TÜBİTAK’ın en prestijli çağrısı olan ve Cumhuriyetimizin 100. Yılına özel olarak açılan “TÜBİTAK 1001 – Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Çağrısı” kapsamında Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Cantekin Elyağutu’nun yürütücülüğünü yaptığı “Kültürel Miras Olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk 50 Yılında Türk Halk Danslarının Tespiti, Transkripsiyonu ve Analizi (1923-1973)” isimli proje desteklenmeye hak kazandı.
Dans ve Koreografi, haraket notasyonu alanlarında da çalışmalar yapan Doç. Dr. Dilek Cantekin Elyağutu, “Bu proje aracılığıyla Türk halk kültürünün önemli bir ögesi olan geleneksel halk danslarının envanterinin çıkarılmasına yönelik geniş kapsamlı bir çalışma yapılması hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda, Türk halk danslarındaki hareketler, 1928 yılından itibaren dünyada uygulanmaya başlanan ve Türkiye’de ise henüz çok fazla kullanılmayan Laban Hareket Notasyonu ile notalara dönüştürülecek ve ele alınan farklı bölgelerdeki halk danslarının icracılarının video kayıtları alınarak tüm bu bilgiler geliştirilebilir ve sürdürülebilir bir web sitesi ile veritabanı üzerinden araştırmacılarla paylaşılacaktır.
Kinetografi/Laban Hareket Notasyonu sistemi, bu proje ile ilk kez kapsamlı bir araştırmada kullanılacaktır. Aynı zamanda Türk halk dansları icralarının bu sistem ile transkripsiyonu ilk defa bu proje kapsamında yapılacaktır” diye konuştu.
Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Cantekin Elyağutu’nun yürütücülüğünü yaptığı proje kapsamında, farklı üniversite ve bölümlerden alanlarında uzman araştırmacılar yer alıyor. Proje ekibinde, Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Cenk Yılmaz, SAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinden Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tufan Turan, SAÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İhsan Hakan Selvi, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehtap Demir Güven, SAÜ Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Kaçmaz, Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Çankaya, Dr. Esin Tüylü Turan, Arş. Gör. Semih Özbilgi araştırmacı olarak yer alıyor. Projenin danışmanlığını Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Öcal Özbilgin yapıyor.
Disiplinler arası bir bakış açısıyla sunulan proje, geleneksel halk dansları, kültürel mirasın korunması, gelecek nesillere aktarılması, kültürel çeşitliliğin korunması ve toplumsal değerlerin yaşatılması açısından büyük önem taşıyor. Bu projede, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan günümüze kadar Türk halk danslarının kültürel aktarımının etnografik deseninin çıkarılması, istatistiki ve coğrafi analizlerinin yapılması ve Laban Hareket Notasyonu yöntemi ile notalandırılarak arşivlenmesi amaçlanıyor.
Proje kapsamında, Türk halk danslarının tarihini, kökenini ve toplum üzerindeki etkilerini araştırmak için dansçılar, dans eğitmenleri, müzisyenler ve yerel topluluk üyeleri ile görüşmeler, gözlemler ve doküman analizi yapılaca. Toplum üyelerinin dansa katılımı, dans gruplarının ve atölyelerin faaliyetleri, dans etkinlikleri ve festivaller gibi etkinlikler de incelenecek. Geleneksel dansları öğreten ve aktaran dans ustalarının dansın kültürel bağlamını aktarmadaki etkileri de araştırılacak.
Ayrıca, istatistiki ve coğrafi analizler ile Türk halk danslarının genel ve kapsayıcı sınıflamaları, zaman serisi, dans icralarındaki değişimler gibi konular da ilk kez kapsamlı olarak çalışılacak.