AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, CNNTÜRK ekranlarında '10'dan Sonrası' programına konuk olarak seçim süreci ve gündemdeki gelişmelere yönelik açıklamalarda bulundu.

Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, 'İttifak'ta seçmen nasıl oy kullanacak? Seçim Güvenliği Nasıl Sağlanıyor? Tek Zarf İlkesi Nedir?' gibi soruları yanıtladı.

Partisinin sahadaki çalışmaları hakkında konuşan Yavuz, çok yoğun ve hummalı bir çalışmanın içerisinde olduklarını ve seçim gününe çok özel hazırlandıklarını belirtti.

Son günlerin gündeminde olan ekonomi ve beka tartışmalarına değinen Yavuz, 'Millet daha çok Türkiye'nin geleceğine odaklanmış gibi görünüyor. Beka meselemiz var. Gerçekten biz bunu söylüyoruz ama seçmende bizden daha öte bunun böyle olduğuna inanıyor ve böyle düşünüyor. Ben her gittiğim yerde şunu çok rahat bir şekilde söyleyebiliyorum. Gelecekte ülke hangi iktidarla yönetilirse yönetilsin Nükleer Santraller olanca hızıyla yapılmaya devam ediyorsa Türkiye doğru yoldadır diye düşünebilirsiniz diyorum. İktidar kimde olursa olsun eğer Nükleer Santral gibi hamleler kesintiye uğramadan olduğu gibi devam ediyorsa anlayın ki o idare doğru yönetiyor Türkiye'yi ama ben inanıyorum ki başımızda Recep Tayyip Erdoğan gibi birisi olmadan bu hamleleri devam ettirmek kolay değil. Müthiş bir baskı var dışarıdan açıkçası yeniden terör hortlasın isteniyor. Yeniden İnsansız Hava Aracımızı (İHA) almak için İsrail kapılarında uğraşalım diye istiyorlar, tankımızı üretemeyelim, nükleer santrallerimizi yapamayalım ve aynı zamanda diğer stratejik hamlelerimizi Kanal İstanbul gibi devam ettiremeyelim istiyorlar.' diye konuştu.

Nükleer santrallerin çok önemli olduğunu vurgulayan Yavuz şöyle konuştu:
'Türkiye'nin Süper Lig'e çıkması için nükleer santrallerin kurulması şart sebebi şu; tamamen dışa bağımlı enerji anlamında dışa bağımlı bir ülkeden bahsediyoruz. Kaldı ki doğalgaz anlamın da çok zengin olan Rusya'da bile çok miktarda nükleer santral var, Amerika'da 100'ün üstünde var, Almanya'da 16 tane var, Fransa'da 58 tane var, Rusya'da var, Kore'de var. Yani başımızdaki Ermenistan'da var ama biz de hiç yok iki tane nükleer santral kurduğumuzu düşünelim.

HER YIL 7.4 MİLYAR DOLAR DIŞARIYA GİTMEYECEK
Türkiye'nin yüzde 30 elektriğini karşılayacak ve yüzde 30 elektriğini karşılaması demek o miktara tekabül eden doğalgaz 7.4 milyar dolar. Her yıl 7.4 milyar dolar döviz dışarıya gitmeyecek bu acayip bir rakamdır. İşte o zaman Türkiye'yi yakalamak mümkün olmayacak. Onun için de son hamle olarak biz bir zapt edelim, paçadan tutalım çekelim ve Türkiye'yi zapt edelim diye isteyen bir takım çevreler var. Tabii bunun karşısında paçadan kapmaya çalışanlara inat daha büyük bir hızla Türkiye yukarılara çekmeye çalışan bir anlayış var.

YENİDEN TERÖR HORTLANSIN İSTENİYOR
Onun için bütün bunların durmaması için yeniden terör hortlamasın yeniden kargaşa, kaos ortamları oluşmasın ve bu stratejik hamlelerin kesintiye uğramasın diye Cumhur İttifakı'nın başarılı olması gerektiğine birçok kesim en az bizim kadar inanıyor açıkçası.

