SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde yapılan etkinliğe EMEC Bilişim ve Danışmanlık Hizmetleri Kurucusu Cahit Emre Kısacık konuşmacı olarak katıldı. Etkinlikte Deloitte Y Kuşağı Araştırmasına yönelik tespitlerden bahseden Cahit Emre Kısacık, gerçek liderin stratejik düşünen, ilham veren, vizyoner ve iletişim becerileri kuvvetli olan kişi olduğunu söyledi. Kısacık, Türkiye'de bu kuşağa mensup kişilerin stratejik düşünmenin yanı sıra kararlılık, demokratik yaklaşım ve hitabet gücünün de ön plana çıkartıldığını belirtti.

Y kuşağı araştırmasının Dünya ve Türkiye karşılaştırmasında ortaya çıkan sonuçlarına da değinen Kısacık, 'Y kuşağı öncelikli olarak çalışmak istediği sektörü Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon (TMT) olarak belirtiyor. Dünya'da yüzde 46 seviyesinde olan istatistikler Türkiye'de yüzde 63 civarında. Y Kuşağı en çok büyük ölçekli global şirketlerde çalışmak istiyor. Ancak ilginç nokta gelişmekte olan ülkelerdeki Y kuşağı gelişmiş ülkelerdeki gençlere kıyasla bunu çok daha fazla tercih ediyor. Aynı zamanda gelişmekte olan ülkelerde girişimci ruh iki kat daha fazla ön plana çıkıyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki Y kuşağı ya kendi işinin patronu olmak istiyor ya da global köklü firmada liderlik yolunda yürümek istiyor' dedi.

Y Kuşağına göre bir kurumu çalışanlarına karşı davranışının lider yapacağını da sözlerine ekleyen Kısacık: ''Bir kurumun lider olarak tanımlanmasında en belirleyici özelliği kurumun çalışanlarına karşı davranışı, eğitim ve kariyer fırsatları oluşturmasıdır. Daha sonra ise yenilikçi olması, kurumun topluma sağladığı katkısı ve finansal başarısı gelmektedir. Gelişmekte olan ülkelerdeki Y Kuşağı gelişmiş ülkelerdeki Y Kuşağına göre liderlik pozisyonu ile daha çok ilgileniyor. Hem Dünyada hem de Türkiye'de her iki Y kuşağından biri lider olmak istiyor'' şeklinde konuştu.

Kültürel Değerler İyi Bilinmeli

Yurtdışında çalışmak isteyen kişilere gidecekleri ülkelerin kültürel değerlerini öğrenmeleri gerektiği tavsiyesinde bulunan Kısacık, şunları söyledi: ''Her ülkenin kendine özgü örfleri ve adetleri vardır. Gideceğiniz ülkelerde kültürel değerlere göre hareket etmelisiniz. Eğer kültürel değerleri bilmiyorsanız kitaplardan araştırarak öğrenmeli ve soru sormalısınız. Bilmeyerek yapacağınız davranışlar saygısızlık olarak algılanabilir. Bunu önlemekte okumak ve araştırmadan geçiyor.''

İş hayatında sözleşmenin çok önemli olduğuna da değinen Kısacık:'' Türkiye'de nedense sözleşme çok uygulanmıyor. Hallederiz tarzında işlerin yürümesi bekleniyor. Firmanızın zarara girmesini engellemek için sözleşmede yazan maddelerin hepsinin okunması ve daha sonra imza atılması gerekiyor. Okumadan atılan imzalar sonucunda şirketler iflasa kadar gidebiliyor. Kısacası sözleşme iyi okunmalı ve ona göre iş yapılmalıdır'' diye konuştu.

Etkinlik konuşmacıya teşekkür belgesinin verilmesinin ardından sona erdi.