SATSO Meclis Toplantısı öncesi bir sunum gerçekleştiren SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sakarya’da çeşmelerden uzun yıllar birinci sınıf içmesuyunun akmaya devam edeceğini belirtti. Rüstem Keleş’in açıklamalarının ardından konuşan SATSO Meclis Başkanı Akgün Altuğ ise, “SASKİ’nin arıtma tesislerini gezip inceledikten sonra, gönül rahatlığıyla suyumu çeşmeden içiyorum” dedi.

Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) aylık olağan meclis toplantısı öncesi ‘Sakarya’da İçmesuyu Kalitesi ve Sapanca Gölü’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda Sakarya’da entegre bir altyapı sistemi inşa ettiklerini vurgulayan Rüstem Keleş, “SASKİ Genel Müdürlüğü olarak bugün gerçekleştirdiğimiz projelerle Sakarya’da uzun yıllar sorunsuz bir altyapı hizmeti sağlamanın gayretindeyiz. 50-100 yıllık nüfus projeksiyonuna göre gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla şehrimizde uzun yıllar kesintisiz ve sağlıklı içmesuyu çeşmelerden akmaya devam edecek. Şehrimizin 6 farklı noktasında inşasını tamamladığımız arıtma tesisleri sayesinde Sakarya, Türkiye’nin en kaliteli suyunu içiyor” diye konuştu.

27 MİLYONLUK TESİSLER

Hizmete alınan yeni arıtma tesisleri hakkında bilgiler veren Rüstem Keleş, “Toplam 27 milyon TL yatırım yaparak kazandırdığımız bu altı yeni arıtma tesisi tamamen otomasyonlu bir sistemle çalışıyor. Şehrimizin su karakteristiğine en uygun arıtmayı sağlayan tesislerimizi, Siemens firmasına yaptırdık. Suyun mineral değerlerini dijital olarak takip ederek, en uygun dozda arıtma işlemini gerçekleştiren bu tesislerin tamamı aynı niteliklere sahip. Farklı kapasitelerde farklı noktalarda inşa ettiğimiz bu tesisler sayesinde şehrimizin tüm bölgelerinde uzun yıllar birinci sınıf içmesuyu akmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR

Sunumunda Sapanca Gölü’ndeki son gelişmeleri de değerlendiren Rüstem Keleş, “Sapanca Gölü, artan kullanım baskısı ve mevsimsel kuraklık nedeniyle son yılların en düşük seviyelerini yaşıyor. Sakarya ve Kocaeli illerinin içmesuyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü’nün her şeyden önce insani kullanım öncelikli planlanması ve kullanılması gerekiyor. Ancak bazı endüstriyel kuruluşlar Sapanca Gölü’nden su kullanmaya devam ediyor. Biz bu konuda gerekli tüm girişimleri gerçekleştirdik. Konuyu en üst makamlara ulaştırdık. Konunun çözümü işin bizim dışımızda da tüm aktörlerin taşın altına elini koyması gerekiyor” diye konuştu.

KULLANAN ÖDER, KİRLETEN ÖDER

Tüm dünyada, ‘kullanan öder, kirleten öder’ anlayışının olduğunun altını çizen Rüstem Keleş, “Devlet Su İşleri’nin 2007 yılında Kocaeli Asliye Hukuk Mahkemesine gönderdiği yazıda, ‘Yapılan incelemeler ve değerlendirmeler sonucunda Sapanca Gölü’nde endüstri amaçlı herhangi bir su tahsisi bulunamamıştır’ denilmektedir. Buna rağmen gölden endüstriyel kullanım devam etmekte, bu da Sapanca Gölü’nün su bütçesini zorlamaktadır. Herhangi bir su tahsisi olmadan endüstriyel kuruluşların su çekmeye devam etmesi etik ve hukuki değildir. Sapanca Gölü Sakarya’nın en haklı davalarından biridir. Sapanca Gölü’nün su kalitesi bozulmadan, sağlıklı bir şekilde gelecek nesillere aktarabilmek için bu konuyla ilgili katkı verebilecek herkesin katkı sağlaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

SASKİ’YE TEŞEKKÜR

Rüstem Keleş’in sunumunun ardından konuşan SATSO Meclis Başkanı Akgün Altuğ ise, “SASKİ’nin arıtma tesislerini gezdikten ve inceledikten sonra bende suyumu çeşmeden gönül rahatlığıyla içiyorum. Sakarya’ya çok önemli yatırımlar kazandırdıkları ve şehrimizin katma değerine olumlu katkıları nedeniyle başta SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş’e ve tüm ekibine teşekkür ediyorum” dedi.