Seçim güvenliği konusundaki tartışmalara değinen Genel Başkan Yardımcısı Yavuz, 'YSK dünyanın en güvenilir seçimini gerçekleştiriyor. Mesela partiler sandığın başında üye bulunduruyor o ilçede seçime giren partilerden en son milletvekili seçiminde en fazla oy almış 5 siyasi parti üye bulunduruyor. Sandığın başındaki başkanları partiler vermiyor. Kamu görevlilerinin tamamının Yüksek Seçim Kurulu'na verilmesi ile oy çekme suretiyle belirleniyor. Birinci adım böyle işliyor. İkinci adım olarak da İlçe Seçim kurullarında yine beş siyasi partinin en fazla oy almış üyesi var ve onlarla karar veriliyor. Sonra İl Seçim Kurulu ve Yüksek Seçim Kurulu'nda da partilerin temsilcileri var ve sonra da daha sandığın başında gözlemci var sandık kurulu üyeleri var partilerin bir de sandık sonuç tutanağını partiler alıyor. Kendi ilçelerine götürüyor bunun yanında Yüksek Seçim Kurulu, İlçe Seçim kurulları da anında bunları tarayarak partilere uç veriyor ve bütün bunlar böyle işlerken herhangi bir hilenin ve herhangi bir hatanın oluşması mümkün müdür? Elbette bir takım geçerli geçersiz oyları sayarken eksiklikler olabilir yani A partisine yazılacakken B partisine yazılmış olabilir.

İTİRAZ YOLLARI AÇIK
Orada sandığın başında bulunanların yanlış bilgiye sahip olmasından böyle bir şey olabilir ona ilişkinde itiraz yolları son derece açık. 24 Haziran milletvekili seçiminde gördük ki itiraz ettiğimiz yerlerde bizim veya Cumhuriyet Halk Partisi'nin veya başka partilerin itiraz ettiği yerler de hiç öyle sanıldığı gibi geçerli geçersiz oyların tasnif edilmesi halinde de bir partinin milletvekili lehine veya aleyhine olacak şekilde bir hatanın veya eksiğin olmadığını gördük.'

Vatandaşların seçim ittifakları konusunda bilgilendiren Yavuz, 'Her yerde anlatmaya çalışıyoruz. Halen çok oturmayan şeylerin olduğunu ben de düşünüyorum mesela sanılıyor ki; bu ittifak partilerinin her biri pusulada yer alacak. Hayır almayacak. Sanılıyor ki bazen en azından bazen sananlar var. Bazı yerlerde böyle 24 Haziran seçimlerindeki gibi ittifak partileri de yer alacak ama ayrı bir sütunda yer alacak sanılıyor. Bu da doğru değil.' dedi.

Yerel seçimlerde ilk kez uygulanacak olan 'tek zarf ilkesi' hakkında bilgi veren Yavuz, 'Bundan önce zarflar ayrıydı kişiler Büyükşehir ayrı kullanıyordu diğer yeri ayrı kullanıyordu muhtarlık zarfı ayrıydı ve bu nedenle bütün bu oy pusulalarının içerisine başka bir oy pusulası karıştığında iptal ediliyordu. Mesela geçmişte 2014'te Türkiye genelindeki geçersiz oy oranları Yaklaşık 4 buçuk yüzde dört buçuk çok büyük bir oran bu İstanbul'da daha fazla. Neden? İnsanlar Muhtar oy pusulasını karıştırıyor ve zarfın içerisine koyuyor biz bu hatalar olmasın bu geçersizlikler ve söz konusu olmasın diye değişiklikler yaptık ve 4 Oy pusulasını da yani 3 oy pusulası böyle veriliyor. Sandığın başında sonra muhtar oy pusulasında alıyor. bunun içerisine koyuyor ve gelip sandığa atıyor. Biz Cumhur ittifakı açısından söylemem gerekirse büyükşehirlerde ya biz varız AK Parti'nin logosu ya da Milliyetçi Hareket Partisi'nin logosu var ikisi aynı anda yok dolayısıyla AK Parti'nin logosu gördüğünde bizim seçmenimiz ona oy kullanacak. AK Parti'nin logosu görmediği yerde de yoksa eğer Milliyetçi Hareket Partisi logosuna oy kullanacak diğer partilerin de benzer şekilde yani bütün illerde aynı değil ama benzer bir şekil var yani 3 oy pusulası verilecek. Bütün masalardan 4 Oy pusulasını ya cebinden çıkartacak muhtar oy pusulasıdır ya da kabinde bulacak 4'ünü birlikte zarfa koyacak tek zarfın içerisine sandığı atacak. Zarfın içerisine 3 tane muhtar oy pusulası çıksa o zarf iptal midir? Hayır, sadece birden çok çıkan çeşit hangi seçim türüne ilişkinse iptaldir. Mesela muhtar 3 tane çıkmışsa o iptaldir, diğer pusulalar geçerli olacaktır Bu da önemli olduğu için altını çizmek istedim.' diye konuştu.