Toplantıda söz alan Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Genç, gübre takip sisteminde yaşanan sorunları ve KDV istisnası hakkındaki görüşlerini dile getirdi; “Teror hepimiz için hassas bir konu. Ülkemizde terörle mücadele kapsamında El Yapımı Patlayıcı (EYP) yapılmında kullanılan ve kullanılması muhtemel gübrelerin denetlenmesi ve kontrol altına alınması için ‘DNA Barkod ve Karekod Uygulaması’ son derece önemli ve gereklidir. 

Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ sadece EYP yapımında kullanılan nitrat bazlı gübrelerin takip edilmesini değil tüm gübreleri kapsayacak şekilde. Bu neden patlamayla alakası olmayan üre ve amonyum sülfat gibi diğer gübrelerin de bu tebliğden çıkartılması önem arz ediyor. 

Üreticiye ekstra yük oluşturuyor

Ülkemizde yıllık 7 milyon ton gübre kullanılıyor. Bu miktarın karşılığında fiyatlara yansıyan Gübre Takip Sistemi yükü 3.5 milyar TL’dir. Gerçekleştirilen bu uygulama çiftçiye ekstra yük oluşturuyor. Oluşan maliyet gübre kullanımı olumsuz etkilerken bitkisel üretimde de verim kaybına yol açıyor. 

Bunların yanısıra Kimyevi Gübrede geçerli olan KDV istisnası maliyetlerinin aşağıda kalması tarımsal retimin sürdürülebilir olmasında önemli bir nokta.”

Kontrol noktalarının ve tedbirlerin arttırılması gerekiyor

Başkan Genç, yaklaşan fındık sezonunda yaşanabilecek sorunlara da değindi; “Önümüzdeki fındık sezonunda üreticilerimizin emeğinin zayi olmaması için kalibrasyonu yapılmamış kantarlara ve hasat zamanı diğer illerden gelerek seyyar olarak hileli kantarlarla fındıkçılık yapanlara karşı dikkatli olmaları büyük önem arz ediyor. Değindiğimiz hususlarda kontrol noktalarının ve tedbirlerin arttırılması, dürüst ve güvenilir ticaret gerçekleştiren Borsa üyelerimizin de yaşayabileceği mağduriyetin önüne geçebilir.” 

Toplantıda; İçişleri Bakanlığının faaliyet alanında bulunan konularda yaşanan sıkıntılar ve öneriler Oda/Borsa Yönetim Kurulu Başkanları tarafından iletilerek görüş alışverişinde bulunuldu.