Sakarya'da 2017 yılında 21 bin 595 kişi işe yerleştirilirken, bu süre içerisinde 11 bin 976 kişi kurs ve programlar sayesinde iş sahibi oldu.
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Vali İrfan Balkanlıoğu başkanlığında, Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Bekir Aktürk, Daire Başkanı Aydın Albaş ve kurul üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. İlin istihdam ve mesleki eğitim politikalarının oluşturulması amacıyla yılda 4 defa ve 3'er aylık sürelerle toplanan Kurulun 2018 yılı 1. olağan Ocak ayı toplantısında İlin istihdam verileri değerlendirildi.
Toplantıda yapılan değerlendirmede, Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne işverenler tarafından 2017 yılında 44.497 kişilik açık işgücü talebinde bulunulduğu, yine aynı yıl içerisinde 21.595 kişinin de işe yerleştirilmiş olduğu belirtildi. İşe yerleştirilenlerin sayısında geçen yıla göre gerçekleşen % 19,5 artışın memnuniyet verici olduğu ifade edildi.
Ayrıca, kadın istihdamının desteklendiği, 2017 yılında işe yerleştirilen kadınların sayısının da 7.165 olduğu ve bununda bir önceki yıla oranla % 32 artış anlamına geldiği belirtildi. Bunun yanında, aynı dönemde 9.608 gencin işe yerleştirildiği, işe yerleşen genç sayısında da geçen yıla göre % 32,7 artış kaydedildiği vurgulandı.
Aktif işgücü programları, iş arayanların istihdam edilebilirliklerini artırmada önemli faaliyet olmaya devam ediyor. İŞKUR' un aktif işgücü programları arasında meslek kursları, girişimcilik eğitimleri, işbaşı eğitim programları ve Toplum Yararına Programlar yer almaktadır. Söz konusu programlardan 2017 yılında toplam 11.976 kişi faydalandı. Mesleki niteliklerini geliştirmek isteyen 3.354 kişide mesleki eğitim kurslarından yararlandı. Düzenlenen kurs ve programlar için 37.066.591.- TL ödenek kullanıldı.
İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Bekir Aktürk, İşbaşı Eğitim Programı katılımcılarına verilen günlük ücretin 61,65 TL'ye çıkarıldığını ve bunun aylık bazda asgari ücret olan 1.603.-TL'ye karşılık geldiğini belirterek daha fazla işverenin ve iş arayanın bu programlardan yararlanması çağrısında bulundu. Diğer taraftan, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Bekir Aktürk 3 ay süreli olan İşbaşı Eğitim programlarının, imalat ve bilişim sektöründeki mesleklerde 6 ay'a çıkarıldığının müjdesini verdi.
Vali İrfan Balkanlıoğlu, 2017 yılında Çalışma Hayatında Milli Seferlik kapsamında istihdam teşvikleriyle, sigortalı sayılarımızda büyük artışlar yaşanmış ve seferberlik hedefi gerçekleştirilmiştir. Bu yılda işverenlere yönelik desteklerin artarak devam edeceğini, yeni yatırımlar ve kapasite artışları nedeniyle istihdamın geçen yıla oranla daha fazla artmasını beklediklerini ifade etti.
Toplantı sonunda, istidamın desteklenmesi ve artırılması amacıyla, 2018 yılı içerisinde 1.750 kişilik Girişimcilik Eğitimi olmak üzere 10.625 kişiye yönelik meslek kursu ve işbaşı eğitim programı düzenlenmesi kararlaştırıldı.