İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Obeziteyle Mücadele Biriminden Diyetisyen Tamer Ezen, çeşitli hastalıklara neden olan ve tanısı zor konulan çölyak hastalığıyla ilgili bilgi verdi.

Çölyak hatalığının buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan ''Gluten'' adlı proteinin ince bağırsakta emilememesi sonucu meydana geldiğini dile getiren Ezen, bu hastalıkta bağışıklık sisteminin glutene karşı aşırı bir tepki verirken, bunun sonucunda kronikleşen bir alerji ve hassasiyet durumunun geliştiğini kaydetti.

Ezen 'Çölyak hastalığı her yaşta teşhis edilebilmekle beraber, teşhisi zor olan hastalıklardan birisidir. Teşhisinin zor olmasının sebebi belirtilerinin başka hastalıklarda da görülebilmesidir. Kansızlık, kemik erimesi (osteoporoz), laktoz alerjisi gibi hastalıklarda da belirtiler çölyakla benzerdir. Çölyak hastalığının belirtileri; şiddetli karın ağrısı, karında öne doğru şişlik, ishal, ağız içinde aft oluşumu, enfeksiyonlarda artış, çocuklarda gelişme geriliği, kusma kilo alamama, kansızlık, kemik erimesi, kas zayıflığı, dışkıda anormallik gibi durumlardır. Bu belirtiler görüldüğünde özel kan testleri ile ön tanı konmakta ancak kesin tanı ince bağırsak biyopsisi ile konmaktadır.' dedi.

Çölyak hastalığının tek tedavisinin hayat boyu glutensiz diyet olduğunu dile getiren Tamer Ezen, glutenin bulunduğu buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahılların ve ürünlerinin tüketilmemesi gerektiğini ifade etti. Ezen 'Çölyak hastaları un, bulgur, irmik makarna, şehriye, ekmek, kuskus, kek, pasta, kurabiye, bisküvi, börek, çörek, gofret, simit, dondurma külahı, kraker, unlu tatlılar, gluten içeren hazır salça, ketçap, un ilave edilen çorbalar, soslar, tarhana, yarma gibi ürünlerin yanı sıra galeta ununa batırılarak kızartılan etler ve gıdalar tüketemez. Ayrıca ilaçlar, kozmetik ürünleri, şampuanlar, kremler vs. gibi ürünler gluten içerikleri yönünden dikkatli kullanılmalı; satın alınan paketli gıdalardaki ürünlerin hepsinin etiketi okunmalı ve glutensiz ibaresi içerenler alınmalıdır. Tuzlu ve soslu kuruyemişler glutenle yapıştırıldığı için tüketilmemelidir.' açıklamasında bulundu.

Çölyak hastalarına yemek hazırlama sürecinin de ayrı bir önem taşıdığını belirten Diyetisyen Tamer Ezen, pişirme ve hazırlık aşamasında güvenli gıdaların glutenli gıdalarla bulaşmamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Ezen, konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: 'Çatal, kaşık, tabak, tencere gibi yemek araç gereçleri çölyak hastası olan bireye özel kullanılmalıdır. Şunu unutmayalım ki çölyak hastalığı bazen hiç belirti vermeyebilirken, bazen ise çok hafif belirtiler verebilir. Çölyak hastalığı teşhisi zor bir hastalık olup ülkemizde bu hastaların yaklaşık yüzde 10'una teşhis konulabilmiştir. Çölyak hastalığından şüphelenenler üniversite hastanelerinin endokrinoloji, gastroentroloji ve metabolizma ana bilim dalına başvurmaları gerekmektedir.'