne denli doğru anlatıldığı veya görüntülendiği konusunda eleştirilerim var' dedi.